Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

November v záhradke

22 nov Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zaujímavosti | Komentáre vypnuté na November v záhradke
November v záhradke
 

Priemerné denné teploty poklesnú na 4,3 °C v nížinách a pod 2 °C vo vyšších polohách. Tiež pôdna teplota klesá v priemere o 3 °C, takže na konci novembra je na povrchu len 2,2 °C a v 60-centimetrovej hĺbke 6,5 °C, ale v hĺbke jedného metra 8,2 °C, čo sa dá využiť ešte na výsadbu stromčekov. Vodné zrážky – niekedy aj snehové – predstavujú hodnotu od 36 do 68 mm vodného stĺpca. Dĺžka dňa sa ešte o niečo skrátila, na 8,25 hodiny a slnečný svit len na okolo 50 hodín, čo sú len 3 percentá z celoročného úhrnu.

Keď sa pozrieme na november v pranostikách, prináša ochladenie. Vtipne a obrazne sa to vysvetľuje v nasledujúcich pranostikách: Na svätého Huberta ide teplo do čerta. Po Martine zima už nežartuje. Na svätého Martina drž sa synku komína, a na svätú Katarínu (25. november) schovaj sa pod perinu.

November svojím chladnejším a vlhším počasím umožňuje v záhradkách presádzať aj staršie ovocné stromy, napríklad jablone a hrušky, ale i kríky. Presádzame ich podľa možnosti s balmi zeminy. Choré a suché ovocné stromy odstránime vyklčovaním ešte pred príchodom zimy. Súčasne odstránime zo stromov jadrovín a kôstkovín mumifikované, moniliózou napadnuté plody. Začneme aj so zoškrabovaním starej borky (kôry), lišajníkov a machov. Pri mladých rodiacich stromoch najmä na slabšie rastúcich podpníkoch (napríklad pri jabloniach podpník M9) podľa potreby vymeníme drevené koly a úväzky.

Po opadnutí lístia zo stromov sa robí tzv. asanačný postrek Kuprikolom (0,6 až 0,8 %). Postrekujeme stromy broskýň, ale aj jadrovín, egrešov a čiernych ríbezlí.

Ak sme ešte neurobili prihnojenie, urobíme tak tento mesiac so súčasným plytkým zarýľovaním – aspoň „príkmenných“ okruhov, čím zároveň odstránime trávu a burinu, ktoré často slúžia ako úkryt hrabošom a iným škodcom. Použijeme pritom rýľovacie vidly. V novembri je dôležité prihnojenie kompostom alebo maštaľným hnojom. Súčasne sa odporúča na základe pôdnych rozborov pridať aj superfosfát a draselnú soľ alebo síran draselný.

Tradičnou a osvedčenou prácou ovocinára je aj kopanie jám na jarnú výsadbu stromčekov. Je to dôležité najmä v suchších lokalitách. V novembri už robíme prvú kontrolu uskladnených jabĺk a hrušiek. Dôležité je aj vetranie skladovacích priestorov. Poškodené plody odstránime. Ku koncu mesiaca, okrem kontroly chráničov pri ovocných stromčekoch a kontroly oplotenia záhrady myslíme aj na ochranu užitočného vtáctva. Je to zavčasu? Možno ani nie, veď keď prvé väčšie mrazy a sneh ohlásia príchod zimy, z okolitých lesov sa k ľudským sídliskám zlietnu vtáčiky, ktoré u nás prezimujú a mnohé budú v záhradkách zabezpečovať biologickú ochranu aj počas vegetácie. Sú to najmä sýkorky, ktoré prirodzene zapadajú do koloritu zimných záhrad. S príchodom tuhých mrazov sú odkázané na našu pomoc. Preto by sme im mali v našich záhradách, v ovocných sadoch a na dvoroch či balkónoch poskytovať kŕmidlá, do ktorých dávame rôzne semienka, napr. slnečnicu, proso a iné krmivá. Nie však múčne omrvinky alebo zvyšky jedál, ktoré podliehajú hnilobným procesom. Pre sýkorky je vhodný loj pomiešaný so semienkami maku. Možno sa niektorým budú zdať tieto naše rady banálne a myslia si, že sú skôr vhodné do školských lavíc. Opak je pravdou a potvrdili to už naši starí otcovia, záhradkári, ktorí tento druh ochrany proti škodcom považovali za prvoradý.

November je aj mesiacom miestnych, regionálnych i celoslovenských záhradkárskych výstav ovocia. Významnú úlohu aj v tomto smere má Slovenský zväz záhradkárov a jeho vyše 100-tisícová členská základňa, ktorá významne prispieva k ekologickej produkcii ovocia, ale aj k zlepšeniu životného prostredia.

Článok je z úspešnej publikácie Rok v ovocnej záhradke + biologická ochrana, ktorej autorom je profesor Ivan Hričovský. 

Ďalšie články:

Pozor ndreamstime_xl_52417219a repelenty v tehotenstve! Môžu poškodiť plod!
Chemické repelenty a rôzne prípravky na likvidáciu a odohnanie hmyzu môžu byť kvôli svojmu zloženiu nebezpečné pre tehotné ženy a malé deti. Mali by ste sa im vyhýbať aj vtedy, keď dojčíte. Ak je to nevyhnutné, použite radšej prírodné prostriedky, poradíme vám niektoré z nich. Ešte lepšie je však úplne sa vyhýbať miestam, kde sa hmyz v nadmerných množstvách vyskytuje. Môže totiž prenášať aj nebezpečné ochorenia a rôzne nákazy. Chránia síce pred nepríjemným hmyzom, avšak v tehotenstve by ste sa mali ich používaniu vyvarovať.

Pozordreamstime_xl_16553806: Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

Tým, čodreamstime_xl_49114471 jeme, tvoríme deťom budúcnosť!
Už dávno vieme, že strava, ktorú prijíma žena počas tehotenstva, ovplyvňuje aj zdravie dieťatka v jej brušku. Pri výskumoch však zväčša šlo o súvislosť s alergiami. Jedna rozsiahla štúdia ukázala veľmi zaujímavý fakt: strava tehotných mamičiek zvyšuje citlivosť plodu na chute a vône podľa toho, čo konzumujú, ale tiež fyzické zmeny v mozgu priamo ovplyvňujú to, čo bude dieťa jesť a piť v budúcnosti. Tým pádom aj jeho zdravotný potenciál.

Facebook