Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Couvade Syndróm = syndróm tehotného otecka

16 dec Odoslal v Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Couvade Syndróm = syndróm tehotného otecka
Couvade Syndróm = syndróm tehotného otecka
 

Aj muži môžu cítiť príznaky tehotenstva!

Možno ste už počuli o tom, že niektorí muži sa svojej tehotnej partnerke prispôsobia natoľko, že aj oni pociťujú ranné nevoľnosti, bolesti bradaviek, úzkosť a obavy, či iné tehotenské príznaky. Niektorým rastie aj bruško – i keď je diskutabilné, od čoho… Za týmito zmenami stojí záhadný Couvade syndróm.

Najčastejšie sa prejaví u veľmi previazaných a symbiotických pároch v druhej časti tehotenstva, ale príznaky u mužov sa tiež môžu prejaviť už od začiatku. Tento symptóm sdreamstime_xl_53231118a objavu napriek tomu, že lekári mužské tehotenské príznaky logicky neuznávajú, pretože nie je na ne fyziologický dôvod. Nič to však nezmení na fakte, že tehotenské chúťky, rastúce bruško a priberanie na váhe, ranná nevoľnosť, či citlivé bradavky sú reálnymi problémami, ktorými niektorí partneri tehotných žien trpia. Výnimočne partneri môžu so svojimi partnerkami prežívať aj bolestivé sťahy a podobne trpieť počas pôrodu. Neskutočné?

Tu je jeden zo skutočných príbehov syndrómu Couvade:
Tehotná partnerka dvadsaťpäťročného Mikeho Dowdalla z Manchesteru – Amanda Bennet mala čo robiť, aby podporila a utešila svojho partnera, ktorý trpel úplne rovnakými príznakmi ako ona. Čarovná súhra a súlad partnerov… Radšej by však mala pri sebe muža, ktorý dokáže plne podporiť ju v neľahkých chvíľach. Mike trpí nielen zvýšenou chuťou do jedla, ale aj rannými nevoľnosťami a bolestivými bradavkami, presne ako jeho partnerka.

Môže za to empatia?
Mike je na pohľad tvrdý chlap, ktorý sa živí umeleckým tetovaním. Kvôli svojim príznakom vyhľadal aj lekársku pomoc, avšak veľkú podporu, či možnosť liečby nezískal. Nasledovalo množstvo testov a sledovaní, nakoniec lekári museli priznať, že Mike trpí syndrómami tehotenstva, rovnakými, aké prežíva jeho partnerka. Mike je podľa všetkého natoľko empatický a obaja sú natoľko zohranou dvojicou, že spoločne zdieľajú skutočne všetko, dokonca i to, čo nemá u muža žiaden fyziologický dôvod.

Funguje to i na diaľku
Amanda v televíznej relácii Good Morning prezradila, že stavy jej partnera boli úplne totožné s jej stavmi a až natoľko, že začínali i končili v presne rovnaký čas. Jednoducho, keď jej ustala ranná nevoľnosť, ustala aj jemu, bez ohľadu na to, či bol v jej tesnej blízkosti alebo nie. Ranné nevoľnosti začala cítiť v deviatom týždni a keď začalo byť zle aj Mikeovi, mysleli si, že niečo pokazené zjedli. Keď to však neprechádzalo ani po dvoch týždňoch, začali pátrať po iných dôvodoch.

Sama v problémoch kurírovať ešte aj muža
Napriek tomu, že Amanda mala čo robiť so svojimi príznakmi, našla ešte silu na to, aby partnerovi masírovala chrbát a pomohla mu zbaviť sa nepríjemných stavov. Bolesti bradaviek a ranné nevoľnosti prežíval vskutku dosť zle. Udiala sa aj ďalšia čudná vec – napriek tomu, že Mike je vášnivý návštevník posilňovní, poriadne pribral a všetka hmotnosť navyše sa ukladala na jeho bruchu. Foprmovalo sa veľmi podobne ako jej tehotenské bruško. Sám tomu nemohol uveriť, ale tvrdí, že je to najkrajšia vec, ktorá sa jemu a jeho Amande prihodila.

Pôrod, popôrodné depresie, i hormonálne zmeny
Zlou správou pre mužov trpiacich týmto syndrómom je fakt, že môžu trpieť aj bolestivými pôrodnými kontrakciami a tiež môžu upadnúť do popôrodnej depresie. K ďalším príznakom Couvade syndrómu patria zmeny hormonálnych hladín a poruchy spánku. Niektorí odborníci o tomto syndróme vravia, že je psychosomatického charakteru, iní tvrdia, že problémy môžu vyplývať z hormonálnych zmien.

Pre ženu to nie je nič príjemné
Je to určite pozoruhodné, milé, príjemné, ale povedzme si pravdu: ktorá žena počas tehotenstva potrebuje muža v ešte horšom stave, ako je ona sama? Je dobre známe, ž muži prežívajú fyzické problémy a zmeny horšie ako my, a tak rozhodne stonajúci partner nebude pre vás tou najlepšou oporou. Máte energiu navyše na to, aby sme utešovali aj svojho partnera?

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

Tehotndreamstime_xl_27548061á? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín. V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa. Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch. Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?

 

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

dreamstime_xl_16553806Pozor: Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

 

Facebook