Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Nezľaknite sa chrípky!

20 nov Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Nezľaknite sa chrípky!
Nezľaknite sa chrípky!
 

Vírusová infekcia chrípka je jedno z najzávažnejších ochorení dýchacieho systému. Neviete, ako účinne zahnať nepríjemné jesenné a zimné ochorenie? Možno vám užitočnými radami pripomenieme niečo, na čo ste pozabudli, ako sa nenakaziť, prípadne čo najrýchlejšie sa vyliečiť.

Vysoké teploty, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, únava, malátnosť, nechutenstvo, suchý dráždivý kašeľ – aj to sú niektoré prejavy chrípkového ochorenia. Pravá chrípka (infl uenza) je spôsobená vírusom zo skupiny ortomyxovírusov a jej priebeh je dlhší a ťažší ako pri prechladnutí. Vírusy majú veľkú schopnosť mutovať, preto po prekonaní choroby nemáme obranné látky proti jej ďalším va rian tom.

Chrípka viac vyčerpá
Pre chrípku je príznačný rýchly nástup, pri zvýšenej teplote ho niekedy sprevádza zimnica. Chrípka sa šíri vzduchom kvapôčkovou infekciou – kašľaním a kýchaním, ale nakaziť sa môžete dotykom predmetu, ktorého sa dotýkala infi kovaná osoba. Dbať by ste preto mali najmä na to, aby ste sa čo najmenej zdržiavali v preľudnených a zle alebo vôbec nevetraných priestoroch.

Ale pozor, nezameňte si chrípku s prechladnutím. To, na rozdiel od chrípky, väčšinou nespôsobuje vážne komplikácie. Ak sa cítite nevládni, bolí vás celé telo, teplomer ukazuje vysokú teplotu, podľa všetkého máte chrípku. Zalezte čo najskôr do postele, snažte sa vypotiť a prijímajte čo najviac tekutín. Lekári však upozorňujú, že nie vždy si chrípkové ochorenie vyžaduje antibiotiká. Chrípka je vírusové ochorenie a antibiotikami sa liečia len jeho sprievodné komplikácie. Tými môžu byť napríklad zápal priedušiek, zápal prínosových dutín, stredného ucha či zápal hrdla. Zdravý jedinec sa z chrípky zotaví bez väčších komlikácií za pomoci liekov proti teplote a bolesti.

Katarína Horáková: Ako mať zdravý mozog v každom veku + Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku

KNIHY SO ZĽAVOU. Obe knihy sú jedinečným darčekom pre milovanú osobu, na ktorej nám záleží a chceme, aby dlho žila svoj život v plnej kvalite. Rozhodli sme sa ponúknuť obe spoločne so zľavou, pri ktorej ušetríte až 1,86 €! Namiesto 21,85 € Vás knihy stoja iba 19,99 €! Využite túto jedinečnú príležitosť a potešte seba alebo svojich najbližších, priateľov či známych. Objednávajte na eshop@plat4m.sk.

Akútna fáza chrípky odoznie väčšinou po piatich až siedmich dňoch, ale kvôli oslabeniu môže prerásť do bakteriálnej infekcie dýchacích ciest. Pacientom so zníženou obranyschopnosťou proti infekciám hrozí zápal priedušiek (bronchitis), zápal pľúc (pneumoniae), zápal pohrudnice (pleuritis) či zápal srdcového svalu (myokarditis). Prechodená chrípka môže spôsobiť oveľa vážnejšie ochorenia, ktoré pacienta vyradia z pracovného procesu na dlhšiu dobu, a navyše môže zanechať i trvalé následky.

Ako účinkuje vakcína
Medzi preventívne opatrenia proti chrípke nezaraďujeme len otužovanie, užívanie vitamínov a obmedzenie pobytu v spoločnosti iných ľudí počas rizikovej sezóny, ale i očkovanie. Na rozdiel od iných očkovaní, ktoré sa robia raz v živote, alebo s odstupom niekoľkých rokov, očkovanie proti chrípke je by sa malo opakovať každý rok. Keďže sa vírus každý rok mení, pripravujú výrobcovia zakaždým inú „zmes“ kmeňov zaradených do vakcíny. Najvhodnejší čas na očkovanie je október až koniec decembra. Vakcína obsahuje čiastočky vírusu, antigény, ktoré simulujú obranné mechanizmyv tele. Tieto antigény vyvolávajú tvorbu protilátok, ktoré rozpoznajú chrípkové vírusy v okamihu, keď napadnú organizmus, a zneškodnia ich skôr, než vyvolajú príznaky chrípky.

Ako sa nenakaziť?

  • nezdržiavajte sa na preľudnených miestach (divadlá, kiná, štadióny)
  • zvýšte príjem vitamínov, ovocia i zeleniny
  • snažte sa otužovať a nezabudnite na pohyb
  • vhodne sa obliekajte
  • často si umývajte ruky
  • zaočkujte sa (tvorba protilátok trvá 10 až 14 dní)

Čo robiť počas chrípky?

  • Pite minimálne 10 pohárov tekutín denne (najlepšie čaju), aby dochádzalo k očisteniu organizmu.
  • Na bolesti v hrdle, niekedy spojené s chrípkou, kloktajte 10 minút každé 2 – 4 hodiny teplou vodou, prípadne osolenou.
  • Dajte si horúci kúpeľ nôh – pomáha odstrániť bolesti hlavy a zdurenie nosovej sliznice.
  • Liečte sa v dobre vyvetranej miestnosti, ale nie v prievane.
  • Vylúčte zo stravy jednoduché cukry (rafinovaný cukor, zákusky, koláče, čokoládu, zmrzlinu atď.)
  • Vysoký prívod cukrov zabraňuje imunitnému systému pracovať naplno. Obmedzte aj príjem tu kov!
  • Chrípku vyležte!
  • Užívajte antivirotiká.
  • Ak môžete, doprajte si dobrú slepačiu polievku – naozaj pomáha!

Ak ste už chrípku dostali, rozhodne ju treba vyležať. Mnohí ľudia si mýlia chrípku s inými vírusovými ochoreniami, ktoré sa pre laika na chrípku podobajú, ale vyskytujú sa najmä v obdobiach mimo epidémie. Chrípku možno stopercentne diagnostikovať jedine pomocou výteru z nosa a krku (tzv. nosohltanový výter), ktorý sa odošle do laboratória.

Čo robiť po prekonaní chrípky?
Fyzickú záťaž zvyšujte postupne, vhodná je chôdza v podobe prechádzok. Nezaťažujte organizmus ťažko stráviteľnými potravinami, obmedzte pitie kávy, kolových nápojov a alkoholu. Dôležity je dostatočný a pravidelný spánok. V tomto období sa neodporúča meniť prostre die a cestovať.

Najnovšie poznatky
Na zlepšenie ochrany v prípade epidémie chrípky bola vyvinutá ochranná protivírusová maska (rúško) Ac tiP rotect, ktorá je už aj na našom trhu. Obsahuje unikátnu protivírusovú vrstvu „Virucoat“, ktorá pri kontakte zneškodní až 99,99 % chrípkových vírusov a zachováva si protivírusovú aktivitu počas celého dňa – 24 hodín. Je to jediná maska, ktorá nielen mechanicky filtruje vzduch, ale zároveň ničí vírusy chrípky. Používanie masky ActiProtect aj proti vírusu typu A H1N1, je spoľahlivým prostriedkom, ako infekciou nenakaziť seba ani ostatných.

Veľmi nepríjemným príznakom chrípky a prechladnutia je horúčka. Pokiaľ je len mierne zvýšená, treba ju považovať za pozitívnu obrannú reakciu tela, ktoré tak ničí vírusy a baktérie. No ak dosiahne viac ako 38 °C, treba ju znížiť, pretože organizmus ohrozuje, zaťažuje srdce, zvyšuje záťaž pre obehový systém, môžu ju sprevádzať aj kŕče a dehydratácia. Jedným z najpoužívanejších prípravkov proti horúčke je už mnoho rokov paracetamol. Najnovšia štúdia odborníkov z Čiech, Slovenska a Ukrajiny však ukázala, že jeho doteraz používané dávkovanie podľa veku nie je vždy ideálne a najmä u ľudí s vyššou telesnou hmotnosťou môže dôjsť k poddávkovaniu. Optimálne dávkovanie paracetamolu malo byť stanovené na základe telesnej hmotnosti pacienta, a to 10-15 mg/kg, denne maximálne 60 mg/kg. Okrem tabliet paracetamolu (obyčajne po 500 mg s deliacou čiarou, ktorá umožňuje dávku lieku prispôsobiť) sa môžu pri liečbe horúčky u dospelých použiť aj viaczložkové prípravky vo forme rozpustného prášku s obsahom paracetamolu, ktoré v jednotlivej dávke (vrecúšku) zodpovedajú hmotnosti chorého.

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna.
Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

Facebook