Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Katarína Skybová: O výžive a chudnutí

Katarína Skybová: O výžive a chudnutí
 

Či si to priznáme, alebo nie, populácia tučnie. Mnohých ľudí zamestnávajú myšlienky, ako zhodiť prebytočné kilogramy. O zdravom životnom štýle a chudnutí prebehla na portáli zdravie.pravda.sk debata s odborníčkou Katarínou Skybovou, zakladateľkou a riaditeľkou Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment a autorkou kníh Stále štíhla, Redukčná diéta či FRESH diet.

Ďalšie články na tému chudneme:
Prečo sa ľahšie chudne s vodou?
Ideálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje
Schudla som iba kilo, kým môj manžel sedem!

• M. Szmicsková: Po štyridsiatke a po rozvode nastali chvíľe pohody a ja som začala priberať. Potom som vyskúšala všetky diéty, čo som kde čítala, takže váha išla hore-dole. Teraz mám 60 rokov, brucho ako malý sud, mám sedavé zamestnanie, na obedy chodím do zamestnaneckej jedálne a pri výške 160  centimetrov mám 80 kilogramov. Platí ešte u mňa vaša teória, že úpravou stravovacích návykov možno schudnúť?
♦ Katarína Skybová: Áno, správna redukčná diéta ma 70 až 80 percent podiel na úspechu redukcie hmotnosti. Odporúčam vám preštudovať knihy Redukčná diéta a Fresh diet, ktoré sú postavené na základoch rozumnej redukčnej diéty.
• Ľuboš Michalička: Chcel by som sa vás spýtať na váš názor na kokosový olej a jeho využitie aj na „zdravšie vyprážanie“ oproti klasickému oleju, čo zdôvodňujú vyššou teplotou dymivosti kokosového oleja (pri 240 stupňoch). A druhou otázkou je, aký je váš názor na to, že údajne hlavnou príčinou obezity nie je konzumácia tukov, ale vysoký podiel sacharidov v našej strave s vysokým glykemickým indexom. A v tejto súvislosti Dr. R. Lustig z Kalifornskej univerzity doslova uvádza, že cukor je vďaka tomu, že obsahuje glukozu aj fruktózu doslova jedom pre náš organizmus.
♦ Katarína SkybováKokosový olej, napriek tomu, že je rastlinný, obsahuje nasýtené mastné kyseliny v porovnateľnom množstve ako bravčová masť. Na vyprážanie môžete radšej použiť iné rastlinné oleje, ktorých bod dymu je vysoký. Vyprážanie ako spôsob prípravy však používajte čo najmenej. Príčinou obezity je vysoký energetický príjem. Tuky, ak sa konzumujú v rozumnom pomere – 25 až 30 percent z objemu energetického príjmu racionálnej stravy, vám obezitu nespôsobia. Rovnako ako príčinou nie je príjem cukrov v objeme 55 percent z energetického príjmu 9 000 až 10 000 kJ. Ak budete konzumovať aj veľa tukov, aj veľa cukrov, dopracujete sa k obezite.

• Miloš Štepita: Výsledok chudnutia ovplyvňuje diéta väčším podielom ako samotné cvičenie – podiel diéty na chudnutí je viac ako 70 percent. Na schudnutie jedného kilogramu tuku je potrebné dosiahnuť deficit energie 25– až 30-tisíc kJ. Myslíte si že vydržíte popri diéte aj 2– až 3-krát v týždni cvičiť, keď znížite energetický príjem potravín? Nie je účinnejšie cvičiť trikrát do týždňa a neobmedzovať príjem potravín? Cvičením totiž určite zrýchlite metabolizmus ako redukčnou diétou, ktorou sa metabolizmus spomalí.
♦ Katarína SkybováNie, myslím si, že vyššiu energetickú úsporu dosiahnete rozumnou úsporou stravy ako navyšovaním cvičenia. Napríklad na dosiahnutie výdaja 2 000 až 2 500 kJ potrebujete intenzívne cvičiť asi tri hodiny denne, to iste množstvo energie sa vám podarí ušetriť napríklad tak, že si odpustíte jednu porciu muesli (energetická hodnota cca 2 200 kJ), 1 l džúsu (energetická hodnota cca 1 800 KJ až 2 000 kJ). Cvičenie metabolizmus podporuje, to je zrejmé, ale rozumná redukčná diéta má rýchlejší efekt a musí byť súčasťou každého redukčného programu.
• Michal: Čítal som, že pečivo a cestoviny by sa mali jesť s olivovým (alebo podobným) olejom, aby sa tým znížil glykemický index pečiva. Je to pravda? A ešte by ma zaujímalo, či odporúčate konzumovať margarin alebo dávate prednosť maslu.
♦ Katarína SkybováNie, pečivo a cestoviny nemusíte jesť s olivovým olejom. GI sacharidových potravín ovplyvňuje najmä prítomnosť bielkovín, vlákniny a tepelná úprava sacharidových potravín. Pri redukčnej diéte odporučame kvalitné nátierky z rastlinných tukov napr. Flora, ktorá má vhodné výživové parametre, nízky obsah trans mastných kyselín na rozdiel od klasického masla. Nátierky majú obyčajne aj nižší obsah tuku a menej energie, sú aj veľmi dobre roztierateľné, použitím menšieho množstva dokážete ušetriť energiu.
• Lucia: Chcela by som sa spýtať, do akej miery ovplyvňuje stres priberanie/chudnutie. Mám pocit, že aj pri dodržiavaní zásad zdravej výživy – pravidelný príjem 5x denne, väčšinou vegetariánsky, tri druhy ovocia denne, 0,5 kg zeleniny – stres zapríčiňuje to, že priberám. Alebo všetko úzko súvisí s fyzickou aktivitou?
♦ Katarína SkybováPriebeh chudnutia ovplyvňuje aj psychická pohoda, lepšie sa chudne ak na chudnutie máte čas a nie ste vyčerpaná. Pri stavoch vyčerpanosti je obyčajne zvýšená požiadavka organizmu na rýchlu energiu – energiu najmä z jednoduchých sacharidov.Byť vegetariánom neznamená, že príjem stravy je vyvážený a zastúpenie živín je optimálne. Aj vegetariáni môžu mať nadváhu, ak konzumujú predovšetkým sacharidové potraviny. Pohyb by mal byť súčasťou zdravého životného štýlu aj u vegetariánov.
• Richard: Často sa hovorí, že prekyslenie organizmu je velmi zlé. Ake potraviny ho naopak, odkysľuju?
♦ Katarína SkybováŽiadne potraviny nedokážu zmeniť pH organizmu. Pretože telo má rôzne kompenzačné mechanizmy, ktorými udržuje stálosť vnútorného prostredia. Prekyslenie organizmu nastáva iba pri závažných zdravotných problémoch. Napríklad pri metabolickom zlyhaní, pri zlyhaní dýchania, v kóme a podobne.
• Ján Eugen Tkáč: Na internete som sa dočítal o výživovom doplnku na chudnutie „Caralluma Aktíves“. Reakcie obéznych užívateľov sú kladne. Veľa cvičím, chodím aj po schodoch, behám, bicyklujem, pričom hmotnosť mi išla za štyri roky zo 123 na 110 kilogramov a ďalej to už nejde. Objemy stravy som znížil, po 18 hod. už nejem, len pijem vodu. S tým výživovým doplnkom by to išlo lepšie?
♦ Katarína SkybováNepoteším vás, ale podla môjho názoru vám tento prípravok chudnutie nezrýchli. Žiadne vedecké štúdie doteraz nepotvrdili redukčné účinky zeleného čaju a plodov acai. Skúste sa poradiť s odborníkmi na chudnutie, alebo zmeňte zloženie stravy a výber potravín podla odporučania FRESH diet, ktorá vám pomôže pri zmene životného štýlu nielen v období chudnutia, ale aj v budúcnosti.
• Eva: Momentálne žijem v zahraničí a dlhšiu dobu sa zaujímam o zdravú výživu. Chcela by som sa spýtať, čo sa týka štúdia na Slovensku v tomto smere, či by ste mi doporucila nejaky kvalitny kurz ďalšieho vzdelávania.
♦ Katarína SkybováNemám vedomosť o organizovaní krátkodobých kurzov ďalšieho vzdelávania v oblasti výživy. Výživu môžete študovať na VŠ v Nitre, na chemicko-technologickej fakulte v Bratislave, v Brne na lekárskej fakulte.
• Lacika: Poznáte reláciu Jste to, co jíte? Je vhodná ako šablona pre optimálne chudnutie?
♦ Katarína SkybováTáto relácia odporúča zdravé redukčné postupy. Chudnutie je najúčinnejšie vtedy, keď je klientovi pripravené priamo na mieru a zohľadňuje všetky jeho osobitosti a podľa toho je navrhnutý aj jedálniček a pohybová aktivita.
• Olinka: Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, denne cvičím dlhodobo, no moja hmotnosť neklesá, len veľmi mierne. Je v tom moje nesprávne stravovanie?
♦ Katarína Skybová: Podiel stravovania na úspechu redukcie je 75 až 80 percent. Dôležitý je však aj výber cvičenia a jeho intenzita. Nie každé cvičenie je na chudnutie vhodné.
Článok s autorkou našej knihy Redukčná diéta Katarínou Skybovou sme prevzali z zdravie.pravda.sk. Vyšiel 25. júla 2012.
Facebook