Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: 4. lunárny mesiac (13. až 16. týždeň tehotenstva)

08 aug Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: 4. lunárny mesiac (13. až 16. týždeň tehotenstva)
TEHOTNÁ: 4. lunárny mesiac (13. až 16. týždeň tehotenstva)
 

Štvrtý lunárny mesiac, je mesiac, v ktorom už začína byť tehotenstvo na väčšine žien vidno a taktiež by mali nastať príjemnejšie dni. Riziko potratu klesá, a tak sa môžete tešiť a vychutnávať si chvíle tehotenstva spolu s partnerom.

Čo sa deje v brušku?
Výživu a zásobovanie kyslíkom preberá placenta. Rast plodu pokračuje veľmi rýchlym tempom. Viac a viac sa formuje tvárička, vystupuje brada, ušká a stále zatvorené oči sa približujú viac k sebe. Vzpriamuje sa hlavička a predlžuje krk, pokračuje výdreamstime_xl_17402540voj pohlavných orgánov, utvárajú sa hlasivky. Začína pracovať nervový systém. Rovnako je vytvorený základ kostry. Dieťatko si nacvičuje dýchacie pohyby a začína sa vylučovanie hormónov štítnej žľazy. V tomto mesiaci môžete po prvýkrát pocítiť pohyby bábätka, prvorodičky o čosi neskôr. Zvyčajne až v 18. či 20. týždni tehotenstva. Tento mesiac je veľmi dôležitým mesiacom pre vývoj vnútorných orgánov a ak budete mať pri ultrazvuku šťastie, možno vám dieťatko prezradí aj svoje pohlavie.

Ako vyzerá plod?
Plod má jemné ochlpenie, ktoré pokrýva celé telo a nazýva sa lanugo. Zmizne až pred pôrodom, na predčasne narodených deťoch je často viditeľné. Prsty sú vyvinuté a dieťatko si ich rado cmúľa, čo je neraz vidno na 3D ultrazvukoch. Na tvári plodu vidno prvé črty – tváričku, oči, nos, ústa.
Ku koncu štvrtého lunárneho mesiaca plod meria približne 11 až 13 centimetra a váži asi 100 až 150 gramov. Hodnoty sú skutočne individuálne a rýchlo sa menia, pretože plod v tomto období veľmi rýchlo rastie.

Čo sa deje s vami?
Zväčšujúca sa maternica môže vyvolať nové problémy, nielen to, že sa už nezmestíte do normálneho oblečenia alebo, že je tehotenstvo už na vás skutočne vidno. Niektoré mamičky majú skúsenosť s nepríjemnými hemoroidmi – ako prevencia je vhodné spať na boku. Nakoniec, táto poloha je v tehotenstve najpríjemnejšia. Vo všeobecnosti by ste sa však v tomto období mali cítiť podstatne lepšie ako v prvom trimestri a mali by ustúpiť aj nevoľnosti a tráviace problémy. Ak ešte stále trpíte zvracaním a nadúvdreamstime_xl_11538069aním, prehodnoťte svoju životosprávu. Napríklad konzumácia veľkého množstva tuku vedie k nárastu hladiny estrogénu v krvi a spomínaným problémom. Časté sú tiež problémy so spánkom.

Z postele, ale aj zo sedu vstávajte pomaly a opatrne. Náhle a prudké zmeny krvného tlaku môžu spôsobiť závrate a pocit slabosti. Každý deň si doprajte aspoň tridsaťminútovú prechádzku.

AKÉ VYŠETRENIA VÁS ČAKAJÚ?
Absolvujete bežnú tehotenskú poradňu – meranie krvného tlaku, tepu, váženie a kontrolu moču na výskyt bielkovín. Môžete absolvovať i ďalšie vyšetrenia, na ktorých ste sa s lekárom dohodli na základe vášho zdravotného stavu a rozhodnutia.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_30721997TEHOTNÁ: 3. lunárny mesiac (9. až 12. týždeň tehotenstva) Po týždňoch nevoľností a intenzívnej únavy u mnohých budúcich mamičiek nastáva posun k lepšiemu. I keď bude už vaše bruško viac vytŕčať, budete sa pravdepodobne cítiť lepšie, nabitá energiou a pozitívne naladená.
Čo sa deje v brušku? Vaše bábätko už má základy pečene, čriev, ľadvín, vyvíjajú sa pľúca a žalúdok. Tiež vnútorné pohlavné orgány, ktoré sa budú ďalej vyvíjať, aby neskôr mohli plniť svoju funkciu. Rýchlo sa vyvíja i mozog plôdiku. Základný vývoj srdiečka je už dokončený a má svoj charakteristický tvar.

TEHOTdreamstime_xl_1455319NÁ:  2. lunárny mesiac (5. až 8. týždeň tehotenstva) Už ste zistili, že ste tehotná, alebo máte naraz niekoľko tehotenských príznakov a veríme, že dôvod na radosť? Viete, čo sa práve v tomto období vo vás deje? Hotové zázraky!
Každý jeden deň sa vo vašom brušku dejú veľké zmeny. Prvé týždne tehotenstva sú absolútnym zázrakom. Najdôležitejšie obdobie vo vývoji vášho potomka jedreamstime_xl_7108272 medzi 17. až 56. dňom, teda v druhom mesiaci tehotenstva. Z dvoch samostatných celkov – vajíčka a spermie sa vytvorí embryo, vzniká spočiatku rúrkovité srdiečko, neurálna trubica.

Aké sdreamstime_xl_1204370ú naozaj prvé príznaky tehotenstva? Každá žena je síce iná, ale niektoré prvotné príznaky tehotenstva pociťuje väčšina žien. Vôbec to však nemusia byť známe tehotenské ranné nevoľnosti. A ak sú, vôbec nemusia byť len rannými.
Samozrejme, nie každá žena tehotná má všetky príznaky, mnohé netrpia nevoľnosťami, závratmi alebo necítia až tak vyčerpanie, či ich v začiatkoch obišli bolesti chrbta. U každej sa tiež môžu príznaky objaviť v inej intenzite a v iných štádiách prvého trimestra, len máloktorej žene je už od počatia, respektíve zahniezdenia nevoľno.

dreamstime_xl_2548235Zamlčaný potrat – diagnóza, ktorú nechce počuť žiadna mamička
Žien, ktoré prežili zamlčaný potrat je neúrekom. Ak medzitým porodili zdravé dieťa, zvyčajne sa situácia nerieši, pretože je veľký predpoklad, že sú schopné dieťa vynosiť a problém je inde.
Niektorí gynekológovia ho zahŕňajú frázou, že to bolo „zlé“ vajíčko a jednoducho nie je dôvod na to, aby sme sa trápili – druhé bude dobré. Nie vždy to tak je aj naozaj a ak ste mali už dva potraty, je dobré pátrať po príčinách.

dreamstime_xl_6606125Reči o plodnosti, ktorým sa neoplatí veriť
Mýty, ohovárania, dokreslené reči a pretvorené fakty nás sprevádzajú po celý život. Nie je však zrejme obdobie, počas ktorého sa s nimi stretávate viac, ako keď sa snažíte o bábätko a nedarí sa vám. Navyše, páry, ktorým sa dlhší čas nedarí, všetko vnímajú citlivejšie. Nečudo…
Nedovoľte klebetám a mýtom, aby vám ublížili. I v plodení dieťaťa má prsty psychický stav oboch partnerov a verte, že bez pokoja, harmónie a stresu to tak ľahko nepôjde… A – rozhodne nečerpajte rady na diskusných fórach alebo sociálnych sieťach!

dreamstime_xl_4440700Najideálnejší čas na počatie je vraj december! Viete prečo?
Máloktorý pár rieši, či splodí dieťa v lete alebo v zime, ale štatistiky ukazujú, že v decembri, v období okolo najkrajších sviatkov roka sa vo všeobecnosti darí plodiť zdravé deti s najväčšou šancou pôrodu bez komplikácií a s dobrou pôrodnou hmotnosťou. Dvanásťročná odborná štúdia potvrdila tak skutočnosť, že sviatky lásky a rodiny majú špeciálne čaro. Odborníci všetkým párom, ktoré sa doposiaľ márne snažili o bábätko odkazujú, že v decembri je najväčšia šanca na úspech.

dreamstime_xl_73292936Ako sa cítiť lepšie počas rizikového tehotenstva? Máme pár tipov!
Rizikové tehotenstvo dá zabrať nielen skúseným ženám, ktoré sú tehotné po prvýkrát, ale aj skúseným mamičkám. Ako odolať ustavičnému stresu a negatívnym myšlienkam, že kedykoľvek sa môže čokoľvek zlé stať? Bábätko môže naše obavy a negatívne nálady vycítiť… Už len samotné zistenie, že s ich tehotenstvom nie je niečo v poriadku, že je rizikové dá poriadne našej psychike zabrať. Mnohé mamičky to v sebe uzatvoria dokonca tak, že nie sú dobrými matkami, že niečo urobili zle, že jednoducho sú menejcenné a neschopné.

Z plodu odsúdeného na sdreamstime_xl_31666451mrť – zdravé dievčatko!
Ruptúra placenty počas tehotenstva väčšinou končí pre dieťatko tragicky – dôležité je  v akom období tehotenstva k nej dôjde, teda v akom vývojovom štádiu sa dieťatko nachádza. Najčastejšie k týmto prípadom dochádza, ak má matka vyšší vek a jej tkanivá sú menej pružné. Môže však postretnúť aj mladšie mamičky. Na záchranu plodu i pre bezpečnosť matky je veľmi dôležitá včasná diagnostika. Tento stav sa prejavuje bolesťami a krvácaním, ktoré sú spôsobené tým, že medzi placentou a stenou maternice, od ktorej sa placenta odtrhne vzniká krvácanie. To je pre oboch – matku i dieťa závažným problémom.

dreamstime_xl_16604303Sex počas tehotenstva? I v tejto oblasti sú veľké zmeny, ktoré sa oplatí poznať!
O milostnom spolužití počas tehotenstva existuje množstvo mýtov a fám. Niektoré z nich tvrdia, že sex je nielenže nepríjemný, škodlivý, ale dokonca v tehotenstve nebezpečný. Ak máte zdravé tehotenstvo, opak je pravdou. Dokonca, mnoho žien tvrdí, že ich milostný život sa po otehotnení stal ešte vzrušujúcejším a sexuálna túžba stúpa. A má to svoje logické zdôvodnenia. Horšie je to už v posledných týždňoch tehotenstva.

Jedno uždreamstime_xl_41527617 máte a druhé príde na svet onedlho? Tu je pár rád od rodičov!
Niektorí rodičia volia stratégiu vychovať dve, či tri deti rýchlo za sebou, aby sa mali s kým hrať a aby to i oni mali jednoduchšie a praktickejšie – všetko zvládli naraz. Iní naopak, uprednostňujú druhé dieťa, až keď prvé odrastie, keď už chodí do škôlky či školy.
Oboje stratégie majú svoje pre a proti.
Na čo sa pripraviť, ak už  jedného malého potomka máte doma a onedlho privediete na svet jeho súrodenca?

dreamstime_xl_414867315 potrebných vecí, ktoré ocení každá tehotná! V čase keď sa dozviete, že ste po prvýkrát tehotná, je toho zrazu priveľa naraz. Z radosti sa postupne, ale isto formujú aj obavy, plány a prípravy, aby bolo všetko tip top. Leží na vás veľké bremeno zodpovednosti. Musíte myslieť na kopec vecí, aby dieťa malo všetko pripravené, pritom sama sa neraz cítite „na rozpadnutie“, ste zmätená, plná otáznikov.
Chvíľami sa cítite až úplne chaoticky z toho všetkého nového, čo vás čaká, chvíľami ste plná nadšenia a lásky k novému životu. K týmto zmenám nálad dopomáhajú aj hormonálne výkyvy. Mnoho žien v predpôrodnom očakávaní zabudne na nejakú maličkosť, ktorú bude počas tehotenstva potrebovať, a naopak, pokupuje nejednu zbytočnosť.

dreamstime_xl_21407289Mýty o umelom oplodnení stále kolujú: Neverte im! Dieťa „zo skúmavky“ nie je umelé, ani cudzie! Umelé oplodnenie je riešením, ktoré využíva čoraz väčší počet rodičov – i kvôli rastúcemu veku, v akom partneri zakladajú rodiny. Napriek už relatívne bežnej metóde o umelom oplodnení stále kolujú niektoré nepravdivé fámy.
Stále sú ľudia, ktorí sa na takto stvorené deti pozerajú ako na ufónov. Deti „zo skúmavky“ sú pritom úplne rovnaké ako deti, ktoré boli počaté prirodzenou cestou.

Lietadldreamstime_xl_33939547o počas tehotenstva?
Každá dlhšia cesta je počas tehotenstva nepríjemná, no niektoré ženy to predsa len zvládajú lepšie ako iné. Ak si chcete ešte pred pôrodom užiť dovolenku a uvažujete nad leteckou dopravou, mali by ste si to dobre premyslieť – najmä vzhľadom na to, v akej fáze sa nachádzate. Prečo?
Pri najmenších problémoch sprevádzajúcich vaše tehotenstvo, ktoré nie sú úplne bežné, na dovolenku vo vzdialenejších krajinách radšej zabudnite. Ak ste podstúpili amniocentézu alebo iné náročné vyšetrenie, doprajte si čas na zotavenie a vašu cestu dôkladne prekonzultujte s lekárom.

dreamstime_xl_57179571Deti narodené cisárskym rezom majú inú črevnú flóru
Väčšina mamičiek si neželá rodiť cisárskym rezom, ale prirodzene, tak to odporúčajú i odborníci.
Samozrejme, keď si odmyslíme celebrity, ktoré si chcú týmto spôsobom načasovať pôrod a zachovať v plnom zdraví svoje intímne partie, existujú prípady, kedy cisársky rez je jedinou šancou pre úspešný pôrod a narodenie živého dieťaťa.
To si jednoducho nevyberieme.

dreamstime_xl_11962371Nebezpečné chlamýdie: Môžu spôsobiť neplodnosť, ale aj potrat
Ak uvažujete nad tehotenstvom alebo už tehotná ste, dôležité je, aby ste dôsledne dbali o svoj zdravotný stav aj tam dole a spoľahlivý intímny život. Mimoriadne nebezpečnými môžu byť rôzne infekcie. Napríklad chlamýdie môžu spôsobiť nielen neplodnosť, ale, ak je žena už tehotná, aj samovoľný potrat. Svetové štatistiky hovoria, že ročne chlamýdiová infekcia postihne deväťdesiat miliónov žien a mužov, najčastejšie vo veku medzi 15 až 30 rokov. Žiaľ, spadajú do toho i tehotné ženy.

dreamstime_xl_17469147Ako často sa milovať, aby ste zvýšili šancu počatia?
Najvyššia šanca na zdravé dieťa: pravidelné milovanie! Kedysi boli odporúčania odborníkov jednoznačné: pred ovuláciou sexuálna zdržanlivosť niekoľko dní, či dokonca týždňov a potom naplno! Novšie štúdie však ukázali, že veľkými pauzami medzi pohlavným stykom, respektíve vyprázdňovaním semenníkov nevedie cesta k úspechu. Spermie starnú a sú menej pohyblivé. Väčšina odborníkov preto dnes odporúča párom, ktoré chcú počať dieťa pravidelný sexuálny život. Áno, najdôležitejšie je trafiť do tých približne dvoch dní, kedy je vajíčko pripravené.

dreamstime_xl_54848278Tehotenstvo mení celé telo: Od hlavy až po päty
Tehotenstvo nie je len rastúce bruško, nevoľnosti, zväčšujúce sa prsia. Týchto zmien je podstatne viac a prejavujú sa doslova od hlavy po päty – od červených dlaní po žalúdočné kyseliny, hormonálne zmeny, ktoré neraz dajú zabrať a mnohé ďalšie. I na toto by ste sa mali pripraviť:
Spolu s nárastom hmotnosti a rastúcim bruškom rastie riziko vzniku nevzhľadných strií. Lekári upozorňujú čoraz viac na nadmerné priberanie, ktoré neprináša pozitíva ani plodu ani matke…

dreamstime_xl_8960851Je dobré piť v tehotenstve mlieko?
Informácie o tom, čo je dobré konzumovať počas tehotenstva a čo nie pribúdajú takmer každým dňom. Vedci prichádzajú stále na nové súvislosti z hľadiska zdravia dieťaťa a správania – životného štýlu a jedálnička – jeho matky počas tehotenstva a v prvých rokoch života. Mnohé z týchto informácií popierajú staré povery. Ak ste počuli, že v tehotenstve nie je dobré piť mlieko a jesť mliečne výrobky, zabudnite na to. Vďaka nemu môžete ochrániť dieťatko pred nebezpečným ochorením, ktoré sa môže prejaviť neskôr.

dreamstime_xl_48507365Nepodceňujte popôrodné depresie!
Podľa mnohých filmov by mal byť pôrod by mal byť dôvodom najväčšej radosti mamičiek, ale mnohým ženám prináša problémy, s akými nepočítali a ktoré nevedia ovplyvniť. Nečakané úzkosti, depresie, strata sebavedomia, pochybovanie o sebe a zmysle svojho života sú nepríjemným prekvapením pre čoraz viac žien po pôrode, ale, samozrejme, aj pre ich okolie. Tieto stavy netreba bagatelizovať, ale treba ich čo najskôr riešiť v spolupráci s odborníkom, pretože ohrozujú nielen ženu, ale i dieťatko.

Krv a špinenie počas tehotenstva: Čo treba robiť a aké sú riziká? dreamstime_xl_40613188Nie každý výtok v tehotenstve je zlý. Záleží od jeho farby, intenzity a pachu. Momentom, kedy rozhodne treba ihneď vyhľadať lekára je krvácanie z rodidiel a špinenie svetločervenej, ale i tmavočervenej farby. Nemusí to znamenať nič fatálne, ale určite je potrebné, aby vás prehliadol odborník. Na druhej stane, mnohé ženy majú skúsenosti so slaboružovým výtokom, najmä po vyšetrení alebo po pohlavnom styku. Je zvyčajne len dôsledkom mierneho poranenia prekrvenej sliznice pošvy. Samozrejme, i v tomto prípade sa radšej poraďte s lekárom.

dreamstime_xl_45305637Alkohol v tehotenstve? Fakty, ktoré treba vedieť!
Prednedávnom sa vyskytli informácie o tom, že jeden pohárik nemôže uškodiť ani počas tehotenstva… To, samozrejme, zase vyvolalo ďalšie polemiky a diskusie. Poruchy fetálneho alkoholového spektra sú však realitou, a častejšou ako kedysi. A drvivá väčšina odborníkov sa prikláňa k názoru, že tehotnej žene alkohol do rúk absolútne nepatrí. I jeden pohárik denne môže plodu veľmi a nezvrátiteľne ublížiť. Tu nájdete najdôležitejšie fakty o alkohole v súvislosti s tehotenstvom.

dreamstime_xl_35394608Dieťa po tridsaťpäťke či dokonca štyridsiatke? Žiadna rarita, i keď rizík je viac
Poznáme to: dievčatá, ktoré skoro otehotnejú, často ľutujú, že prišli o svoju slobodu, o kariéru a podobne. Niektoré sa tešia, že si už „odrodili“ a môžu si užívať, ale splodiť potomka nie je predsa len také jednoduché. Racionálny človek k tomu prichádza až v momente, keď má dostatočné sociálne a finančné zázemie, a najmä spoľahlivého partnera, ktorému dôveruje a keď obaja túžia po spoločnom potomkovi.

dreamstime_xl_39559691„Druhý stav“ mení aj mozog: Viete ako?
Počas tehotenstva ženské telo prechádza mnohými nie najpríjemnejšími zmenami. Nemení sa však len telo ako také. Veľa, menej viditeľných zmien sa však odohráva aj v mozgu. A nie sú to len zmeny nálad, precitlivenosť, či chvíľami naopak veľmi vzťahovačná a úzkostlivá nálada. Nie je to tak dávno, čo neurológovia potvrdili fakt, že tehotenstvo zasahuje do samotnej štruktúry mozgu. Dlhodobé pozorovania mozgu tehotných žien ukázali zmeny, ktoré sa dejú v prefrontálnej kôre, v strednom mozgu, temennom laloku a ďalších častiach mozgu.

dreamstime_xl_24651357Na čo je dobré pripraviť sa skôr než porodíte?
Kým do vašej rodinky pribudne nový člen, potrebujete to zo strany matky i psychickú prípravu. I keď platí, že mamičky sú zvyčajne viac a lepšie pripravené ako oteckovia, predsa len je to i pre nás, špeciálne pre prvorodičky úplne nová skúsenosť, ktorá zmení celý život. Dôležité je napriek veľkej zodpovednosti, ktorá vás v novej úlohe čaká, vedieť sa aj uvoľniť od napätia  a obáv, pozrieť sa na novú situáciu troška s nadhľadom a na zaťažkávacie každodenné skúšky, aspoň troška aj humorom.

Facebook