Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Tehotná? Tieto zásady stravovania neporušujte!

03 dec Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Tehotná? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Tehotná? Tieto zásady stravovania neporušujte!
 

Základne princípy stravovania sa v tehotenstve

Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín. V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa. Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch. Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?

Tieto zásady podporia zdravý vývoj nášho potomka, ale taktiež sa vďaka nim budeme cítiť lepšie aj my:dreamstime_xl_27548061

  1. Dolaďte stravu podľa potreby tehotných.
    Možno sa stravujete zdravo, ale telo tehotnej ženy má zvýšené nároky na niektoré vitamíny a minerály, preto je namieste dbať o ich doplnenie. Veľmi dôležité sú kyselina listová, cholín, vápnik, železo, vitamín D.
  1. Nedržte počas tehotenstva žiadnu diétu, ak vám ju nenariadi lekár!
    Niektoré ženy majú aj počas tehotenstva snahy schudnúť, iné sa boja toho, ako budú po pôrode vyzerať, a tak sa rozhodnú preventívne obmedziť príjem potravy. Samozrejme, nie je na škodu, ak obmedzíte sladkosti a nezdravé jedlá, na ktoré ste pred tehotenstvom boli možno zvyknutá, rozhodne je však na škodu, ak si začnete odopierať napríklad raňajky, či robiť iné pokusy so stravovaním. Vyvíjajúce sa dieťa, i vaše telo, ktoré plní novú funkciu, potrebuje dostatok živín, a preto neriskujte.
  1. Jedzte často a menšie porcie.
    Nezabúdajte na dostatok ovocia a zeleniny, ktoré vám poskytnú dostatok vlákniny. Toto je stratégia, vďaka ktorej mnohé mamičky zvládli tehotenské nevoľnosti. Takýto spôsob stravovania navyše zabezpečí, že budete na váhe priberať postupne – tak, ako je to najlepšie, nie nárazovo.
  1. Vyhýbajte sa potravinám, ktoré vám môžu uškodiť.

___________________ MÁTE UŽ KNIHY DO VRECKA? ___________________

KOMPLETNÁ EDÍCIA KNIHY DO VRECKA
Od 25. novembra sme pre vás pripravili skvelú akciu v spolupráci s vydavateľstvom Plat4M Books. Novú edíciu knižiek sme sa rozhodli ponúknuť v obmedzenom množstve v jednom balíku a za bezkonkurenčnú cenu 20,99 €, pričom ušetríte takmer tri eurá oproti predajnej cene. Objednávajte TU.

Katarína Horáková: Krása prichádza zvnútra, Plat4M Books, 2016, 3DKatarína Horáková: Patogény a parazity, Plat4M Books, 2016, 3DJana Vančová, Henrieta Karabová, Kúzelné recepty na čarovný život, Plat4M Books, 2016, 3D

Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov, Plat4M Books, 2016, 3D

dreamstime_xl_16037809Čomu sa vyhnúť?
Okrem alkoholu a omamných látok, čo by malo byť samozrejmosťou, i keď štatistiky vravia, že desať percent žien užíva alkohol i počas tehotenstva, by ste rozhodne mali vynechať všetky surové potraviny a jedlá: suši, tataráky, polosurové bifteky. Pozor, niektoré ženy automaticky ochutnávajú cesto pri pečení, a to i vtedy, ak obsahuje surové vajce! To tiež, samozrejme, nie je vhodné – a nielen počas tehotenstva.

dreamstime_xl_46134773Pozor na plesňové a mäkké syry
Vyhnúť by ste sa mali aj mäkkým a plesňovým syrom, nepasterizovanému mlieku a výrobkom z neho. Prečo? Plesňové syry sú nebezpečné v dávkach viac ako 150 g denne kvôli produkcii mykotoxínov. Tie sa môžu nachádzať aj v plesnivom pečive, orieškoch, či v hnijúcom ovocí. Plesňové syry môžu prispieť tiež k vaginálnej mykóze. Vhodné sú tvrdé syry a tiež tvaroh, žervé,  mozzarella. Absolútne tabu sú nepasterizované výrobky.

Ryby? Veľmi opatrne!
Odporúčam vyhnúť sa aj rybám, špeciálne, ak neviete akým spôsobom boli dochované. Sú síce zdrojom v tehotenstve potrebných omega-3 mastných kyselín, ale mnohokrát obsahujú viac škodlivín, a to veľmi výrazných, ktoré niekoľkonásobne zatienia pozitívny účinok zložiek, ktoré vplývajú na zdravie prospešne. Nebezpečný je najmä vysoký obsah ortuti. Tá okrem črevných ťažkostí môže spôsobiť dlhotrvajúce zdravotné problémy, spomaliť vývin mozgu plodu a nervovej sústavy. Nebezpečnými bývajú najmä mečúň, žralok, makrela, candát, ale žiaľ, nezriedka dnes už i losos, ktorý je považovaný za jednu zo zdraviu prospešných rýb.

Vo vašom jedálničku by sa vôbec nemali objavovať spracované potraviny, potraviny s vysokým obsahom cukru, sladidlami, konzervantmi a ďalšími chemikáliami. Z nápojov sa určite vyvarujte sladkým malinovkám, kolovým nápojom, toniku. Kofeínové nápoje len s mierou.

SABÍNA ZAVARSKÁ

———————————————————————————-

Ďalšie články:

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

dreamstime_xl_16553806Pozor: Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

dreamstime_xl_49114471Tým, čo jeme, tvoríme deťom budúcnosť!
Už dávno vieme, že strava, ktorú prijíma žena počas tehotenstva, ovplyvňuje aj zdravie dieťatka v jej brušku. Pri výskumoch však zväčša šlo o súvislosť s alergiami. Jedna rozsiahla štúdia ukázala veľmi zaujímavý fakt: strava tehotných mamičiek zvyšuje citlivosť plodu na chute a vône podľa toho, čo konzumujú, ale tiež fyzické zmeny v mozgu priamo ovplyvňujú to, čo bude dieťa jesť a piť v budúcnosti. Tým pádom aj jeho zdravotný potenciál.

Facebook