Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Nečakajme, až ochorieme

Nečakajme, až ochorieme
 

Užívajme probiotiká aj preventívne. Určite mnohí ste sa už presvedčili, že vďaka ním sa zmiernil alebo skrátil priebeh vášho ochorenia. Avšak hlavný význam majú ich preventívne účinky. Prečo teda treba probiotiká pravidelne užívať?

Základným opatrením pri znovunadobudnutí obnove zdravia je obnova probiotických baktérií obývajúcich črevá. Kým bežná baktéria črevnej mikroflóry je dlhodobý obyvateľ tráviaceho traktu, schopná nepretržite žiť a množiť sa v ňom, probiotiká zotrvávajú v tráviacej rúre len dočasne. Tu vykonajú prospešnú činnosť, ale nie sú schopné dlhodobej kolonizácie. To zároveň vysvetľuje, prečo treba probiotiká užívať dlhodobo, aby bolo možné pozorovať ich pozitívny efekt.

Avšak probiotické baktérie jedine vtedy uplatnia svoje pozitívne pôsobenie v tenkom a hrubom čreve, ak sa konzumujú v potravinovom nosiči, ktorý im umožní prežiť prechod medzi žalúdkom a účinkami žlče. Okrem prirodzeného výskytu v kyslomliečnych produktoch a v kvasenej zelenine sa pridávajú aj do tzv. funkčných potravín. Ak ich je nedostatok v našej diéte a chceme byť zdraví, je nutné užívať čisté kultúry užitočných mliečnych baktérií vo forme kapsúl, tabliet alebo sirupov (spĺňajúcich požadované kritériá).

V ostatnom čase sa tieto výživové doplnky veľmi vychvaľujú. Mnohí tak nadobúdajú dojem, že do rúk sa im dostáva čarovný prútik šibnutím ktorého môžu vyliečiť všetky svoje zdravotné problémy. Mali by sme si však uvedomiť, že ani ony nefungujú izolovane. Nestačí do čriev „vhodiť“ kultúry užitočných baktérií a pritom neurobiť ďalšie potrebné opatrenia. Probiotiká by prešli tráviacou sústavou a nemuseli by ho vôbec ovplyvniť. Preto predtým ako začneme probiotiká užívať, ideálne je pripraviť im vhodné prostredie. Ide o takú zmenu v stravovaní, ktoré zabezpečí vyčistenie povrchu čriev od nánosov a nastolí sa acidobázická rovnováha. Ako? Pokyny sa dozviete v kapitole „Črevám chýbajú vlákniny“ na strane 36 a „Nápoje zdravia pre prekyslené telo“ na strane 60. Podrobnejšie sa s touto tematikou tiež zaoberám v mojich knihách Umenie zdravo žiť a Varovné signály tela – Srdce a cievy v ohrození.

Viac nájdete v knihe Katarína Horáková: Detoxikácia organizmu.
Knihu Katarína Horáková: Detoxikácia organizmu si môžete objednať  tu: books@plat4m.sk.

Facebook