Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Čo je dôležité pri pestovaní cesnaku?

11 apr Odoslal v O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Čo je dôležité pri pestovaní cesnaku?
Čo je dôležité pri pestovaní cesnaku?
 

Cesnak je odolný proti chladu, jeho pestovanie je možné takmer v každej pôde. Nemá rád ťažké zamokrené pôdy, ani priame hnojenie maštaľným hnojom. Pre dobrý rast mu vyhovuje chladnejšie obdobie a slnečné stanovisko. Nevyžaduje si zavlažovanie. Iba v  prípade suchého obdobia (máj, jún) je vhodné cesnak zavlažovať. Prospieva mu prevzdušňovanie pôdy a treba ho udržiavať bez buriny. Pred výsadbou môžeme do pôdy zapracovať Cererit. Počas vegetácie môžeme prihnojiť liadkom amónnym s vápencom. Cesnak je najlepšie sadiť ručne. Ak zasadíme cesnak inak ako koreňovým ložiskom dolu, má veľa práce, kým sa otočí a nemusí sa mu to podariť, čo má vplyv na jeho úrodu a vzhľad cibúľ.

cesnak garlicPrečo žltnú listy na cesnaku?
Žltnutie listov cesnaku nie je choroba, ale spôsobujú ju stresové faktory, napríklad veľké výkyvy teplôt, príliš veľa zrážok alebo obmedzené množstvo zrážok. Nie všetky odrody reagujú na spomínané faktory rovnako. Z odrôd známeho šľachtiteľa Ing. Jana Kozáka je najcitlivejšia odroda JOVAN. Ďalšou príčinou žltnutia listov môže byť v jarnom období zvýšená spotreba dusíka. Cesnak si živiny odoberá z najstarších listov. Odporúčame prihnojiť cesnak liadkom vápenatým (15,5 % N) v dávke 1 kg/ár alebo listnatým hnojivom so zvýšeným obsahom dusíka.
POZOR! Ak listové hnojivá obsahujú močovinu, je potrebné aplikovať večer po západe slnka. Slnečné lúče rozkladajú močovinu, čo spôsobuje pálenie listov. Vhodnejšie je aplikovať menšie dávky opakovane. Ak použijete väčšiu dávku liadku vápenatého, cesnaku neublížite, rastlina ho však nespotrebuje a jeho účinok sa prejaví na nasledujúcej plodine. Liadok amónny s vápencom 27,5% nie je vhodný.

Kedy prvýkrát prihnojiť liadkom vápenatým?
Prvé hnojenie môžeme urobiť v polovici marca, keď má cesnak cca 10 centimetrov. Najlepšie pred plečkovaním.

cesnak garlicKedy prihnojiť poslednýkrát?
Posledné prihnojenie liadkom vápenatým je asi štyri týždne pre zberom. Pri paličiakoch tesne po odhlávkovaní (t.j. po vylámaní kvetných stvolov).

Čo zvýrazní chuť cesnaku?
Pre tvorbu silíc v cesnaku je potrebná síra. Zvýšenie výraznosti chuti je spôsobené obsahom síry v cesnaku. Môžeme teda cesnak prihnojiť síranom draselným, prípadne iným listovým hnojivom s obsahom síry.

______________________
Viac o pestovaní cesnaku a odrodách sa dozviete na www.k-cesnak.sk.

Facebook