Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: Vyšetrenia v 3. lunárnom mesiaci

15 aug Odoslal v Autori, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: Vyšetrenia v 3. lunárnom mesiaci
TEHOTNÁ: Vyšetrenia v 3. lunárnom mesiaci
 

V 11. až 14. týždni tehotenstva podstúpite niekoľko dôležitých vyšetrení. Zamerané budú na overenie prosperity tehotenstva, kontrolu správneho vývoja plodu, zistenie markera NT (šijové prejasnenie) a prítomnosti nosnej kosti.

Genetický ultrazvuk
V tomto období vás čaká prvý veľmi dôležitý genetický ultrazvuk, ktorý vykonáva špeciálne vyškolený sonografista, nevyhnutnosťou je samozrejme kvalitný ultrazvuk. O čo ide? Skratka NT znamená marker nuchálnej kožnej riasy na záhlaví – presvetlenie šije. Tento marker dokáže citlivo odhaliť chromozomálne postihnutie plodov, najmä trizómie 21.

Šijové prejasnenie
Šijové prejasnenie kontroluje dreamstime_xl_31666451vlastne nahromadenie tekutiny v zátylku plodu na konci prvého a na začiatku druhého trimestra. V prípade plodov, ktoré majú Downov syndróm, genetické anomálie alebo vážne chyby srdca a cievneho systému sa prejavia vysokými hodnotami NT, to znamená, že sa na zátylku plodu nachádza väčšie množstvo tekutiny ako v prípade zdravého plodu. Je nevyhnutné, aby sa toto vyšetrenie realizovalo práve v týchto týždňoch, inak by výsledky strácali na vierohodnosti.

Prítomnosť nosovej kosti
Tá je tiež dôležitým ukazovateľom ochorenia na Downov syndróm. Ľudia, trpiaci týmto ochorením majú kratší nos, kosť nosa sa u nich začína vyvíjať neskôr – v prvom trimestri zvyčajne chýba. Ak teda váš lekár na ultrazvuku zistí prítomnosť nosovej kosti, riziko Downovho syndrómu je výrazne nižšie. I v tomto prípade však existujú výnimky, približne u dvoch percent zdravých plodov sa nosová kosť vyvinie neskôr.

Čo je to trizómia 21?
Ide o neslávne známy Downov syndróm. Nazýva sa tak preto, lebo vzniká v dôsledku trizómie na 21. chromozóme. Trizómia znamená, že v bunkovom jadre sú prítomné namiesto dvoch tri rovnaké chromozómy. Príčinou vzniku Downovho syndrómu je teda chromozómová porucha, ktorá sa vyskytuje približne u jedného zo 700 živo-narodených detí. Častejšie sa vyskytuje v prípade matiek vo veku nad 35 rokov. 

Odber krvi
V tomto období podstúpite veľký odber krvi. Ide o screening na konci prvého trimestra, v rámci ktorého lekár zistí vašu krvnú skupinu a Rh faktor (ak je budúca mamička Rh negatívna, je potrebné vyšetriť aj krvnú skupinu a Rh faktor otca dieťaťa.), zároveň bude vaša krv odoslaná aj na testy na niektoré prenosné ochorenia: HIV, syfilis a hepatitídu typu B. Tieto vyšetrenia sa ešte raz opakujú po 30. týždni tehotenstva. Novinkou je trisomy test, ktorý spoľahlivo, bezbolestne – z krvi matky a rýchlo vylúči, v horšom prípade potvrdí tri základné druhy postihnutia plodu.

Poznáte?
TRISOMY TEST
Pri vyzrievaní vajíčka a v prvých fázach po jeho oplodnení môže prísť k náhodným chybám delenia. Ak sa v ich dôsledku objaví nadbytočná kópia niektorého z chromozómov a namiesto dvojice je prítomná trojica toho istého chromozómu, hovoríme o trizómii. Na toto sa zameriava Trisomy test, ktorý mimochodom pochádza z dielne slovenských genetikov a výrazne zníži napätie budúcich mamičiek pokiaľ ide o obavy o genetické zdravie plodu. Špeciálne je vhodný prdreamstime_xl_55645462e mamičky nad 35 rokov a tie, ktoré majú zvýšené riziko genetických abnormalít plodu. Samozrejme, môže ho podstúpiť každá žena, ktorá chce mať istotu.

Test dokáže s veľkou presnosťou vylúčiť prítomnosť troch podstatných chromozómových porúch plodu – trizómii 21 (Downov syndróm), 18 (Edwardsov syndróm) a 13 (Patauov syndróm) už od 11. týždňa tehotenstva. Odhalí aj možné falošne pozitívne výsledky biochemického prenatálneho skríningu, čím zredukuje počet amniocentéz na minimum. Navyše nepredstavuje pre matku ani dieťa žiadne riziko. V prípade pozitívneho nálezu nasleduje potvrdenie diagnózy odberom plodovej vody.

Ako je možné, že sa to dá zistiť z krvi matky?
V krvi matky koluje už v ranom štádiu tehotenstva DNA plodu. Pomocou špeciálneho vyšetrenia v laboratóriách je možné DNA plodu izolovať, analyzovať a identifikovať prípadný výskyt trizómie plodu (troch rovnakých chromozómov).

Ako sa o teste v praxi vyjadruje samotný jeho autor?
RNDr. Gabriel Minárik, PhD., molekulárny genetik: „Je pre nás veľmi dôležité vidieť, že aj na Slovensku dokážeme aplikovať vysoko aktuálne výsledky vedy a výskumu. Teší nás to o to viac, že sme sa sami stretli s mnohými prípadmi žien, ktorým prenatálny genetický test pomohol zvládnuť tehotenstvo bez zbytočného stresu.“

Nevýhodou testu je, že si ho zatiaľ musí hradiť pacientka sama, i keď mnohí odborníci navrhujú, aby nahradil doterajšie nepresné skríningové vyšetrenia.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_11538069

TEHOTNÁ: 4. lunárny mesiac (13. až 16. týždeň tehotenstva)
Štvrtý lunárny mesiac, je mesiac, v ktorom už začína byť tehotenstvo na väčšine žien vidno a taktiež by mali nastať príjemnejšie dni. Riziko potratu klesá, a tak sa môžete tešiť a vychutnávať si chvíle tehotenstva spolu s partnerom. Čo sa deje v brušku? Výživu a zásobovanie kyslíkom preberá placenta. Rast plodu pokračuje veľmi rýchlym tempom. Viac a viac sa formuje tvárička, vystupuje brada, ušká a stále zatvorené oči sa približujú viac k sebe.

dreamstime_xl_30721997TEHOTNÁ: 3. lunárny mesiac (9. až 12. týždeň tehotenstva) Po týždňoch nevoľností a intenzívnej únavy u mnohých budúcich mamičiek nastáva posun k lepšiemu. I keď bude už vaše bruško viac vytŕčať, budete sa pravdepodobne cítiť lepšie, nabitá energiou a pozitívne naladená.
Čo sa deje v brušku? Vaše bábätko už má základy pečene, čriev, ľadvín, vyvíjajú sa pľúca a žalúdok. Tiež vnútorné pohlavné orgány, ktoré sa budú ďalej vyvíjať, aby neskôr mohli plniť svoju funkciu. Rýchlo sa vyvíja i mozog plôdiku. Základný vývoj srdiečka je už dokončený a má svoj charakteristický tvar.

TEHOTdreamstime_xl_1455319NÁ:  2. lunárny mesiac (5. až 8. týždeň tehotenstva) Už ste zistili, že ste tehotná, alebo máte naraz niekoľko tehotenských príznakov a veríme, že dôvod na radosť? Viete, čo sa práve v tomto období vo vás deje? Hotové zázraky!
Každý jeden deň sa vo vašom brušku dejú veľké zmeny. Prvé týždne tehotenstva sú absolútnym zázrakom. Najdôležitejšie obdobie vo vývoji vášho potomka jedreamstime_xl_7108272 medzi 17. až 56. dňom, teda v druhom mesiaci tehotenstva. Z dvoch samostatných celkov – vajíčka a spermie sa vytvorí embryo, vzniká spočiatku rúrkovité srdiečko, neurálna trubica.

Aké sdreamstime_xl_1204370ú naozaj prvé príznaky tehotenstva? Každá žena je síce iná, ale niektoré prvotné príznaky tehotenstva pociťuje väčšina žien. Vôbec to však nemusia byť známe tehotenské ranné nevoľnosti. A ak sú, vôbec nemusia byť len rannými.
Samozrejme, nie každá žena tehotná má všetky príznaky, mnohé netrpia nevoľnosťami, závratmi alebo necítia až tak vyčerpanie, či ich v začiatkoch obišli bolesti chrbta. U každej sa tiež môžu príznaky objaviť v inej intenzite a v iných štádiách prvého trimestra, len máloktorej žene je už od počatia, respektíve zahniezdenia nevoľno.

Facebook