Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Bisfenol A ničí mužskú plodnosť: Stačí nízka koncentrácia!

27 jan Odoslal v Materstvo, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Bisfenol A ničí mužskú plodnosť: Stačí nízka koncentrácia!
Bisfenol A ničí mužskú plodnosť: Stačí nízka koncentrácia!
 

Chemikálie, ktoré sa nachádzajú v našomdreamstime_xl_5294389 životnom prostredí dokážu ovplyvniť viaceré naše funkcie, samozrejme, že i tú najcitlivejšiu – plodnosť. Nebezpečné sú tiež pre tehotné ženy, kedy môžu negatívne ovplyvniť vývoj plodu. Výskumy potvrdili, že jedna z týchto látok – bisfenol A je nebezpečná už v slabých koncentráciách a môže spôsobiť mužskú neplodnosť.

Sú všade okolo nás
Časy, keď sa vina za neplodnosť pripisovala len ženám, sú našťastie už dávno za nami. Vieme, že rovnako môžu mať problémy s plodnosťou i muži a problémy s neplodnosťou v skupine mužov v produktívnom veku neustále rastú. Odborníci sú presvedčení, že sa na tom zúčastňujú práve chemikálie a negatívne vplývajúce látky z nášho bezprostredného prostredia – vzduchu, potravín, nápojov.

Pliaga z plastov
Bisfenol A, ktorý sa označuje aj skratkou BPA, je chemická zlúčenina, ktorá sa nachádza v plastoch. Používa sa napríklad pri výrobe potravinárskych obalov, fliaš a fľašiek, plechovkách nápojov a podobne. Našťastie, dnes už mnohé výrobky túto látky neobsahujú, špeciálne tie, ktoré sú určené pre dojčatá a malé deti.
Štúdie spred pár rokov odhalili v ľudskom moči, krvi, i v plodovej vode významné hladiny tejto chemikálie, a preto sa na ňu zamerali ďalšie výskumy a štúdie. Na zvieracích testoch sa ukázalo, že táto látka má škodlivé účinky na reprodukčnú schopnosť, ale aj dreamstime_xl_6606125na vývoj a metabolizmus laboratórnych zvierat. Existuje dôvodný predpoklad, že rovnaké účinky má aj na človeka.

Ochrana dojčiat
V januári 2011 bol v Európe zakázaný predaj dojčenských fliaš s obsahom BPA ako preventívne opatrenie. Tiež je dôležité zabezpečiť, aby výrobcovia nenahrádzali túto chemikáliu inou s podobnými negatívnymi účinkami na naše zdravie. René Habert spolu s kolegami z parížskej univerzity zverejnili svoje výsledky v článku v odbornom magazíne PLoS ONE. Zistili, že už aj slabá koncentrácia tejto látky môže významne ohroziť plodnosť mužov. Je to prvá štúdia, ktorá skutočne dokázala predpoklady škodlivých účinkov bisfenolu A na plodnosť mužov, konkrétne ohrozuje priamo semenníky mužov.

Neplodnosť daná už pri vnútromaternicovom vývoji?
Ftaláty negatívne ovplyvňujú plodnosť aj na generáciu vopred. Napríklad tehotné ženy vystavené ftalátom môžu nechtiac spôsobiť svojmu plodu neplodnosť, tieto látky môžu dokonca zabrániť tvorbe a rozvoju budúcich spermií mužského plodu. Vystavenie semenníkov bisfenolu A znižuje produkciu testosterónu a ďalších hormónov, ktoré sú nevyhnutné na to, aby semenníky počas vývoja plodu zostúpil do mieška. Tieto negatívne účinky môže vyvolať už veľmi slabá koncentrácia bisfenolu – 2 mikrogramy na liter. Je to koncentrácia, ktorá sa všeobecne nachádza v krvi, moči a plodovej vode súčasnej populácie. Je tiež predpoklad, že bisfenol prispieva k zníženiu tvorby spermií a zvýšenému výskytu rakoviny semenníkov u dospelých, ktorý bol v ostatných desaťročiach pozorovaný.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články

dreamstime_xl_74829300Obezita v tehotenstve ohrozuje priamo srdce plodu!
Našťastie už dávno sú vyvrátené mýty, že tehotná má jesť za dvoch a treba poriadne priberať. Každý lekár vám dnes povie, že úplne stačí pribrať okolo 10 kilogramov. Tehotenstvo neospravedlňuje žiadnu mamičku v konzumácii nezdravej stravy a v prejedaní. Navyše si treba uvedomiť, že mnohé jedlá, z ktorých priberáme sú nutrične takmer prázdne, plodu neprinesú potrebnú výživu a paradoxne, hoci mi sa zaguľacujeme ono môže mať nedostatok potrebných živín.

Tehotndreamstime_xl_27548061á? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín.
V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa.
Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch.
Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?
.

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

Facebook