Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Na čo je dobré pripraviť sa skôr než porodíte?

07 feb Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Na čo je dobré pripraviť sa skôr než porodíte?
Na čo je dobré pripraviť sa skôr než porodíte?
 

Kým do vašej rodinky pribudne nový člen, potrebujete to zo strany matky i psychickú prípravu. I keď platí, že mamičky sú zvyčajne viac a lepšie pripravené ako oteckovia, predsa len je to i pre nás, špeciálne pre prvorodičky úplne nová skúsenosť, ktorá zmení celý život.

Nestrácajte nadhľad
dreamstime_xl_12960315Dôležité je napriek veľkej zodpovednosti, ktorá vás v novej úlohe čaká, vedieť sa aj uvoľniť od napätia  a obáv, pozrieť sa na novú situáciu troška s nadhľadom a na zaťažkávacie každodenné skúšky, aspoň troška aj humorom. Len tak sa dá zvládnuť kolotoč prebaľovania, utierania grciek, dojčenia, odgrgávania a snáh uspať bábätko. Veľkou oporou práve v čase po pôrode by vám mal byť váš partner.

Čo treba vedieť a s čím treba rátať?
Nejedna mamička si počas prvého roka určite povzdychne: „Keby som to vedela skôr, urobila by som to inak…“ Pri každej jednej praktickej záležitosti, ktorú potrebujeme dennodenne v rámci starostlivosti o dieťa získavame skúsenosti postupne a nik nám presne nepovie, čo nás čaká. Sme prakticky hodené do vody. Čo je dobré uvedomiť si skôr ako porodíme prvé dieťa?

  1. Na nákupy nebude čas, ani chuť
    Mamičky, ktoré si väčšinu výbavy zakúpia vopred robia dobre. Prvé týždne budete mať veľmi málo času na to, aby ste vôbec uvažovali nad tým, čo ešte treba kúpiť a ešte menej chute urobiť to. Pripravte si vopred aspoň to najzákladnejšie: plienky, hygienické prípravky, vaničku či čoraz obľúbenejší tummy tub, sadu bodyčok, zo dve zavinovačky, čiapočku, overaly alebo dupačky.
  1. Očakávajte neočakávané
    Napriek tomu, že ste prečítali veľa kníh, videli veľa filmov o materstve, či ste dokonca absolvovali aj kurzy a prednášky verte, že vaše dieťa si vždy nájde niečo, čím vás prekvapí. Váš pôrod bude iný ako tie, o ktorých vám hovorili kamarátky – možno lepší, možno horší, rozhodne však iný. A iné bude aj vaše dieťa.
  1. Keď budete mať pocit, že ste to konečne zvládli, nastane nová etapa, ktorá vás opäť dostane do neistoty
    Je to úplne normálne. Výchova dieťaťa je zložitá, pretože dieťa sa mení doslova zo dňa na deň, neustále sa vyvíja a s tým prichádzajú stále nové a nové problémy a skúsenosti. Keď konečne budete mať pocit, že zvládate detský vzdor, vyskytne sa nový prodreamstime_xl_3038072blém, nový druh správania, ktorý budete musieť riešiť od nuly. A opäť to potrvá, kým nájdete riešenie alebo kým sa situácia stabilizuje.
  1. Vždy sa nájde niekto, kto vás bude poúčať
    Čoraz viac skloňovaným spôsobom šikanovania je šikanovanie mamičiek zo strany iným matiek, svokier, kamarátok, rodičov, či kolegýň. Čokoľvek budete robiť, vždy sa nájde niekto, kto to ofrfle, kto vás bude poúčať, že to robíte zle a možno i niekto, kto vás bude šikanovať. Najdôležitejšie je týmto nebezpečným rečiam nepodľahnúť a robiť to, čo považujete za najsprávnejšie vy samotná. Vy najlepšie poznáte svoje dieťa a jeho potreby a taktiež i seba.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_30724698Môže práca ublížiť tehotenstvu a plodu? Je jasné, že namáhavé fyzické aktivity by tehotné ženy robiť nemali, ale nie sú to len rizikové športy, čomu by ste sa mali vyhýbať. Negatívny vplyv na plod, najmä na jeho veľkosť môže mať aj práca pri ktorej musíte väčšinu dňa stáť, nehovoriac no iných fyzicky náročných druhoch práce. Vedecké štúdie ukázali, že státie počas niekoľkých hodín denne môže obmedziť rast vyvíjajúceho sa plodu. Takže, ak máte prácu, pri ktorej treba veľa stáť, radšej si od nej dajte v druhej fáze tehotenstva pauzu.

dreamstime_xl_74829300Obezita v tehotenstve ohrozuje priamo srdce plodu! Našťastie už dávno sú vyvrátené mýty, že tehotná má jesť za dvoch a treba poriadne priberať. Každý lekár vám dnes povie, že úplne stačí pribrať okolo 10 kilogramov. Tehotenstvo neospravedlňuje žiadnu mamičku v konzumácii nezdravej stravy a v prejedaní. Navyše si treba uvedomiť, že mnohé jedlá, z ktorých priberáme sú nutrične takmer prázdne, plodu neprinesú potrebnú výživu a paradoxne, hoci mi sa zaguľacujeme ono môže mať nedostatok potrebných živín.

dreamstime_xl_30942667Vhodné tehotenské cvičenie? Napríklad joga! Kedysi nebolo tehotným vôbec odporúčané cvičiť vôbec. Našťastie, neskôr odborníci prišli na to, že cvičenie, ak nie je prudké, intenzívne, nehrozí pri ňom pád, ohrozenie mamičky ani bábätka neprináša. Jedným z odporúčaných cvičení je tehotenská joga. Joga môže byť podľa odborníkov pre tehotné prospešná, a to i v neskorších fázach tehotenstva, navyše vám dokáže pripraviť na pôrod.

 

Tehotndreamstime_xl_27548061á? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín. V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa. Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch. Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?

 

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

Facebook