Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Invázia slimákov a slizniakov

05 máj Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Invázia slimákov a slizniakov
Invázia slimákov a slizniakov
 

V tlači sa v posledných dňoch objavili správy o tom, že sa môžeme „tešiť“ na najväčšiu inváziu slimákov a slizniakov za posledné roky. Všetci vieme, že sa tieto útoky v tomto storočí opakujú takmer každý rok a nie sú už ničím výnimočným.

slizniak snail zelenina záhradaPríspevok na stránke profesora Hričovského vyvolal veľkú odozvu medzi jeho priaznivcami. Mnohé sú poučné a kopírujú ich skúsenosti. Radi tieto praktické skúsenosti dávame do pozornosti všetkým, ktorých slizniaky a slimáky trápia v záhradách.

Vyvýšené záhony
Zaručených návodov, ako sa im brániť, je neúrekom. Jedni, tí mierumilovnejší, ich zbierajú a odnášajú na odľahlé miesta, iní surovo sekajú, režú, solia alebo polievajú vriacou vodou. Radou je aj vysypávať okolie hriadok pozostatkami z pahreby alebo z domácej pece. Najlepším riešením sú však asi vyvýšené záhony. Ešte v júni 2013 som na tejto stránke uverejnil snímky postupu prípravy takýchto zdvihnutých záhonov, ktoré mi vtedy poslal môj dobrý známy Peter Jankovič. Pripomeňme si túto prácu TU.

vyvýšené záhony záhrada zelenina pôda

vyvýšené záhony záhrada zelenina pôdavyvýšené záhony záhrada zelenina pôda

vyvýšené záhony záhrada zelenina pôdavyvýšené záhony záhrada zelenina pôdavyvýšené záhony záhrada zelenina pôda




Ochranné plechy
Nedávno som niekde videl ešte vylepšený tento spôsob ochrany. Aby sme úplne zabránil slimákom a slizniakom vyliezť po stene vyvýšeného záhonu, hore zvonka pritlčieme klincami alebo prišróbujeme pliešky s hrúbkou tri až štyri centimetre a dolnú časť čiastočne vyhneme von. Ďalšie rady ako chrániť rastliny v záhrade pred slizniakmi, slimákmi i chrobákmi nájdete TU.

slimák záhrada zeleninaBúdkový sllmák
Ak nájdete v záhrade „slimáka s búdkou“, potešte sa. Možno síce obžerie aj niečo užitočné, ale predovšetkým vám pomôže v boji proti slizniakom. Tie narobia v záhrade oveľa väčšie škody, no „búdkový slimák“ požiera ich vajíčka, čo vám poriadne uľahčí prácu v boji proti tomuto škodcovi. Viac informácií nájdete aj na stránke časopisu Záhradkár.

Reakcie čitateľov na tento článok
Umiestnili sme sem reakcie čitateľov stránky Rady do záhrady profesor Ivan Hričovský a zoradili sme ich podľa tematických okruhov. Veríme, že vám pomôžu pri „boji“ proti tejto záhradnej pliage.

Schopnosti slizniakov a slimákov
Zlatka Bra
mne vyliezli aj do vysokeho 80cm zahonu,po neosmirglovanom dreve (frown)
Eva Hrvolova treba si kupiť sliepky tie ich vyzbieraju.
Iveta Palenčárová Sliepky ich nezeru, zeru ich kacky.

Banner_Hricovsky_radi

Odpad z kávy
Marta Morvayova Hromadova Zbieram z kávovaru odpad z kávy od jesene minulého roku a to sypem okolo hriadok.. neprejdú! Lepí sa im to na „nožičku“ a obchádzajú to.
Jozefa Vavrová Môže byť, neskúšala som… Ale lepšie „kávička zaberá“ na mravce… s tým mám tiež dobrú skúsenosť.
Dagmar Urbancova Ja som osypala kavou cely kvetinac s fialkami a aj tak ich zozrali do tla.
Marta Morvayova Hromadova Ale v kvetináči prevísali asi listy cez okraj… či ste to osypali na zemi okolo kvetináča? neviem… mne to naozaj funguje… zatiaľ.
Iveta Matovicova Ja som v hrantikoch obsypala urcite rastlinky pomletou kavou. Par dni bol pokoj, potom sa na uz stmelenych kopkach kavy kde-tu zacali objavovat slizove stopy.
Marta Morvayova Hromadova asi platí ako aj na ľudí..iný kraj iný mrav (smile) mne to min.rok zabralo a aj t.r. v skleníku..potvory aj tam si našli niečo pod zub..všetok prvý špenát zmizol..ale druhý už bol obsypaný kávou,tak prežil (smile) alebo že by odišli zo skleníka? (smile) (smile)

Mesurol
Peter Vrablec Dnes som ich „prikŕmil“ Mesurolom. Robím to každý rok a v podstate po prvom ošetrení mám cca pol sezóny pokoj. A stačí po prvej kosbe trávy túto nastlať okolo hriadky a v prvú noc slizniaky nalezú pod túto trávu a zostanú pod ňou. Potom stačí zobrať trávu aj so slizniakmi vysypať do suda a zaliať vriacou vodou. Takto zabarený materiál sa vyhodí na komposta.
Jaroslav Komara netreba Mesurol… kúpte Indických bežcov… kačice… 2 muchy jednou ranou… nie sú slimáky a aj pekáč bude doma plný… (smile)

vyvýšený záhon slizniaky slimáky záhrada

Autor snímky: Mirka Janošíková – Šadibolová

Vyvýšený záhon
Mirka Janošíková-Šadibolová ja mám vyvýšený záhon a slimáky doňho nevošli vďaka vrchnej doske (sedáku), vedľa mám starší, ten slúži ako kompost, nemá sedák a slimáky si tam chodia ako do bufetu (grin) takže ak vyvýšený, tak jedine s vrchnou doskou alebo plechom.
Iveta Matovicova Je ta doska nejako specialne upravena, ze cez nu neprejdu?
Mirka Janošíková-Šadibolová nie je, zatiaľ im postačila ako dostatočná prekážka.
Ján Gajdoš Hmm, ze vyvýšené zahony. Minuly rok som na snurky zavesil do korun ovocnych stromov lapace na osy naplnene pivom. A hadajte co som ulovil namiesto ôs. Potvory vyliezli do dvojmetrovej vysky po kmeni stromu a zliezli po šnúrke az do lapaca. Pochybujem ze vyvyseny zahon bude pre nich prekazkou…
Jaromír Krško Ak vyvýšené záhony, tak sa dá nainštalovať elektrický ohradník z 9 V batérie. Alebo pomôžu indické bežce.
O elektrickom ohradníku si môžete pozrieť TU.

Sypeme vápno
Jozefa Vavrová ja mám od slizniakov „pokoj“ v tomto čase posypem okolie záhrady vápnom a nič mi neprelezie od susedov a nepotrebujem iné „pasce“…ak by slizniak chcel k nám preliezť spáli sa na vápne „černoško“… a vo foliovníku mám osvedčené rozdrobené vaječne škrupiny, ktoré zbieram od vianoc aj tie zaberajú a sú ekologické jednoducho po nich nemôžu liezť .. asi ich pichajú …
Štefan Bezek …áno, osvedčené, vápno používam aj ja…
Jozefa Vavrová a ešte sa podelím dúfam že s dobrou radou / prvý raz aj ja vyskúšam ale mám doporučené od skúsenej záhradkárky …takže teraz k zasadeniu rajčinovej planty pod každý korienok dať rozdrvené škrupiny z vajec rajčiny potrebujú že vraj vápnik a nadobudnú výbornú chuť a nemajú žiadne choroby…a medzi posadím aj aksamietnice…tak nech sa Vám darí…

Soľ
Maria Rybecká Martisova Ja som posypala solou miesta kde sa zdrziavali najlepsie rano o 5 zabralo.

Indický bežec
Miroslav Brudňak Kačky- indicky bežec, jedinečný nenáročný tvor, nielen žerie slimáky, ale vyčistí vám záhradu od ďalších škodcov,… medvediky, mandolinky, mravce a pod….
Palo Ješ Mne sa o slimaky staraju indicke bezce…. ?…. Volne sa pohybuju po zahrade…. Super zvieratka.
Richard ER a mačky ich neuchytia?
Palo Ješ Mam ich cely rok vonku ani na noc ich nezatvaram… Zatial likvidoval len moj vlastny pes…no kym su male treba ich zatvorit…ja som ich kupil uz dospele.
Janka Vašečková Bazalová Prosím Vás a nezničia Vám úrodu?
Palo Ješ Nie….neznicia…. Max sa moze stat ked zbieraju slimaky poskodia plod…. Ele nie su ako domace kacice…zelene moc nemusia…vecer dostavaju aj kukuricu a psenicu…nedrvenu
Pozri video iDnes.

_________________________
OBĽÚBENÁ EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

Banner_Hricovsky_radi3

ĎALŠIE ČLÁNKY

trvalky záhrada kvety

Trvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

cesnak garlic

Čo je dôležité pri pestovaní cesnaku?
Cesnak je odolný proti chladu, jeho pestovanie je možné takmer v každej pôde. Nemá rád ťažké zamokrené pôdy, ani priame hnojenie maštaľným hnojom. Pre dobrý rast mu vyhovuje chladnejšie obdobie a slnečné stanovisko. Nevyžaduje si zavlažovanie. Iba v  prípade suchého obdobia (máj, jún) je vhodné cesnak zavlažovať. Prospieva mu prevzdušňovanie pôdy a treba ho udržiavať bez buriny. Pred výsadbou môžeme do pôdy zapracovať Cererit. Počas vegetácie môžeme prihnojiť liadkom amónnym s vápencom. Cesnak je najlepšie …

Pravidlá pri nákupe stromčekov
S príchodom jari opäť nastáva vhodné obdobie na výsadbu a dosadbu ovocných stromčekov a krov. Vysadený ovocný strom je vždy dlhodobou investíciou. Predovšetkým je dôležitý správny výber odrody. Dnešné odrody zväčša spájajú superlatívy ako výška úrod a veľkosť a atraktivita plodov. Nie každá odroda je však vhodná do každej oblasti, veľké rozdiely sú medzi odrodami tiež v chuti plodov. Rozdiely sú však najmä v odolnosti proti chorobám. Práve táto odolnosť by mala byť jedným zo základných …

 

Facebook