Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

TEHOTNÁ: 6. LUNÁRNY MESIAC (21. až 24. týždeň tehotenstva)

02 sep Odoslal v Autori, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na TEHOTNÁ: 6. LUNÁRNY MESIAC (21. až 24. týždeň tehotenstva)
TEHOTNÁ: 6. LUNÁRNY MESIAC (21. až 24. týždeň tehotenstva)
 

V tomto období sa vytvára na tele plodu mazľavá hmota, ktorá má ochrannú funkciu. Keďže priestoru na pohyb je stále menej, nemusíte cítiť pohyby tak často, ale zase môžu byť intenzívnejšie, pretože dieťatko naberá na sile a taktiež menej spí.

Čo sa deje v brušku?
Dozrievajú spoje a nervové bunky v centrálnej nervovej sústave, ktoré odpovedajú na podnety zmyslových orgánov. Mozog zväčšuje svoj objem. Dievčatkám sa tvaruje pošva, chlapcom začínajú zostupovať dreamstime_xl_40289541semenníky, zafarbuje sa očná dúhovka. Obličky plodu už čiastočne filtrujú odpadové látky, vypomáhajú matkine. Na jazyku má vytvorené chuťové poháriky

Ako vyzerá plod?
Dokončuje sa vývin tváričky a vy na 3D alebo 4D ultrazvuku môžete vcelku hodnoverne vidieť jeho črty. Dieťatko dokáže rozoznať váš hlas od iných. Rastú mu nechty, chĺpky, vlásky, silnie pokožka. Má už obočie aj mihalnice, ale očká sú stále zatvorené.

Ku koncu šiesteho lunárneho mesiaca plod meria približne 30 centimetrov a váži okolo 450 gramov.

Čo sa deje s vami?
V tomto období ste od začiatku pribrali približne polovicu celkového tehotenského prírastku, maternica vám siaha mierne nad pupok. Myslite na to, že nie je potrebné pribrať dvadsať kíl, úplne stačí desať – pätnásť, a navyše to bude pre vás i vaše dieťa zdravšie a lepšie. Tlak maternice na vnútorné orgány sa prejavuje naďalej častou potrebou močenia, objaviť sa môže aj zápcha alebo pálenie záhy. Často sa vyskytujú aj opuchy nôh. Ak ich spozorujete, informujte o nich lekára, pretože je to aj jeden z príznakov preeklampsie. Samozrejme, vôbec nemusíte trpieť touto diagnózou.

V tomto období je najvyšší čas dbať aj na kozmetické detaily – pravidelnou masážou vhodnými prípravkami znižovať riziko strií. Nezabudnite, že cukor zhoršuje pružnosť pokožky, a tak priveľa sladkého sa môže odzrkadliť aj na vzhľade vášho bruška. Inak je toto obdobie najkrajším z celého tehotenstva – prečistí sa vaša pleť, zhustnú vám vlasy, skvalitnia sa nechty.

Náš tip
V prípade, že vám začne tvrdnúť bruško, taktiež svoj stav konzultujte s lekárom, pretože môže ísť o signál neželanej predčasnej pôrodnej aktivity.

AKÉ VYŠETRENIA VÁS ČAKAJÚ?
dreamstime_xl_43822438 18. až 22. týždeň tehotenstva podrobný ultrazvuk na odhalenie vrodených vývojových chýb plodu a zistenie uloženia placenty

Druhý veľký ultrazvuk je zameraný na meranie veľkosti plodu a jeho končatín, špecialista pátra po vrodených vývojových chybách, zisťuje uloženie placenty, ktoré je dôležité pre ďalší vývoj plodu a spôsob pôrodu. Lekár určí veľkosť placenty, množstvo plodovej vody, sleduje pohyb plodu a srdcové ozvy.  V tomto období lekár zaznamenáva aj takzvanú gravidometriu – meria veľkosť maternice, jej vzdialenosť od lonovej kosti a na základe týchto meraní hodnotí rast plodu.

Príbeh:
Príbeh Beaty: Ako prebieha amniocentéza?
„Pôvodne som vôbec neuvažovala nad tým, že by som mala absolvovať amniocentézu. Vyšli mi však nie najlepšie skríningové testy, a tak som sa rozhodla radšej ísť, i keď som mala len 29 rokov. S partnerom sme sa dohodli, že radšej investujeme a nebudeme na výsledky čakať tri týždne, ako to vtedy trvalo v bežných nemocniciach. Samozrejme, nebola to najlacnejšia záležitosť, ale neľutujem. V súkromnej klinike sme absolvovali konzultáciu s odborníkmi, presne nám obom vysvetlili postup, bezpečnosť zákroku a čo treba dodržiavať potom.

Prebiehalo to vcelku rýchlo. Na druhý deň som prišla spolu so siedmymi ďalšími mamičkami na deviatu hodinu na kliniku, mali sme sa prezliecť do sterilných plášťov, na hlavu dať čiapky ako na operačke. Potom nás postupne po jednej volali dovnútra. Ľahla som si na stôl a priznám sa, že keď som videla ihlu, dostala som trochu strach. Našťastie to prešlo. Lekári na monitore ultrazvukom sledovali polohu plodu a ihlu namierili práve tam, kde bolo najviac voľného priestoru, teda najviac plodovej vody a žiadne riziko, že by ublížili plodu. Myslím, že obavy mamičiek z toho, že by takto mohli ihlou zasiahnuť plod sú úplne zbytočné, pretože celý postup sledujú a vidia, presne kam mieria. Zaujímavé bolo, že som necítila bolesť, na akú som sa pripravovala. Príjemné to nebolo, ale zase ani až také hrozné.

Po odbere, dezinfekcii a zákroku sme ležali na izbách zo dve hodiny. Potom nám v sprievode inej osoby dovolili odísť domov. Samozrejmosťou bol pokojový režim – aspoň 5 dní, optimálne týždeň po zákroku. Vtedy mi už telefonovali, že si môžem prísť po výsledky. Našťastie, všetko bolo v poriadku a ako bonus, som sa dozvedela, že čakáme dievčatko.“

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_55645462TEHOTNÁ: Vyšetrenia v 3. lunárnom mesiaci?
V 11. až 14. týždni tehotenstva podstúpite niekoľko dôležitých vyšetrení. Zamerané budú na overenie prosperity tehotenstva, kontrolu správneho vývoja plodu, zistenie markera NT (šijové prejasnenie) a prítomnosti nosnej kosti. V tomto období vás čaká prvý veľmi dôležitý genetický ultrazvuk, ktorý vykonáva špeciálne vyškolený sonografista, nevyhnutnosťou je samozrejme kvalitný ultrazvuk.

 

dreamstime_xl_11538069

TEHOTNÁ: 4. lunárny mesiac (13. až 16. týždeň tehotenstva)
Štvrtý lunárny mesiac, je mesiac, v ktorom už začína byť tehotenstvo na väčšine žien vidno a taktiež by mali nastať príjemnejšie dni. Riziko potratu klesá, a tak sa môžete tešiť a vychutnávať si chvíle tehotenstva spolu s partnerom. Čo sa deje v brušku? Výživu a zásobovanie kyslíkom preberá placenta. Rast plodu pokračuje veľmi rýchlym tempom. Viac a viac sa formuje tvárička, vystupuje brada, ušká a stále zatvorené oči sa približujú viac k sebe.

dreamstime_xl_30721997TEHOTNÁ: 3. lunárny mesiac (9. až 12. týždeň tehotenstva) Po týždňoch nevoľností a intenzívnej únavy u mnohých budúcich mamičiek nastáva posun k lepšiemu. I keď bude už vaše bruško viac vytŕčať, budete sa pravdepodobne cítiť lepšie, nabitá energiou a pozitívne naladená.
Čo sa deje v brušku? Vaše bábätko už má základy pečene, čriev, ľadvín, vyvíjajú sa pľúca a žalúdok. Tiež vnútorné pohlavné orgány, ktoré sa budú ďalej vyvíjať, aby neskôr mohli plniť svoju funkciu. Rýchlo sa vyvíja i mozog plôdiku. Základný vývoj srdiečka je už dokončený a má svoj charakteristický tvar.

TEHOTdreamstime_xl_1455319NÁ:  2. lunárny mesiac (5. až 8. týždeň tehotenstva) Už ste zistili, že ste tehotná, alebo máte naraz niekoľko tehotenských príznakov a veríme, že dôvod na radosť? Viete, čo sa práve v tomto období vo vás deje? Hotové zázraky!
Každý jeden deň sa vo vašom brušku dejú veľké zmeny. Prvé týždne tehotenstva sú absolútnym zázrakom. Najdôležitejšie obdobie vo vývoji vášho potomka jedreamstime_xl_7108272 medzi 17. až 56. dňom, teda v druhom mesiaci tehotenstva. Z dvoch samostatných celkov – vajíčka a spermie sa vytvorí embryo, vzniká spočiatku rúrkovité srdiečko, neurálna trubica.

Aké sdreamstime_xl_1204370ú naozaj prvé príznaky tehotenstva? Každá žena je síce iná, ale niektoré prvotné príznaky tehotenstva pociťuje väčšina žien. Vôbec to však nemusia byť známe tehotenské ranné nevoľnosti. A ak sú, vôbec nemusia byť len rannými.
Samozrejme, nie každá žena tehotná má všetky príznaky, mnohé netrpia nevoľnosťami, závratmi alebo necítia až tak vyčerpanie, či ich v začiatkoch obišli bolesti chrbta. U každej sa tiež môžu príznaky objaviť v inej intenzite a v iných štádiách prvého trimestra, len máloktorej žene je už od počatia, respektíve zahniezdenia nevoľno.

Facebook