Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Sú mobilné telefóny v tehotenstve bezpečné?

19 nov Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Sú mobilné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Sú mobilné telefóny v tehotenstve bezpečné?
 

Moderná technika môže ovplyvniť problémy so správaním

Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre.

Súvisia mobily s poruchami správania detí?
Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Ako sa cítite, keď si zabudneme doma mobilný telefón a zistíte to až ďaleko od domu? Ako keby ste doma nechali polovicu vlastného ja, ak nie viac. Vplyv nových výdobytkov techniky na ľudí však ešte nie je na nás samotných poriadne otestovaný – ešte neprešlo ani jedno storočie odvtedy, čo sa mobily používajú, takže dôsledky stopercentne nevieme. Negatíva sa vynárajú postupne.dreamstime_xl_59133231

Častejšie poruchy správania
Tehotné mamičky, ktoré pravidelne používajú mobilné telefóny, majú väčšiu pravdepodobnosť, že ich deti budú trpieť poruchami správania, najmä, ak tieto deti začnú čoskoro samy používať mobilné telefóny. Naznačil to výskum, zverejnený v odbornom magazíne Journal of Epidemiology and Community Healt.

Fakty zo štúdie
Výskumníci založili svoje závery na študovaní 28 000 sedemročných detí a ich matiek. Mamičky poskytli prostredníctvom štyroch dlhých telefonických rozhovorov v priebehu tehotenstva a po ňom detailné informácie o ich životnom štýle, stravovaní a faktoroch životného prostredia. Keď ich deti dosiahli vek sedem rokov, vedci vyspovedali mamičky o zdraví ich samotných a ich detí, pričom ich zaujímalo aj správanie, ktoré bolo hodnotené na základe overených spôsobov. Boli požiadané, aby tiež poskytli informácie o ich používaní mobilných telefónov počas tehotenstva a používaní  týchto prístrojov ich deťmi.

Čo hovoria čísla
Výskumníci už predtým študovali skupinu matiek a ich 13000 detí a našli súvislosť medzi oboma skupinami. V novej skupine viac ako tretina sedemročných detí používala mobilný telefón v porovnaní s 30% z druhej skupiny. A keďže približne jedno z desiatich detí z predchádzajúcej skupiny bolo vystavené mobilným telefónom pred i po pôrode, po aplikovaní na novú skupinu je to 17 percent. V oboch skupinách okolo 3 percentá detí boli označené, že majú hraničné problémy so správaním a podobné množstvo bolo označené, že má neobvyklé správanie.

O polovicu vyššia pravdepodobnosť
dreamstime_xl_22501940Deti v oboch skupinách, ktoré boli pred a po pôrode vystavené vplyvu mobilných telefónov, mali po zohľadnení celého radu ovplyvňujúcich faktorov až o 50 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy so správaním. Tie deti, ktoré boli vstavené vplyvu mobilných telefónov len pred pôrodom mali o 40 percent väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy so správaním. Deti, ktoré neboli vystavené mobilom v prenatálnom veku, ale mali k ním prístup vo veku sedem rokov, mali 20-percentnú pravdepodobnosť abnormálneho správania. Autori štúdie, podľa ScienceDaily, dospeli k záveru: „Aj keď je predčasné interpretovať tieto výsledky ako kauzálne, sme znepokojení tým, že skorá expozícia mobilným telefón nesie riziko, ktoré by mohlo mať veľký vplyv na verejné zdravie, vzhľadom na široké využitie tejto technológie.“

Samozrejme, vzdať sa úplne smartfónov, tabletov, notebookov nie je možné, a tak aspoň počas tehotenstva obmedzte kontakt s nimi, nepoužívajte ich vtedy, ak to nie je nevyhnutné a neumiestňujte si ich na oblasť bruška, v ktorom sa vám vyvíja dieťatko.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Článok bol v pôvodnom znení uverejnení na www.woman.sk.


Ďalšie články:

Pozor ndreamstime_xl_52417219a repelenty v tehotenstve! Môžu poškodiť plod!
Chemické repelenty a rôzne prípravky na likvidáciu a odohnanie hmyzu môžu byť kvôli svojmu zloženiu nebezpečné pre tehotné ženy a malé deti. Mali by ste sa im vyhýbať aj vtedy, keď dojčíte. Ak je to nevyhnutné, použite radšej prírodné prostriedky, poradíme vám niektoré z nich. Ešte lepšie je však úplne sa vyhýbať miestam, kde sa hmyz v nadmerných množstvách vyskytuje. Môže totiž prenášať aj nebezpečné ochorenia a rôzne nákazy. Chránia síce pred nepríjemným hmyzom, avšak v tehotenstve by ste sa mali ich používaniu vyvarovať.

Pozordreamstime_xl_16553806: Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

Tým, čodreamstime_xl_49114471 jeme, tvoríme deťom budúcnosť!
Už dávno vieme, že strava, ktorú prijíma žena počas tehotenstva, ovplyvňuje aj zdravie dieťatka v jej brušku. Pri výskumoch však zväčša šlo o súvislosť s alergiami. Jedna rozsiahla štúdia ukázala veľmi zaujímavý fakt: strava tehotných mamičiek zvyšuje citlivosť plodu na chute a vône podľa toho, čo konzumujú, ale tiež fyzické zmeny v mozgu priamo ovplyvňujú to, čo bude dieťa jesť a piť v budúcnosti. Tým pádom aj jeho zdravotný potenciál.

Facebook