Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: Aké vyšetrenia vás čakajú v 5. lunárnom mesiaci?

25 aug Odoslal v Autori, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: Aké vyšetrenia vás čakajú v 5. lunárnom mesiaci?
TEHOTNÁ: Aké vyšetrenia vás čakajú v 5. lunárnom mesiaci?
 

16. až 20. týždeň tehotenstva: AFP/Double/Triple test

Najdôležitejším momentom tohto obdobia je biochemický screening, vyšetrenie hodnôt voľného beta-hCG, E3 a AFP na určenie rizika vývojových anomálií plodu.

AFP test skúma hladinu alfafetoproteínu v krvi, Triple test je rozsiahlejší – je zameraný nielen na alfafetoproteín v krvi, ale aj na hCG hormón a estriol, Double test len na dva z nich. Množstvo týchto látok sa počas tehotenstva v krvi mení, pre každé existuje hladina označovaná ako norma. Znížená hladina AFP signalizuje zvýšené riziko Downovho syndrómu, zvýšená poukazuje na riziko poškodenia neurálnej trubice.

dreamstime_xl_58775626

Downov syndróm
Azda netreba pripomínať, že Downov syndróm patrí k najčastejším genetickým ochoreniam. Aká je jeho podstata? Kým zdravý človek má v každej bunke 46 chromozómov, 23 od matky a 23 od otca, ľudia s Downovým syndrómom majú jeden nadbytočný chromozóm, označuje sa číslom 21. Na Slovensku sa narodí ročne priemerne 64 detí s týmto ochorením. Závažnosť ochorenia sa u jednotliv

cov odlišuje podľa typu trizómie. V prípade, že sa nadbytočný chromozóm vyskytuje vo všetkých bunkách, postihnutie je ťažšie – čím je menšie percento buniek s týmto chormozómom, tým je obraz Downovho syndrómu menej závažný.

Neurálne defekty
Hodnoty AFP
, ktoré sú 2,5-krát vyššie ako norma pre daný týždeň tehotenstva môžu signalizovať rázštep neurálnej trubice – defekt chrbtice s defektom miechy. Následkom tohto ochorenia je ochrnutie dolných končatín a neschopnosť udržať moč alebo stolicu. Toto ochorenie sa vyskytuje približne u jedného až dvoch novorodencov z tisícky. V prípade zvýšeného rizika neurálnych defektov viac ukáže špeciálny ultrazvuk.

Dozviete sa mieru rizika, nie istotu
Veľmi dôležité je uvedomiť si, že tieto testy vám nepovedia, či bude vaše dieťa poškodené alebo nie, ale predpovedajú zvýšené riziko vrodených chýb. Po výsledkoch týchto testov teda viete, či má váš plod vyššie riziko vrodenej chyby ako u iných rodičiek v rovnakom veku alebo nie. V prípade, že sa ukáže zvýšené riziko, môže podstúpiť presnejší test – amniocentézu, zameraný konkrétne na skutočnosť, či je plod postihnutý alebo nie.

Riziko postihnutia rastie i s ohľadom na vek
Napríklad, kým dvadsať ročná žena má riziko Downovho syndrómu plodu 1 : 1500 , u ženy vo veku 36 rokov je to už 1 : 300 a u ženy vo veku okolo 45 rokov sa zvýši až na 1 : 30. Toto sú čísla, ktoré sú považované za normu.

O zvýšenom riziku hovoríme vtedy, keď žena mladšia ako 36 rokov má výsledok horší ako 1 : 250 (táto hodnota je stále považovaná za prijateľnú), teda, druhé číslo je menšie ako 250, a platí: čím je menšie, tým je vyššie riziko poškodenia plodu. dreamstime_xl_16592106

Určite ste i vy zo svojho okolia počuli o prípadoch, kedy mamičke vyšlo vysoké riziko a nakoniec porodila zdravé dieťa, áno, je to bežné. Žiaľ, existujú aj opačné prípady.

Čo je to alfafetoproteín?
AFP alebo alfa-1-fetoproteín je bielkovina, ktorá prechádza so krvi tehotnej ženy z plodu, preto je na základe získaných hodnôt vyšetrením odhadnúť riziko nezdravého vývoja plodu. Táto bielkovina sa bežne v krvi človeka vyskytuje v malom množstve. Jeho funkciou je podpora prenosu niektorých látok v krvi. Ak má dospelý človek zvýšené hodnoty tejto bielkoviny a nejde o tehotnú ženu, môžu svedčiť o nádorových ochoreniach, a to najmä pečene. Samozrejme, v prípade tehotnej ženy tieto hodnoty vnímame a hodnotíme úplne inak.

AFP sa začína tvoriť v žĺtkovom vaku, teda už približne 10 dní po oplodnení. Neskôr sa tvorí v pečeni plodu. Od 14. týždňa tehotenstva sa hodnoty AFP zvyšujú a dosahujú koncentráciu až 3 g/l. V tomto období nahrádza funkciu iných bielkovín, preto je ho tak veľa. Po 21. prvom týždni tehotenstva jeho tvorba postupne klesá. Po pôrode sa pohybuje v rozmedzí 5 až 2 000 mg/l, priemerne 80 mg/l.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_55645462TEHOTNÁ: Vyšetrenia v 3. lunárnom mesiaci?
V 11. až 14. týždni tehotenstva podstúpite niekoľko dôležitých vyšetrení. Zamerané budú na overenie prosperity tehotenstva, kontrolu správneho vývoja plodu, zistenie markera NT (šijové prejasnenie) a prítomnosti nosnej kosti. V tomto období vás čaká prvý veľmi dôležitý genetický ultrazvuk, ktorý vykonáva špeciálne vyškolený sonografista, nevyhnutnosťou je samozrejme kvalitný ultrazvuk.

 

dreamstime_xl_11538069

TEHOTNÁ: 4. lunárny mesiac (13. až 16. týždeň tehotenstva)
Štvrtý lunárny mesiac, je mesiac, v ktorom už začína byť tehotenstvo na väčšine žien vidno a taktiež by mali nastať príjemnejšie dni. Riziko potratu klesá, a tak sa môžete tešiť a vychutnávať si chvíle tehotenstva spolu s partnerom. Čo sa deje v brušku? Výživu a zásobovanie kyslíkom preberá placenta. Rast plodu pokračuje veľmi rýchlym tempom. Viac a viac sa formuje tvárička, vystupuje brada, ušká a stále zatvorené oči sa približujú viac k sebe.

dreamstime_xl_30721997TEHOTNÁ: 3. lunárny mesiac (9. až 12. týždeň tehotenstva) Po týždňoch nevoľností a intenzívnej únavy u mnohých budúcich mamičiek nastáva posun k lepšiemu. I keď bude už vaše bruško viac vytŕčať, budete sa pravdepodobne cítiť lepšie, nabitá energiou a pozitívne naladená.
Čo sa deje v brušku? Vaše bábätko už má základy pečene, čriev, ľadvín, vyvíjajú sa pľúca a žalúdok. Tiež vnútorné pohlavné orgány, ktoré sa budú ďalej vyvíjať, aby neskôr mohli plniť svoju funkciu. Rýchlo sa vyvíja i mozog plôdiku. Základný vývoj srdiečka je už dokončený a má svoj charakteristický tvar.

TEHOTdreamstime_xl_1455319NÁ:  2. lunárny mesiac (5. až 8. týždeň tehotenstva) Už ste zistili, že ste tehotná, alebo máte naraz niekoľko tehotenských príznakov a veríme, že dôvod na radosť? Viete, čo sa práve v tomto období vo vás deje? Hotové zázraky!
Každý jeden deň sa vo vašom brušku dejú veľké zmeny. Prvé týždne tehotenstva sú absolútnym zázrakom. Najdôležitejšie obdobie vo vývoji vášho potomka jedreamstime_xl_7108272 medzi 17. až 56. dňom, teda v druhom mesiaci tehotenstva. Z dvoch samostatných celkov – vajíčka a spermie sa vytvorí embryo, vzniká spočiatku rúrkovité srdiečko, neurálna trubica.

Aké sdreamstime_xl_1204370ú naozaj prvé príznaky tehotenstva? Každá žena je síce iná, ale niektoré prvotné príznaky tehotenstva pociťuje väčšina žien. Vôbec to však nemusia byť známe tehotenské ranné nevoľnosti. A ak sú, vôbec nemusia byť len rannými.
Samozrejme, nie každá žena tehotná má všetky príznaky, mnohé netrpia nevoľnosťami, závratmi alebo necítia až tak vyčerpanie, či ich v začiatkoch obišli bolesti chrbta. U každej sa tiež môžu príznaky objaviť v inej intenzite a v iných štádiách prvého trimestra, len máloktorej žene je už od počatia, respektíve zahniezdenia nevoľno.

Facebook