Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

„Druhý stav“ mení aj mozog: Viete ako?

13 feb Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na „Druhý stav“ mení aj mozog: Viete ako?
„Druhý stav“ mení aj mozog: Viete ako?
 

Počas tehotenstva ženské telo prechádza mnohými nie najpríjemnejšími zmenami. Nemení sa však len telo ako také. Veľa, menej viditeľných zmien sa však odohráva aj v mozgu. A nie sú to len zmeny nálad, precitlivenosť, či chvíľami naopak veľmi vzťahovačná a úzkostlivá nálada. dreamstime_xl_24651357

Zmeny v mozgu podľa neurológov
Nie je to tak dávno, čo neurológovia potvrdili fakt, že tehotenstvo zasahuje do samotnej štruktúry mozgu. Dlhodobé pozorovania mozgu tehotných žien ukázali zmeny, ktoré sa dejú v prefrontálnej kôre, v strednom mozgu, temennom laloku a ďalších častiach mozgu:

* Sivá mozgová hmota sa stáva koncentrovanejšou.

* Zvyšuje sa aktivita v oblastiach, ktoré riadia empatiu, úzkosť a sociálnu interakciu. Tieto zmeny sa dejú na najzákladnejšej úrovni a sú spôsobné hormonálnymi zmenami. Ich význam je jednoduchý – majú nové mamičky pripraviť na úlohu matky, vyvolať v nich intenzívny cit a vzťah k dieťaťu. Sú to tie známe pocity bezhraničnej lásky, pocity a stavy, že musíme dieťa ochraňovať a neustále sa oň starať, zabezpečiť im všetky potreby, reakciu na každý podnet.

* Veľký nárast zaznamenáva hladina hormónu oxytocínu, hormónu lásky. Práve tento hormón je zodpovedný za vzťah medzi matkou a dieťaťom u všetkých cicavcov. Mozog budúcej a čerstvej mamičky vykazuje veľmi podobné zmeny ako mozog zamilovaného človeka. Vďaka oxytocínu citlivejšie reagujeme na potreby dieťaťa, jeho plač.

Prečo tehotné trpia depresiami?
Sledovanie zmien v mozgu tehotných žien je tiež podľa odborníkov kľúčom k pochopeniu toho, prečo mnoho nových mamičiek trpí depresiami a úzkostnými stavmi. Odhadom až jedna zo šiestich žien trpí popôrodnou depresiou a u mnohých ďalších sa rozvinú ďalšie poruchy. Patria k nim napríklad tieto: nutkavý pocit potreby ustavičného umývania rúk, posadnutosť neustále kontrolovať, či dieťa dýcha a podobne. Sú to aspekty obsedantno-kompulzívneho správania. Prečo je to tak? Pretože hormonálne a biochemické zmeny nastávajú v centrách riadiacich materskú motiváciu – a toto sú práve centrá, ktoré do značnej miery súvisia s obsedantno-kompulzívnym správdreamstime_xl_17402540aním.

Zbytočné myšlienky, trápenia a nepochopené obavy
V tehotenstve i po narodení dieťaťa ženy veľmi často uvažujú o záležitostiach, ktoré nemôžu kontrolovať. Neustále premýšľajú o dieťati, či je zdravé, choré, spokojné, čo bude o týždeň, mesiac, rok, desať rokov. Sú to myšlienky, ktoré nevedú nikam, ale opäť vyplývajú zo zmien v mozgu daných tehotenstvom.

Pre zaujímavosť
Viete, že dojčiace ženy vnímajú plač svojho dieťaťa citlivejšie a intenzívnejšie ako matky, ktoré nedojčia alebo ani nikdy nedojčili? Zmeny v mozgu sa však netýkajú len mamičiek. Podliehajú im aj muži, ktorí sú intenzívne zapojení do starostlivosti o dieťa.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_3038072Na čo je dobré pripraviť sa skôr než porodíte? Kým do vašej rodinky pribudne nový člen, potrebujete to zo strany matky i psychickú prípravu. I keď platí, že mamičky sú zvyčajne viac a lepšie pripravené ako oteckovia, predsa len je to i pre nás, špeciálne pre prvorodičky úplne nová skúsenosť, ktorá zmení celý život. Nejedna mamička si počas prvého roka určite povzdychne: „Keby som to vedela skôr, urobila by som to inak…“ Pri každej jednej praktickej záležitosti, ktorú potrebujeme dennodenne v rámci starostlivosti o dieťa získavame skúsenosti postupne a nik nám presne nepovie, čo nás čaká.

dreamstime_xl_16022956Progesterón: Pomocník pri prevencii predčasného pôrodu? Predčasných pôrodov je v dnešnej dobe podstatne viac, ako v uplynulých rokoch a desaťročiach. Odborníci predpokladajú, že je vplyvom meniaceho sa životného prostredia a ďalších negatívnych faktorov nášho životného štýlu – stres, zlá strava, málo pohybu. To je dôvod, prečo sa odborná verejnosť sústredí na hľadanie spôsobov, akými by sa dalo znížiť riziko predčasných pôrodov. Jedným z nich môže byť pomoc progesterónu.

 

dreamstime_xl_6606125Bisfenol A ničí mužskú plodnosť: Stačí nízka koncentrácia! Chemikálie, ktoré sa nachádzajú v našom životnom prostredí dokážu ovplyvniť viaceré naše funkcie, samozrejme, že i tú najcitlivejšiu – plodnosť. Nebezpečné sú tiež pre tehotné ženy, kedy môžu negatívne ovplyvniť vývoj plodu. Výskumy potvrdili, že jedna z týchto látok – bisfenol A je nebezpečná už v slabých koncentráciách a môže spôsobiť mužskú neplodnosť.

Facebook