Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Šesť vynikajúcich účinkov zeleného čaju na mozog

15 apr Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Šesť vynikajúcich účinkov zeleného čaju na mozog
Šesť vynikajúcich účinkov zeleného čaju na mozog
 

Ide o viac než len o kofeín. Väčšina z nás z vlastnej skúsenosti určite pozná účinky kofeínu na mozog, ale výskum z predchádzajúcich rokov ukázal, že existujú ďalšie dve zložky čaju s významnými účinkami.

HorakovaKatarina-566x566

1. Zelený čaj môže pomôcť v boji proti Alzheimerovej chorobe
Vedci zistili, že jedna z prirodzených zložiek zeleného čaju epigalokatechín-3-gallát (EGCG), naznačuje spôsob liečby Alzheimerovej choroby. Nedávne publikované výsledky pokusov výskumného tímu Matthewa Rushwortha dokázali, že EGCG zabraňuje hromadeniu plaketov v mozgu, ktoré sú príčinou odumierania mozgových buniek. Nakoniec možno práve táto látka pomôže načrtnúť cestu, ako vyliečiť túto ochromujúcu chorobu ľudstva.

2. Staré mozgy majú radi čaj
Kým sme odkázaní čakať na pokrok vo výskume Alzheimerovej choroby, medzitým čaj už preukázal, že má viac okamžitých účinkov. V rokoch 1997 až 1999 vykonali v Nórsku štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 2031 ľudí vo veku medzi 70 až 74 rokov. Cieľom tejto štúdie bolo preskúmať vzťah medzi výkonnosťou týchto starších ľudí overovaných v rôznych kognitívnych testoch a príjmom určitých druhov potravín bohatých na flavonoidy (čaj, čokoláda a víno) v priebehu predchádzajúcich rokov ich života. Z výsledkov vyplynulo, že tí, ktorí pili čaj obsahujúci mikroživinu, ako je polyfenol EGCG, mali lepšiu kognitívnu výkonnosť. Podobný vzťah sa pozoroval aj pri konzumácii malého množstva červeného vína a čokolády.

3. Lepšie poznávanie
Netreba zdôrazňovať, že čaj vyvoláva pocit sviežosti. Za to vďačíme však nie len účinku prítomného kofeínu… Čaj tiež obsahuje teanín, psychoaktívnu aminokyselinu, ktorá sa takmer jedinečne vyskytuje len v čaji. Je schopný prejsť cez krvnú-bariéru mozgu. Veľký záujem o štúdium tejto aminokyseliny súvisí s jeho poteciálnou schopnosťou znižovať fyzický a psychický stres, zlepšiť poznanie, podporiť dobrú náladu a kognitívny výkon synergickým spôsobom s kofeínom.

4. Upokojujúci účinok
čaj zelený šálkaTeanín nie je zodpovedný len za zlepšenie poznávania, ale podporuje aj tvorbu alfa – vĺn v mozgu. Navodzuje sa relaxovaný, ale sústredený stav, most medzi vedomím a podvedomím, cítime sa oddýchnutí, uvoľnení, ľahko sa učíme a zapamätáme si učivo (Juneja et al. 1999).

5. Posilňuje pamäť
Účinok teanínu a EGCG sa sledoval aj v súvislosti so zlepšením pamäti. Kórejský výskumný tím pod vedením Sang-Ki Parka zistil, že extrakt zo zeleného čaju a teanín môžu zlepšiť pamäť u ľudí, ktorí trpia miernou kognitívnou poruchou. Pravdepodobne toto zlepšenie, ako vyplýva z pokusov na myšiach, nastáva tým, že sa zvyšuje tvorba nových mozgových buniek.

6. Zlepšuje duševné zdravie
Predpokladalo sa, že všetky uvedené výhody pravidelného pitia zeleného čaju spolu mohli by byť faktorom zlepšenia celkového duševného zdravia. Tento predpoklad sa potvrdil v jednej veľkej populačnej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 42 093 Japoncov. Zistilo sa, že pitie zeleného čaju súviselo so znížením psychologickej úzkosti. Rovnako pozitívny vplyv pitia čaju sa pozoroval v ďalšej štúdii, ktorej sa sledovalo 1 058 starších Japoncov. Teanín sa dokonca testoval pri liečbe schizofrénie s určitým úspechom pri znižovaní úzkosti a ďalších príznakov tejto choroby.

_________________________
Katarína Horáková: Ako mať zdravý mozog v každom veku, Plat4M Books, 2014ZACHOVAJME SI ZDRAVIE. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne zdravotné otázky týkajúce sa srdca, ciev, mozgu, detoxikácie organizmu, redukčnej či zoštíhľovacej diéty, ale aj mnohých ďalších tém zdravého životného štýlu a kuchárskych receptov, môžete ich nájsť v knihách z vydavateľstva Plat4M Books. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej rodine.

_________________________
ČÍTAJTE VIAC

  • Nezľaknite sa chrípky! – Vírusová infekcia chrípka je jedno z najzávažnejších ochorení dýchacieho systému. Neviete, ako účinne zahnať nepríjemné jesenné a zimné ochorenie? Možno vám užitočnými radami pripomenieme niečo, na čo ste pozabudli, ako sa nenakaziť, prípadne čo najrýchlejšie sa vyliečiť.
  • Liečivé účinky ovocia – Konzumovať ovocie by mala byť naša každodenná samozrejmosť. Popri tom, že ide o najchutnejšie plody na svete, pôsobia nutričné látky v nich obsiahnuté výnimočne blahodarne na ľudský organizmus.
  • Ako žiť a predísť opakovanej tvorbe obličkových kameňov – Až 50 percent ľudí, u ktorých sa vytvorili kamene zopakuje sa do 5 rokov od ich pôvodnej epizódy. Uvedené rady môžu výrazne znížiť riziko vzniku budúcich kameňov. Treba jednoznačne zmeniť doterajší životný štýl.

Facebook