Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Dieťa po tridsaťpäťke či dokonca štyridsiatke? Žiadna rarita, i keď rizík je viac

20 feb Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Dieťa po tridsaťpäťke či dokonca štyridsiatke? Žiadna rarita, i keď rizík je viac
Dieťa po tridsaťpäťke či dokonca štyridsiatke? Žiadna rarita, i keď rizík je viac
 

dreamstime_xl_33789673Poznáme to: dievčatá, ktoré skoro otehotnejú, často ľutujú, že prišli o svoju slobodu, o kariéru a podobne. Niektoré sa tešia, že si už „odrodili“ a môžu si užívať, ale splodiť potomka nie je predsa len také jednoduché. Racionálny človek k tomu prichádza až v momente, keď má dostatočné sociálne a finančné zázemie, a najmä spoľahlivého partnera, ktorému dôveruje a keď obaja túžia po spoločnom potomkovi. I vrtkavé partnerské vzťahy sú dôvodom, prečo veľa žien odkladá dnes materstvo až na vyšší vek, nie je to vždy len o túžbe po kariére.

Čo potrebujete pred rozhodnutím počať potomka?
Každá žena má v tejto oblasti iné potreby. Niektoré sa potrebujú poriadne „vyblázniť“, iné sú pokojnejšie a usadenejšie. Prieskumy ukázali, že najdôležitejšie pri rozhodnutí stať sa matkou je pred otehotnením: trošku si užiť slobody, vytvoriť si aspoň aké-také  zázemie, naštartovať kariéru. A, samozrejme, mať s kým splodiť dieťa. Teda mať partnera, ktorý bude chcieť rodinu, potomka a bude schopný pomáhať pri starostlivosti oň. Kým toto všetko nájdeme, zväčša prejde aj desať rokov, a tak nečudo, že čoraz viac žien rodí prvé dieťa na prahu tridsiatky alebo v jej blízkosti. Na tom nie je nič zlé. Tridsiatnička je zväčša vitálna žena plná síl a tehotenstvo, pôrod a špeciálne starostlivosť o dieťa zvládne neraz lepšie ako dvadsiatka.

V štyridsiatke je to náročnejšie, aj rizík je viac
Najmä, ak ste prvorodičkou. Názory na tehotenstvo v strednom veku a vyššom veku sa rôznia, tak ako môže byť odlišný aj zdravotný stav a schopnosť vynosiť zdravé dieťa u tehotných nad štyridsať rokov. Mnohí tvrdia, že žena po štyridsiatke už nie je v takej plnej sile a v takom dobrom zdravotnom stave, ale všetko v poriadku zvládla, riziká sú logicky vyššie – vyššie riziko potratu v prvom trimestri, vyššie riziko genetických porúch a vrodených chýb, vyššie riziko ďalších tehotenských komplikácií, napríklad preeklampsie.

Avšak iní odborníci tvrdia opak, napriek rizikám, ak žena v zrelom veku dieťa vynosí je z nej uvedomelejšia a vyspelejšia mamička, ktorá je pre dieťa väčším prínosom. Pravda je zrejme niekde uprostred a veľmi dôležitý je individuálny stav každej ženy. Predsa žena po štyridsiatke vôbec nemusí byť v horšom zdravotnom stave ako niektoré dvadsiatke – dnes to dokazujú mnohé známe i menej známe tváre.

Samozrejme, pri otehotnení vo vyššom veku zvyčajne musíte rátať s častejšími prehliadkami u gynekológa a tiež so špeciálnymi skríningovými vyšetreniami na odhalenie vrodených a genetických chýb – amniocentéza, prípadne trisomy test.

Čo môže dať staršia matka dieťaťu?
dreamstime_xl_35394608Mnohé mladé ženy sa smejú, že staršie matky nedokážu vyhovieť tak potrebám malých detí, nevedia ich pochopiť, ani sa s nimi poriadne hrať a blázniť. Štúdie však ukázali, že deti, ktoré sa narodia starším matkám bývajú citovo stabilnejšie, pretože mamičky s nimi trávia viac času, a to podstatne ako dvadsaťročné. Mladým mamičkám často so starostlivosťou pomáhajú starí rodičia. Nie je na tom síce nič zlé, ale nedochádza k vytvoreniu takého silného citového puta medzi matkou a dieťaťom. U detí starších mamičiek sa rýchlejšie rozvíja jazyk a reč, čo je zrejme tiež spôsobené časom a spôsobom trávenia spoločného času matky a dieťaťa (matky vo vyššom veku s väčšou pravdepodobnosťou čítajú deťom každý deň knihy, rozprávajú sa s nimi a dbajú o ich rozvoj).

Deti starších mamičiek všeobecne bývajú citovo stabilnejšie. Zrelšie mamičky sa zvyčajne spoľahlivejšie a dokonalejšie starajú o zdravie svojich detí. Navyše – ženy, ktoré rodia vo vyššom veku sú spravidla vzdelanejšie, majú vyššie príjmy a rodinné zázemie. Všetky tieto faktory súvisia s väčšou pohodou dieťaťa. Zdá sa teda, že pôrod vo vyššom veku má svoje nepopierateľné výhody, a to nielen pre ženu, ale aj pre dieťa. Samozrejme, neznamená to, že vás navádzame tehotenstvo odkladať, len poukazujeme na to, že každá minca má dve strany.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_3038072Na čo je dobré pripraviť sa skôr než porodíte? Kým do vašej rodinky pribudne nový člen, potrebujete to zo strany matky i psychickú prípravu. I keď platí, že mamičky sú zvyčajne viac a lepšie pripravené ako oteckovia, predsa len je to i pre nás, špeciálne pre prvorodičky úplne nová skúsenosť, ktorá zmení celý život. Nejedna mamička si počas prvého roka určite povzdychne: „Keby som to vedela skôr, urobila by som to inak…“ Pri každej jednej praktickej záležitosti, ktorú potrebujeme dennodenne v rámci starostlivosti o dieťa získavame skúsenosti postupne a nik nám presne nepovie, čo nás čaká.

dreamstime_xl_16022956Progesterón: Pomocník pri prevencii predčasného pôrodu? Predčasných pôrodov je v dnešnej dobe podstatne viac, ako v uplynulých rokoch a desaťročiach. Odborníci predpokladajú, že je vplyvom meniaceho sa životného prostredia a ďalších negatívnych faktorov nášho životného štýlu – stres, zlá strava, málo pohybu. To je dôvod, prečo sa odborná verejnosť sústredí na hľadanie spôsobov, akými by sa dalo znížiť riziko predčasných pôrodov. Jedným z nich môže byť pomoc progesterónu.

Facebook