Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Pohyb je skvelý, ale tieto aktivity počas tehotenstva vynechajte!

09 dec Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Pohyb je skvelý, ale tieto aktivity počas tehotenstva vynechajte!
Pohyb je skvelý, ale tieto aktivity počas tehotenstva vynechajte!
 

Na sociálnych sieťach sa množia mamičky, ktoré sa chvália svojimi fyzickými výkonmi aj počas tehotenstva. Niektoré vás budú presviedčať, že i v druhom, či dokonca v treťom trimestri je cvičenie v posilke pre ne neskutočná zábava a navyše veľmi zdravé trávenie voľného času. Iste, pohyb je skvelý, i v tehotenstve, ale predsa len, netreba zachádzať do extrému. To, čo jedna dokáže a neublíži jej, inej môže narobiť veľké neodvrátiteľné problémy. Preto radšej opatrne a všetky svoje športové záujmy konzultujte s vašim lekárom.dreamstime_xl_38552042

Spravidla platí, že žena, ktorá pravidelne cvičila pred tehotenstvom, viac „znesie“ i počas neho. Opäť však sú aj výnimky a je to vysoko individuálne. Rozhodne sa nepúšťajte do týchto druhov športov a zábavných aktivít, pretože sú považované v tehotenstve za riskantné:

  1. Skoky
    Akékoľvek – do výšky, diaľky alebo zoskoky z niečoho by mali byť pre tehotné ženy tabu.
  1. Bicyklovanie, korčuľovanie, lyžovanie, snowboard
    Všetky športy, pri ktorých hrozí pád, úder, dopad na bruško sú pre tehotné nevhodné. Uvedené tri majú najvyššiu úrazovosť.
  1. Kontaktné športy
    Rovnako nie sú vhodné skupinové športy, pri ktorých hrozí riziko poranenia úderom lopty, puku, či spoluhráča. Sú to najmä futbal, basketbal, volejbal, hokej.
  1. Potápanie
    Tento druh športu si vyžaduje do istej miery hazard s kyslíkom, ktorého teraz potrebuje váš plod skutočne dostatok. Navyše, pri potápaní vo väčších hĺbkach sa môžu v krvi robiť maličké vzduchové bublinky, ktoré môžu byť pre dieťa i pre vás samotnú nebezpečné.
  1. Jazda na koni
    Môže sa vám zdať príjemná, upokojujúca, ale vždy hrozí riziko pádu, navyše z výšky koňa, čo je veľmi nebezpečné i pre netehotného šikovného jazdca, nieto ešte tehotnú ženu. Navyše nikdy nemôžete stopercentne vedieť, ako kôň zareaguje – nie je to stroj, ktorý vieme naplno ovládať.
  1. Beh a tenis
    Ak ste pred tehotenstvo pravidelne nebehali, teraz určite nie je čas na to, aby ste s tým začali. Beh s mierou, ak ste naň zvyknutí, je v poriadku. V druhom trimestri však stúpa riziko pádu, takže opatrne. Dôležité je, aby sme pri športe veľa pili, aby nedošlo k prehriatiu. Rovnako je nevhodný aj tenis, ktorý vyžaduje intenzívne zapojenie svalstva celého tela, energické údery a taktiež hrozí pád, či úder loptičkou.

Okrem športov existujú aj zábavné aktivity, ktoré určite nie sú vhodné pre tehotné ženy. Aké to sú? Napríklad aktívna návšteva zábavných parkov a lunaparkov. Pri každom jenom hrozí riziko poranenia brucha, pádu, či prudkého zastavenia alebo nárazu, nehovoriac o strese, ktorý tieto atrakcie vyrábajú. Nevhodné je tiež saunovanie, či posedenie vo vírivke – wellness si jednoducho nechajte radšej na čas, keď maličké trošku vyrastie. Sauna je nebezpečná kvôli možnému prehriatiu plodu. Podľa štúdií totiž prehriatie organizmu súvisí s vrodenými chybami plodu a sú i horšie prípady. Vírivky sú okrem prehriate- ak sú veľmi horúce – nevhodné i preto, že sú zdrojom rôznych druhov infekcií. Teplé a vlhké prostredie je rajom pre mikroorganizmy.

Kedy vyhľadať lekára?
Ak pri športe, či po ňom spozorujete niektorý z nasledujúcich príznakov okamžite prerušte aktivitu a vyhľadajte lekára:
– krvácanie z pošvy, dýchavičnosť, závraty alebo mdloby, bolesť hlavy, bolesť na hrudi, svalová slabosť, bolesti lýtok alebo opuchy, predčasné kontrakcie alebo odtok ploddreamstime_xl_11658594ovej vody, znížená pohyblivosť plodu.

Aký šport je naj?
Lekári často odporúčajú tehotným ženám rekreačné plávanie, ktoré vám uľaví od bolestí krížov a chrbtice a pomôže vám cítiť sa lepšie. Samozrejme, dôležitá je opäť čistota bazéna a teplota vody, Ktorá by nemala byť vysoká, ale ani priveľmi nízka, aby ste neprechladli.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

Tehotndreamstime_xl_27548061á? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín. V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa. Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch. Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?

 

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

dreamstime_xl_16553806Pozor: Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

Facebook