Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Progesterón: Pomocník pri prevencii predčasného pôrodu?

24 jan Odoslal v Materstvo, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Progesterón: Pomocník pri prevencii predčasného pôrodu?
Progesterón: Pomocník pri prevencii predčasného pôrodu?
 

dreamstime_xl_34435134Predčasných pôrodov je v dnešnej dobe podstatne viac, ako v uplynulých rokoch a desaťročiach. Odborníci predpokladajú, že je vplyvom meniaceho sa životného prostredia a ďalších negatívnych faktorov nášho životného štýlu – stres, zlá strava, málo pohybu. To je dôvod, prečo sa odborná verejnosť sústredí na hľadanie spôsobov, akými by sa dalo znížiť riziko predčasných pôrodov. Jedným z nich môže byť pomoc progesterónu.

Krátky krčok – hlavný rizikový faktor
Podľa štúdie uverejnenej v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology existujú dve metódy, ktoré môžu upozorniť na hrozbu predčasného pôrodu. Hlavným rizikovým faktorom predčasného pôrodu je krátky krčok maternice –  kratší ako 25 milimetrov. Ženám, u ktorých zistili tento stav pomocou špeciálneho ultrazvuku, lekári podali vaginálne hormón progesterón. Výsledky boli veľmi priaznivé: štúdia ukázala, že vaginálna aplikácia gélu s obsahom progesterónu výrazne znižuje mieru predčasného pôrodu u žien – znižuje riziko, ako skorých, tak aj neskorých predčasných pôrodov.

Ďalšie pozitíva gélu s progesterónom
Po podaní tohto gélu vedci zistili okrem zníženia rizika predčasného pôrodu, aj nižší výskyt hospitalizácií novorodenca na jednotke intenzívnej starostlivosti, tiež nižší výskyt syndrómu dychovej tiesne, keď je potrebná mechanická ventilácia a celkovo bolo zaznamenané znateľne nižšie skóre zdravotných problémov novorodencov (vnútrolebečné krvácanie, črevné ťažkosti, dýchacie problémy, infekcie a úmrtia).

Je to bezpečné?
Doktor John O´Brien, autor štúdie z University of Kentucky tvrdí, že liečba progesterónom je bezpečná, pretože ide o prirodzený tehotenský hormón, ktorý počas tehotenstva vytvárajú vaječníky a placenta. „Už priveľmi dlho nebol dosiahnutý žiaden väčší pokrok v oblasti prevencie predčasného pôrodu,“ tvrdí odborník podľa stránok ScienceDaily a pokdreamstime_xl_16022956račuje: „Táto nová veľká štúdia ukazuje, že je možné oboje – pomôcť ženám určiť riziko predčasného pôrodu a poskytnúť im bezpečnú a účinnú liečbu, ktorá zabráni predčasnému pôrodu.“ Zdá sa teda, že pomoc proti predčasnému pôrodu nie je ani veľmi zložitá, verme, že bude čoskoro dostupná aj našim tehotným ženám.

Zo štatistiky predčasných pôrodov
Približne 12,9 milióna detí na celom svete sa narodí predčasne – pred 37. týždňom tehotenstva. Najväčší počet predčasných pôrodov na svete majú Spojené štáty americké. Skoré predčasné pôrody, ktoré sú definované ako pôrody do 32. týždňa, sú spojené s vysokou mierou novorodeneckých komplikácií a dlhodobých neurologických postihnutí. Neskoršie predčasné pôrody – medzi 34. a 37. týždňom predstavujú sedemdesiat percent všetkých predčasných pôrodov a hoci spôsobujú nižšiu mieru komplikácií, ako skoré predčasné pôrody, stále predstavujú veľké zdravotné problémy.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_30724698Môže práca ublížiť tehotenstvu a plodu? Je jasné, že namáhavé fyzické aktivity by tehotné ženy robiť nemali, ale nie sú to len rizikové športy, čomu by ste sa mali vyhýbať. Negatívny vplyv na plod, najmä na jeho veľkosť môže mať aj práca pri ktorej musíte väčšinu dňa stáť, nehovoriac no iných fyzicky náročných druhoch práce. Vedecké štúdie ukázali, že státie počas niekoľkých hodín denne môže obmedziť rast vyvíjajúceho sa plodu. Takže, ak máte prácu, pri ktorej treba veľa stáť, radšej si od nej dajte v druhej fáze tehotenstva pauzu.

dreamstime_xl_74829300Obezita v tehotenstve ohrozuje priamo srdce plodu! Našťastie už dávno sú vyvrátené mýty, že tehotná má jesť za dvoch a treba poriadne priberať. Každý lekár vám dnes povie, že úplne stačí pribrať okolo 10 kilogramov. Tehotenstvo neospravedlňuje žiadnu mamičku v konzumácii nezdravej stravy a v prejedaní. Navyše si treba uvedomiť, že mnohé jedlá, z ktorých priberáme sú nutrične takmer prázdne, plodu neprinesú potrebnú výživu a paradoxne, hoci mi sa zaguľacujeme ono môže mať nedostatok potrebných živín.

dreamstime_xl_30942667Vhodné tehotenské cvičenie? Napríklad joga! Kedysi nebolo tehotným vôbec odporúčané cvičiť vôbec. Našťastie, neskôr odborníci prišli na to, že cvičenie, ak nie je prudké, intenzívne, nehrozí pri ňom pád, ohrozenie mamičky ani bábätka neprináša. Jedným z odporúčaných cvičení je tehotenská joga. Joga môže byť podľa odborníkov pre tehotné prospešná, a to i v neskorších fázach tehotenstva, navyše vám dokáže pripraviť na pôrod.

 

Tehotndreamstime_xl_27548061á? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín. V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa. Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch. Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?

 

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

Facebook