Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ktoré rastliny si rozumejú

10 máj Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Ktoré rastliny si rozumejú
Ktoré rastliny si rozumejú
 

Máj je hlavný mesiac výsadby priesad všetkých plodonosných rastlín. Na žiadosť viacerých našich čitateľov prinášame prehľad rokmi overených kombinácií, v ktorých sa rastlinám najlepšie darí.

Článok sme prebrali z májového vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Ján Litvák 

Jestvuje oveľa viacej vhodných kombinácií, než sa bežnému smrteľníkovi podarí odskúšať za celý život. Z tohto hľadiska je tabuľka, ktorú prinášame, iba orientačná a rutinná. Je v nej zaznačená znášanlivosť či neznášanlivosť základných kultúrnych plodín overená rokmi a potvrdená skúsenosťou pestovateľov z rôznych krajín.

tabuľka zelenina záhrada rastliny vhodný

Sejeme, obkolesujeme
V prvom pláne môžeme vhodné kombinácie uplatniť aj prostým striedaním hriadok vhodných susedov. Napríklad špenát sa znesie so všetkými záhradnými plodinami a veľmi dobre ho uplatníme aj pri konvenčnom siatí zeleniny do riadkov. Inou možnosťou je obkolesovať sebavedomejšie plodové rastliny. Okolo rajčín vysadíme bazalku, mätu, vhodný je aj vňaťový petržlen. Mätou a nechtíkom môžeme obkolesovať ovocné stromčeky. Aj tie na jar vysadené. V neposlednom rade môžeme vmiešavať vhodných spojencov do porastov. Do maliniska vysejeme nechtík, do zemiakov konope, rascu, koriander.

záhrada strom ovocie zeleninaZmiešané výsadby
Pre tých, ktorí nepožívajú nijaké chemické prostriedky, prichádza do úvahy aj zmiešané pestovanie ovocia a zeleniny. Napríklad pod ovocné stromy či k ríbezliam môžeme sadiť kapucínku. Priamo v jahodovisku pestujeme mätu, cesnak, cibuľku. Na okraj jahodoviska môžeme vysadiť niekoľko rajčín. No zároveň do ďalších sezón umožníme jahodám, aby sa posunuli o kúsok ďalej. Jahody stále hľadajú novú zem. Umožníme im, aby postupne preputovali celou záhradou, tak ako nám o tom napísal pán Jánošík. Ideálom je neoddelené pestovanie ovocín, zeleniny, burín a bylín. S broskyňou si napríklad vynikajúco rozumie chren. Postupne môžeme zmazať hranicu medzi rastlinami, ktoré prinášajú plody, a rastlinami, ktoré pestujeme preto, že prikrývajú pôdu, liečia ju, obohacujú ju a podporujú hlavné kultúrne plodiny v raste alebo ich chránia pred neduhmi. Má to jednu obrovskú výhodu: v našej záhrade nebude dochádzať k zbytočnému odkrývaniu pôdy, jej vysúšaniu a zvetrávaniu.

Pokosená tráva, dosky aj listy
Pôda ani na chvíľu nechce zostať obnažená. Ak ju neprikryjeme, prikryje sa sama. Preto aj tam, kde povrch do istej miery dočasne obnažíme, uplatníme prirodzenú mechanickú ochranu – zem nastieľame pokosenou trávou, prikrývame ju doskami. Do medzier dosádzame byliny a rastliny s veľkou listovou plochou, ktorá vynikajúco tieni. Tak pôdu udržiavame stále v prekyprenom stave, čo je pre úspešné pestovanie hlavných záhradných plodín kľúčové. Vynikajúco sa na to hodia napríklad lopúchy alebo listy paulovnie, ktorými môžeme pôdu aj priamo prikrývať a tak účinne chrániť pred vyplieskaním a prísuškom. Taká pôda sa nebude ponáhľať čo najrýchlejšie zakryť obnažené plôšky a burina sa bude objavovať pomaly. Umožní nám to zároveň pri pletí relaxovať, skúmať mikrosvet a objavovať medzi burinami tie jedlé i liečivé, a zavše vari aj pochopiť skrytý plán našej záhrady. Tak ako my máme internet a moderné komunikačné prostriedky, majú aj rastliny svoju dokonalú dorozumievaciu sústavu a dokonale ju využívajú.

záhrada hadica polievaťHadince a hávedníky
Rastliny nielen prijímajú živiny a látky z pôdy. V rovnakej miere ich do pôdy aj odovzdávajú, prekyprujú ju a zúrodňujú, obohacujú, prikrývajú. Zároveň vytvárajú vhodné podmienky pre drobný pôdny život, ktorý im pri tejto činnosti všemožne vychádza v ústrety. Vznikajú pritom úkryty pre drobnú faunu, ktorá harmonizuje prostredie, stará sa o zdravie nadzemných častí rastlín aj o rovnováhu v ríši hmyzu. Do istej miery sa môžeme na tejto širokej spolupráci podieľať aj my, napríklad aj vhodnými kombináciami, bylinkami na zeleninovom políčku či hromadami konárov v neobrobenom kúte záhrady, hadincami a hávedníkmi. Alebo aj tým, že namiesto rýľa a motyky budeme viac používať šetrnejšie pomôcky. Tými najšetrnejšími sú naše prsty a rastliny samotné.

__________________________________________________

ĎALŠIE ČLÁNKY

trvalky záhrada kvety

Trvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

cesnak garlic

Čo je dôležité pri pestovaní cesnaku?
Cesnak je odolný proti chladu, jeho pestovanie je možné takmer v každej pôde. Nemá rád ťažké zamokrené pôdy, ani priame hnojenie maštaľným hnojom. Pre dobrý rast mu vyhovuje chladnejšie obdobie a slnečné stanovisko. Nevyžaduje si zavlažovanie. Iba v  prípade suchého obdobia (máj, jún) je vhodné cesnak zavlažovať. Prospieva mu prevzdušňovanie pôdy a treba ho udržiavať bez buriny. Pred výsadbou môžeme do pôdy zapracovať Cererit. Počas vegetácie môžeme prihnojiť liadkom amónnym s vápencom. Cesnak je najlepšie …

Pravidlá pri nákupe stromčekov
S príchodom jari opäť nastáva vhodné obdobie na výsadbu a dosadbu ovocných stromčekov a krov. Vysadený ovocný strom je vždy dlhodobou investíciou. Predovšetkým je dôležitý správny výber odrody. Dnešné odrody zväčša spájajú superlatívy ako výška úrod a veľkosť a atraktivita plodov. Nie každá odroda je však vhodná do každej oblasti, veľké rozdiely sú medzi odrodami tiež v chuti plodov. Rozdiely sú však najmä v odolnosti proti chorobám. Práve táto odolnosť by mala byť jedným zo základných …

_________________________
OBĽÚBENÁ EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine.

Facebook