Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prečo obézni ťažko chudnú?

20 apr Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Zaujímavosti, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Prečo obézni ťažko chudnú?
Prečo obézni ťažko chudnú?
 

Odpoveď je jasná: Tučné jedlá poškodzujú mozog!

Obezita u ľudí, ktorí jedia jedlo s vysokým obsahom tuku, vzniká nielen kvôli tomu, že z tučnej stravy logicky priberáme, ale aj kvôli úplne inému javu, o ktorom doposiaľ nebolo nič známe. Strava s vysokým obsahom tuku totiž poškodzuje neuróny alebo nervové bunky v kľúčovej časti mozgu, ktorá riadi telesnú hmotnosť.

Joshua Thaler, PhDJoshua Thaler, PhD z Obesity Center of Excellence pri University of Washington v Seattli spolu s kolegami študovali mozgy hlodavcov a vplyv krátkodobej i dlhodobej konzumácie stravy s vysokým obsahom tuku na zvieratá. Výsledky prekvapili aj ich samotných:

Zápal v hypotalame
Počas prvých dní štúdie konzumovali pokusné zvieratá stravu, ktorá má podobný obsah tuku, ako je v typickej americkej strave, teda potkany dostávali takmer dvojnásobné množstvo svojej obvyklej dennej dávky, pokiaľ ide o kalórie. Samozrejme, tieto potkany priberali, ale okrem toho sa u nich vyvinul zápal v hypotalame – v časti mozgu, ktorá obsahuje neuróny, kontrolujúce telesnú hmotnosť. Napriek tomu, že táto reakcia o pár dní ustúpila, po štyroch týždňoch sa všetko opäť zopakovalo.

Dôkaz poškodenia neurónov
„Tieto bunky (ktoré vznikli v hypotalame počas zápalu – poznámka redakcie) sa považujú za ekvivalent hojenia rán v mozgu a typicky ich môžeme vidieť pri neurónových zraneniach, ako sú cievne mozgové príhody a roztrúsená skleróza,“ vysvetľuje hlavný autor štúdie. Vedci sa domnievajú, že tieto bunky vznikajú, ako ochranná reakcia na škodlivé prostredie, ktoré vyvoláva poškodzovanie neurónov.

Stačí mesiac
Thaler ďalej uviedol, že vo svojich experimentoch zistil, že toto poškodenie priamo súvisí so stratou schopnosti neurónov kontrolovať telesnú hmotnosť. Už za jeden mesiac došlo k výraznému zníženiu počtu neurónov riadiacich hmotnosť tela. V kontrolnej skupine myší, kŕmených štandardným jedlom, ktoré boli rovnako staré, k žiadnemu úbytku týchto neurónov nedošlo. Zatiaľ však nie je jasné, či je toto predpokladané neurónové zranenie trvalé alebo sa môže časom upraviť, ale jasné je, že môže prispievať k nárastu telesnej hmotnosti.

žena nadváha hmotnosťNové lieky proti obezite?
Tento výskum by mal priniesť výrazný pokrok v liečbe obezity, ale aj v oblasti jej prevencie. „Nové lieky, ktoré budú vyvinuté tak, aby limitovali zranenia neurónov pri prejedaní, môžu byť účinné v boji proti epidémii obezity,“ povedal Joshua Thaler.

Najlepšia prevencia
Samozrejme, najlepšou prevenciou je nejesť škodlivé tuky a neprejedať sa. Najhoršie, čo môžeme pre svoje zdravie spraviť, je konzumovať preprážané, mastné a nezdravo tučné jedlá, ktoré nás dostanú do začarovaného kruhu. Stačí len mesiac, možno už aj pár týždňov jedenia tučnej stravy a môžeme mať väčší problém schudnúť, aj keď budeme chcieť a budeme sa zdravšie stravovať. Jednoducho –budú nám chýbať mozgové bunky, ktoré kontrolujú telesnú hmotnosť.

Sabína Zavarská

_________________________
Katarína Horáková: Ako mať zdravý mozog v každom veku, Plat4M Books, 2014ZACHOVAJME SI ZDRAVIE. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne zdravotné otázky týkajúce sa srdca, ciev, mozgu, detoxikácie organizmu, redukčnej či zoštíhľovacej diéty, ale aj mnohých ďalších tém zdravého životného štýlu a kuchárskych receptov, môžete ich nájsť v knihách z vydavateľstva Plat4M Books. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej rodine.

_________________________
ČÍTAJTE VIAC

  • Nezľaknite sa chrípky! – Vírusová infekcia chrípka je jedno z najzávažnejších ochorení dýchacieho systému. Neviete, ako účinne zahnať nepríjemné jesenné a zimné ochorenie? Možno vám užitočnými radami pripomenieme niečo, na čo ste pozabudli, ako sa nenakaziť, prípadne čo najrýchlejšie sa vyliečiť.
  • Liečivé účinky ovocia – Konzumovať ovocie by mala byť naša každodenná samozrejmosť. Popri tom, že ide o najchutnejšie plody na svete, pôsobia nutričné látky v nich obsiahnuté výnimočne blahodarne na ľudský organizmus.
  • Ako žiť a predísť opakovanej tvorbe obličkových kameňov – Až 50 percent ľudí, u ktorých sa vytvorili kamene zopakuje sa do 5 rokov od ich pôvodnej epizódy. Uvedené rady môžu výrazne znížiť riziko vzniku budúcich kameňov. Treba jednoznačne zmeniť doterajší životný štýl.

Facebook