Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Viete, čo prezrádza váš krvný obraz?

17 máj Odoslal v Autori, Pre ženy, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Viete, čo prezrádza váš krvný obraz?
Viete, čo prezrádza váš krvný obraz?
 

Každý by mal absolvovať vyšetrenie krvného obrazu minimálne raz za dva roky – v rámci preventívnej prehliadky u svojho praktického lekára. V prípade ochorení a rôznych problémov je veľmi dobrým pomocníkom pri diagnostike i liečbe. Poznáte hodnoty parametrov krvného obrazu a viete, čo znamenajú?

Sedimentácia erytrocytov
dreamstime_xl_36858765Sedimentácia erytrocytov (FW) je najznámejší a najpoužívanejší marker, ktorý môže poukázať na akútne zápalové ochorenia a tiež je indikátorom systémových chronických ochorení a malignít.
Keď je všetko v poriadku, červené krvinky u mužov klesnú za prvú hodinu o dva až päť milimetrov, u žien o päť až osem milimetrov. Po uplynutí druhej hodiny by nemali u mužov presiahnuť desať milimetrov a u žien dvanásť milimetrov.
Dvojciferné alebo trojciferné zvýšenie signalizuje prítomnosť zápalu alebo onkologického ochorenia. Sedimentácia môže byť zvýšená aj u ľudí s výraznou nadváhou alebo so zvýšeným cholesterolom, rovnako aj u cukrovkárov, hypertonikov a ľudí s ochoreniami kĺbov. Červené krvinky rýchlejšie klesajú aj pri niektorých pečeňových diagnózach.

Erytrocyty
Zvýšené hodnoty erytrocytov sa objavujú pri pobyte vo vysokej nadmorskej výške. Signalizujú zvýšenú hladinu erytropoetínu, ktorý reguluje tvorbu červených krviniek s cieľom pokryť požiadavky tkanív na kyslík, môžu teda znamenať aj dehydratáciu, niektoré poruchy obličiek, srdca a pľúc.
Znížená hladina je znakom o málokrvnosti, objaviť sa môže v tehotenstve, pri krvácaní, tiež pri niektorých onkologických ochoreniach, fajčení.

Hemoglobín
Väčšinou platí, že čím viac, tým lepšie. Ale pozor! Profesorka Katarína Horáková vo svojej knihe Ako mať ZDRAVÉ SRDCE A CIEVY v každom veku upozorňuje, že aj pri poruchách krvotvorby v kostnej dreni, môže dôjsť k nekontrolovanému množeniu buniek a k zvýšenému množstvu hemoglobínu. Rovnako aj v prípadoch, „keď sú tkanivá chronicky nedostatočne zásobené kyslíkom a spätnou väzbou volajú pre posily do kostnej drene prostredníctvo erytropoetínu.“
Veľa hemoglobínu môžeme mať aj pri pobyte v nadmorských výškach nad 4 000 m. n. m., taktiež vyššie hladiny mávajú fajčiari, pretože ich krv je chronicky intoxikovaná oxidom uhoľnatým, ktorý sa viaže na hemoglobín omnoho pevnejšie ako kyslík, nerád ho opúšťa, a tým blokuje jehdreamstime_xl_9226397o prenosovú kapacitu pre kyslík. Zvýšené hodnoty môžu znamenať tiež dehydratáciu, chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, prípadne vrodené a získané poruchy srdca či ochorenia obličiek.
Znížene hodnoty signalizujú cirhózu pečene, tehotenstvo, nádory, nedostatočnosť obličiek, skryté krvácanie, hyperhydratáciu, hypertyreózu… Najčastejšie však ide o jednoduchú málokrvnosť, ktorá môže mať množstvo príčin (napríklad deficit železa).

Hematokrit
Hematokrit spolu s hodnotou hemoglobínu a počtom erytrocytov tvorí takzvaný červený krvný obraz. Jeho hodnoty popisujú červené krvinky z hľadiska veľkosti, počtu a väzbovej kapacity pre prenos kyslíka do tkanív. Zvýšené hodnoty zvyčajne znamenajú nedostatok tekutín v tele, ale vyskytujú sa aj pri vrodenej chorobe srdca, popáleninách, šoku.
Znížené hodnoty môžu byť následkom prevodnenia organizmu, nedostatku červených krviniek alebo ich zmenšenia, málokrvnosti, artritídy, cirhózy pečene, hypertyreózy, krvácania, tehotenstva, zlyhávania kostnej drene. Objavujú sa však aj pri niektorých nádoroch.

Trombocyty
Zvýšené hodnoty podľa profesorky Horákovej môžu znamenať deficit železa, bakteriálnu infekciu, môžu ich spôsobiť operácie, vysokohorské prostredie, úrazy, usilovné cvičenie, stres či užívanie hormonálnej antikoncepcie.
Nebezpečný je však najmä pokles trombocytov. Ak ich počet klesne pod 20 x 109/l, môže nastať spontánne až život ohrozujúce krvácanie.
Zvyčajne signalizuje ochorenie kostnej drene (rôzne druhy rakoviny postihujúce kostnú dreň). „Znížený počet je pozorovaný aj u pacientov s chronickýHuman Cardiovascular Systemm krvácaním, napríklad v prípade dlhodobo krvácajúceho žalúdočného vredu. Doštičky sa môžu ničiť tiež protilátkami vlastného tela pri autoimunitných chorobách, pri chemoterapii a ožarovaní,“ vysvetľuje ďalej K. Horáková.

Leukocyty
Zvýšená hodnota najčastejšie signalizuje prebiehajúcu infekciu alebo zápal. Na presnejšie určenie príčiny je potrebné urobiť ďalšie testy, ktoré ukážu, aký je pomer jednotlivých druhov bielych krviniek.
Znížené hodnoty znamenajú nedostatočnosť imunitného systému a často môžu mať vážne príčiny, na zistenie ktorých sú nevyhnutné ďalšie testy.

V každom prípade, ak máte pochybnosti, vždy prekonzultujte svoje výsledky krvného obrazu s vašim lekárom.

SABÍNA ZAVARSKÁ

Zdroj: Katarína Horáková: Ako mať ZDRAVÉ SRDCE A CIEVY v každom veku.

____________________________________________

ĎALŠIE ČLÁNKY

OXIDein Apfel und ein Apfelgriebsch vor weißem HintergrundNÝ STRES – nepriateľ číslo 1
Oxidačný stres je záležitosť, o ktorej mnohí nevieme nič a ak aj áno – podceňujeme ho. Pri jeho dôsledkoch si povieme, že s tým i tak už nič nespravíme a vezieme a v zle ďalej… Tento faktor však vedie k mnohým nebezpečným stavom v ľudskom tele, a preto si zaslúži veľkú pozornosť. Môže s nami spraviť to, čo vzduch s prekrojeným jabĺčkom. Zhnedne, a nie je problém len vo farbe. Oxidačný stres nastáva v tele vtedy, keď je produkcia reaktívneho kyslíka väčšia ako schopnosť tela detoxikovať …

Nedieťa child toy hračkabezpečenstvo pre dieťa? Môže ním byť kozmetika i niektoré rastliny!
Kým ste nemali dieťa, isto vám ani vo sne nenapadlo, čo všetko môže byť pre jeho existenciu a zdravie nebezpečné. Žiaľ, napriek všemožným snahám, ktorými sa pokúšame vytvoriť pre nášho potomka ten najbezpečnejší domov, je stále mnoho detí, ktoré si niečím vážne ublížia. Napriek tomu, že pozatvárame ostré predmety a iné nebezpečné látky na nedostupné miesta, zaslepíme zástrčky, oblepíme ostré hrany, lieky a chemikálie umiestnime pod zámok, môže sa stať, že ak naše dieťa …

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna.
Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

Facebook