Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

OXIDAČNÝ STRES – nepriateľ číslo 1

13 máj Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na OXIDAČNÝ STRES – nepriateľ číslo 1
OXIDAČNÝ STRES – nepriateľ číslo 1
 

Oxidačný stres je záležitosť, o ktorej mnohí nevieme nič a ak aj áno – podceňujeme ho. Pri jeho dôsledkoch si povieme, že s tým i tak už nič nespravíme a vezieme a v zle ďalej… Tento faktor však vedie k mnohým nebezpečným stavom v ľudskom tele, a preto si zaslúži veľkú pozornosť. Môže s nami spraviť to, čo vzduch s prekrojeným jabĺčkom. Zhnedne, a nie je problém len vo farbe…

Priveľa kyslíka nie je dobré
Oxidačný stres nastáva v tele vtedy, keď je produkcia reaktívneho kyslíka väčšia ako schopnosť tela detoxikovať reaktívne medziprodukty.

ein Apfel und ein Apfelgriebsch vor weißem Hintergrund

Zložito napísané, ale zjednodušene to funguje takto: všetci potrebujeme kyslík na to, aby sme mohli žiť, ale samotný akt vdychovania kyslíka vytvára v našom tele vysoko reaktívne molekuly, tzv. voľné radikály. Pri vzájomnom pôsobení týchto voľných radikálov s ďalšími molekulami v tele vzniká oxidačné poškodenie, ktoré môže viesť k rozvoju množstva ochorení. Táto nerovnováha vedie k oxidačnému poškodeniu proteínov, molekúl a génov v tele. Pokiaľ organizmus nie je schopný držať krok s detoxifikáciou voľných radikálov, poškodenie sa šíri ďalej.

ovocie hricovsky kniha reklama jezkoAko si to zhoršíme?
Voľné radikály sa v tele prirodzene vyskytujú a prírodné antioxidanty ich likvidujú. Existujú však aj vonkajšie faktory, ktoré vyvolávajú tvorbu škodlivých voľných radikálov. Medzi ne patria: nadmerné vystavenie UV žiareniu, znečistené ovzdušie, fajčenie, nezdravá strava, nadmerné cvičenie, niektoré lieky a liečebné metódy.

Aké ochorenia spôsobuje oxidačný stres?
Neurodegeneratívne ochorenia: Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba, génové mutáci a rakovina, chronický únavový syndróm, syndróm fragilného X chromozómu, ateroskleróza, srdcové a  cievne poruchy, srdcové zlyhanie, infarkt myokardu a zápalové ochorenia.

NA ZAMYSLENIE
Žiadna z predchádzajúcich generácií na tejto planéte nebola podrobená oxidačnému stresu v takom rozsahu, ako je súčasné, dokonca naše deti ním dokázateľne trpia viac ako my – dospeláci. Avšak my podstatne viac ako naši rodičia. Či si to uvedomujeme alebo nie, sme doslova pod paľbou nášho znečisteného životného prostredia, stresujúceho životného štýlu a často i stravy a  liekov, ktoré do seba dávame.

„Na druhej strane trpíme nedostatkom antioxidantov, a tak sme vystavení ničivému oxidačnému stresu, ktorý nás zbavuje najcennejšieho daru – nášho zdravia. Príroda nás však nezanechala bezbrannými proti útokom voľných radikálov. V skutočnosti máme našu vlastnú armádu antioxidantov, ktoré sú schopné neutralizovať voľné radikály a zneškodniť ich. V minulých generáciách obranné systémy boli dostačujúce. Bohužiaľ, toto už neplatí. Obranné systémy našich tiel potrebujú ďalších spojencov,“ vysvetľuje profesorka Katarína Horáková v jednej zo svojich úspešných kníh.

Doprajme telu antioxidanty
Najviac antioxidantov nájdeme v ovocí a zeleniny, žiaľ, i aj v ich prípade dochádza k zhoršeniu. Prečo? Ani vypestované potraviny dnes už nie sú tým, čo boli kedysi. Súčasné potraviny majú znížený obsah antioxidantov a zdravie človeka podporujúcich minerálov.

Z týchto dôvodov:Brain - Sanity - Mind Protection. Include Clipping Path.
* v pôdach, kde sa veľkoplošne pestujú plodiny dochádza k citeľnému úbytku minerálov,
* často farmy a poľnohospodári robia takzvaný zelený zber, a teda zelenina a ovocie dozrievajú bez zdrojov živín,
* dlhodobé skladovania v chlade,
* priemyselného spracovania potravín alebo nesprávna kuchynská úprava tiež môže zničiť danosti prírodných produktov.

Nedostatok antioxidantov v strave sa môže kompenzovať formou výživových doplnkov, avšak viaceré výskumy potvrdili, že účinok jednotlivých antioxidantov umelo izolovaných z prirodzenej potravy majú znížený efekt. Doprajme si teda zdravie z prírody.

SABÍNA ZAVARSKÁ

 

ĎALŠIE ČLÁNKY

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

deti childrenNebezpečenstvo pre dieťa? Môže ním byť kozmetika i niektoré rastliny!
Kým ste nemali dieťa, isto vám ani vo sne nenapadlo, čo všetko môže byť pre jeho existenciu a zdravie nebezpečné. Žiaľ, napriek všemožným snahám, ktorými sa pokúšame vytvoriť pre nášho potomka ten najbezpečnejší domov, je stále mnoho detí, ktoré si niečím vážne ublížia. Napriek tomu, že pozatvárame ostré predmety a iné nebezpečné látky na nedostupné miesta, zaslepíme zástrčky, oblepíme ostré hrany, lieky a chemikálie umiestnime …

hrach lusky peas zelenina

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré …

Facebook