Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Imber: Sladký život bez cukru

Imber: Sladký život bez cukru
 

Partnerom pri príprave publikácie Katarína Skybová: Redukčná diéta – Ako chudnúť a nehladovať – 4. vydanie z produkcie nášho vydavateľstva Plat4M Books bola aj spoločnosť Imber, s.r.o. Na stránke 45 tejto knihy prezentovala produkty zo svojho portfólia.

V súčasnosti má spoločnosť IMBER v sortimente 60 výrobkov vhodných pre diabetikov. Sú to predovšetkým sladidlá, cukrovinky a nápoje. Takisto ponúkame aj hroznový cukor, ktorý nepatrí do kategórie dia-výrobkov, patrí však medzi výrobky podporujúce zdravý životný štýl a používa sa na zvýšenie hladiny cukru pri hypoglykémii.

Náhradnými sladidlami sú nazývané potraviny sladkej chuti, ktoré výrobcovia ponúkajú ako náhradu za sacharózu (repný alebo trstinový cukor). Je možné ich rozdeliť na chemicky pripravované umelé sladidlá a náhradné cukry z prírodných zdrojov.

Umelé sladidlá, teda látky pripravované chemickou cestou, nemajú s cukrom okrem sladkej chuti nič spoločné. Nie sú zdrojom energie a neovplyvňujú glykémiu. Používajú ich nielen diabetici, ale sú široko uplatňované aj pri redukčných diétach či pri výrobe nízko-energetických light potravín. Treba zdôrazniť aj ich význam pri ochrane pred zubným kazom, pretože na rozdiel od repného cukru nepodporujú rast baktérii v ústnej dutine. Tieto sladidlá majú zväčša vysokú sladivosť, preto aj malá tableta alebo pár kvapiek tekutiny nahradia veľkú kocku repného cukru. Najčastejšie sa používa najmä „sacharín“, „cyklamát“ a „aspartám“.
Sacharín (sodná soľ alebo imid kyseliny o-sulfobenzoovej) – najstaršie a najpoužívanejšie umelé sladidlo je 300 až 500-krát sladšie ako cukor a nemá pritom žiadnu energetickú hodnotu. Vďaka svojej chemickej stabilite má široké použitie v domácnostiach, aj v priemyselnej výrobe – pri varení, pečení, zaváraní, konzervovaní či výrobe nápojov a potravín.
Cyklamát  (sodná alebo vápenatá soľ kyseliny cyklohexylaminosulfonovej) – je 20- až 30-krát sladší ako bežný cukor. Jeho použitie je rovnaké ako pri sacharíne. Rovnako nemá ani žiadnu energetickú hodnotu. Využíva sa predovšetkým v kombinácii zo sacharínom, vďaka ktorej vznikne sladidlo sladšie ako cyklamát a chutnejšie ako sacharín.
Aspartám (zmes kyseliny aspartámovej a fenylalanínu) – je 100 až 200-krát sladší ako cukor. Na rozdiel od predchádzajúcich umelých sladidiel obsahuje energiu, jeho energetický prínos je ale nepatrný, preto je označovaný ako nízkoenegetické sladidlo. Keďže obsahuje fenylalanín, nemôžu ho používať ľudia trpiaci fenylketonúriou – jednou zo vzácnych vrodených odchýlok metabolizmu. Je menej stabilný pri tepelnom spracovaní, a preto nie je vhodný na varenie alebo pečenie. Možno ho pridávať do hotových jedál. Sladia sa ním najčastejšie nápoje – studené aj teplé (nie vriace). Má široké použitie v tvarohových krémoch, jogurtoch, pudingoch, omáčkach, šalátových nálevoch a v obľúbených žuvačkách bez cukru.

Náhradné cukry sú vzhľadovo podobné bežnému cukru a z chemického hľadiska patria medzi cukry. Majú rovnakú energetickú hodnotu ako bežný cukor, avšak glykémiu zvyšujú pomašie.
Sorbit (sorbitol) – najčastejšie sa vyrába hydrogenáciou glukózy z repného cukru alebo škrobu, ale je ho možné získať aj napríklad z plodov jarabiny. Jedna lyžička nahradí len pol lyžičky cukru, je teda o polovicu menej sladký ako cukor. Ide o kalorické sladidlo. Pri nadmernom použití má laxatívny účinok. Vysoké teploty znáša dobre a preto je vhodný na varenie a pečenie, zaváranie, prípravu džemov a sirupov.
Ovocný cukor (fruktóza) – vyrába sa z repného cukru alebo z kukuričného škrobu. Je 1- až 1,4-krát sladší ako cukor. Rovnako ako sorbit aj ovocný cukor je kalorické sladidlo, ale jeho spracovanie v organizme nie je závislé na inzulíne. Pri predávkovaní môže spôsobiť nevolnosť a hnačky. Má výbornú chuť, najviac pripomínajúcu repný cukor a preto je vhodný na priame sladenie jedál. Keďže znáša vyššie teploty, možno ho použiť aj pri pečení. Skracuje však dĺžku pečenia, môže prilepovať cesto a pri pekárenských výrobkoch spôsobuje rýchlejšie hnednutie kôrky. Okrem iného aj z týchto dôvodov sa často kombinuje prakticky so všetkými náhradnými sladidlami.
Hroznový cukor (glukóza, dextróza) – nie je vôbec vhodný pri diabetickej diéte. Používa sa iba pri hypoglykémii, kedy dokáže najrýchlejšie zvýšiť hladinu glukózy v krvi. Je zdrojom energie pre deti, športovcov a ťažko pracujúcich, podporuje chuť do jedla a výrazne urýchľuje zotavenie organizmu po chorobe.
Mliečny cukor (laktóza) – bežne sa nachádza v mlieku a v zakvasených mliečnych výrobkoch (kefír, jogurt). Vplyv na glykémiu má pomalý, pretože v mlieku sú prítomné aj tuky a bielkoviny, ktoré prienik glukózy do krvi brzdia.

Ďalšie podrobnosti o nápojoch a potravinách z portfólia ponuky firmy IMBER a ďalšie informácie nájdete na webstránke spoločnosti. Kliknutím na inzerát uverejnený v publikácii Redukčná diéta – 4. vydanie sa dostanete na stránku spoločnosti Interpharm Slovakia, a.s.

Facebook