Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Stravou posilníme imunitu

24 jún Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Pre ženy, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Stravou posilníme imunitu
Stravou posilníme imunitu
 

Štatistiky svedčia neúprosne o tom, že v porovnaní s obyvateľmi žijúcimi okolo Stredozemného mora – kde je veľmi nízky výskyt  rakovinových ochorení, u nás väčšina ľudí denne konzumuje veľmi málo ovocia a zeleniny, ba niektorí ho dokonca nekonzumujú vôbec. Ideálne by však bolo, keby sme zdvoj- až strojnásobili náš terajší príjem týchto darov prírody, pretože stúpajúci trend výskytu rakoviny u nás priamo súvisí s nedostatočným zastúpením ovocia a zeleniny v našej strave.

Ovocie a zelenina sú bohaté nielen na rastlinné estrogény, ale obsahujú tiež antioxidantné vitamíny, ako C, E, karotény (predstupeň vitamínu A) a minerál selén. Tie neutralizujú voľné radikály, ktoré sa vytvárajú bežne počas normálneho metabolizmu, ale sú aj výsledkom škodlivého životného prostredia. Každá bunka nášho tela je denne vystavená desaťtisícom voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť ich genetický materiál do takej miery, že v nich môže naštartovať rakovinový proces.

Cielená strava
Dnes už všeobecne platí, že určité karcinogény, ako napríklad nikotín a  azbest, zvyšujú riziko rakoviny tým, že v tele uvoľňujú škodlivé voľné radikály. Vieme však už aj to, že redukciou takýchto škodlivých agresívnych molekúl sa to nestane. Dôležité je teda predovšetkým to, aby sme organizmus dostali do takého stavu, aby bol schopný chrániť sa pred útokmi týchto agresívnych molekúl.

A práve tu preukazuje svoju veľmi dôležitú úlohu správna výživa. Obzvlášť dôležité sú vitamíny A, C, E a selén. Novým poznatkom je, že rakovina nevzniká z náhlej chorobnej zmeny buniek v jednej časti tela, ako sa to pred niekoľkými rokmi predpokladalo. Vedci v súčasnosti konštatujú, že kdekoľvek v našom tele môže kedykoľvek  dôjsť k poškodeniu buniek. Milióny voľných radikálov totiž atakujú bunky a poškodzujú ich. Experti odhadujú, že každá bunka nášho tela je denne vystavená desiatim tisícom takýchto napadnutí. Či to vedie k vzniku určitej choroby alebo nie, závisí od  toho, ako sa podarí obrannému a reparačnému systému tela neutralizovať účinky agresívnych molekúl, a tak následné poškodenia obmedziť.

Zabrániť rakovine
Zabrániť rakovine teda môže všetko, čo posilňuje zachovanie zdravia tela. Výskumy potvrdzujú, že  určitým stravovaním môžeme telu dodať cielene také substancie, ktoré sa uplatňujú v boji proti voľným radikálom. To, že vitamíny A, C, E  a minerál selén zohrávajú dôležitú úlohu, sa už veľakrát dokázalo. Na základe ich chemickej štruktúry sa uplatňujú ako veľmi efektívne „lapače“ radikálov.

__________________________
Článok je súčasťou knihy Katarína Horáková: Nebojme sa zdravia.

Facebook