Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Prekyslenie organizmu – zdroj chorôb

18 jún Odoslal v Horáková Katarína, O knihe, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Prekyslenie organizmu – zdroj chorôb
Prekyslenie organizmu – zdroj chorôb
 

Jedna z najrozšírenejších a najzákernejších príčin chorôb, ktorá sužuje našu spoločnosť, je prekyslenie organizmu – acidóza. Ide o taký stav organizmu, v ktorom sa akumuluje väčšie množstvo kyselín, ako je telo schopné spracovať. Acidóza sa z lekárskeho hľadiska považuje za súčasť patologického prejavu niektorých chorôb – hovorí profesorka Katarína Horáková vo svojej knihe Varovné signály tela, ktorá vyšla v októbri 2011 vo vydavateľstve Plat4M Books.

Často sa však možno stretnúť s názorom, že v podstate ide o normálny stav. Acidóza však rozhodne nie je normálna. Je predchodca infekčných ochorení, nadváhy a väčšiny – ak nie všetkých chronických degeneratívnych chorôb – vrátane rakoviny, cukrovky, artritídy, srdcovocievnych ochorení či procesu predčasného starnutia.

Ak máme zdravotné problémy, pravdepodobne sme prekyslení
Prečo? Uveďme len niekoľko príkladov:
Ako u väčšiny živých organizmov na Zemi, telo musí mať vyvážené pH, inak správne nefunguje. Podobne ako kyselina sa zažiera do mramoru, acidóza sa zažiera a rozrušuje bunkové membrány srdca, artérií a vén, zoslabuje srdcovo-cievnu štruktúru a vnútorné spojivové tkanivá. Ale nielen to. Prekyslenie tela:

• Spôsobuje čiastočné odbúranie lipidov a spúšťa deštrukčnú oxidačnú kaskádu. Toto zvyšuje poškodenie vonkajšej bunkovej membrány, ako aj vnútorných membrán bunky voľnými radikálmi, ktoré sa následne rozmotajú, zabíjajúc tak bunky priamo počas ich činnosti. Acidóza sa preto považuje za prvý krok k predčasnému starnutiu a s ním spojených chorôb.

• Znižuje schopnosť organizmu prijímať vitamíny, minerály a iné živiny. Znižuje schopnosť tvorby energie v bunkách, schopnosť tela opravovať poškodené bunky a zbaviť ho ťažkých kovov. Tým sa stávame viac náchylní k únave.

• Zapríčiňuje vznik nadbytku kyseliny močovej, ktorá preťažuje obličky i pečeň a obmedzuje ich filtračnú schopnosť.

• Spôsobuje ukladanie kyslého odpadu zo znečistenej krvi najmä do tukového tkaniva, nervového systému a do niektorých orgánov. To potom vedie k ochoreniam ako: dna, žlčové a obličkové kamene, svalový a kĺbový reumatizmus, cukrovka, vysoký krvný tlak, poruchy nervového systému, bolenie hlavy, zápcha a ďalšie.

• Vyčerpáva rezervy zásad v tkanivách a nastáva demineralizovanie kostí následkom nedostatku vápnika, horčíka, draslíka a sodíka. Metabolické reakcie potom prebiehajú v tkanivách veľmi zle a organizmus je náchylný na mnohé choroby (infekčné i degeneratívne ochorenia). Acidóza je primárny indikátor chorôb vznikajúcich následkom nedostatku vápnika – viac pozri na strane 82.

• Oslabuje funkciu tráviacich orgánov. Nedostatkom zásaditých minerálnych látok dochádza k zlému tráveniu a kyseliny spôsobujú kvasiaci proces v črevách, ktorý naruší zdravú fyziologickú črevnú fl óru a vytvára tak ideálnu pôdu pre vznik črevných mykóz.

• Znižuje nadviazanie kyslíka na hemoglobín v krvi. Následkom toho sa všetky biochemické procesy významne narušia v tkanivách, ktoré sú nedostatočne zásobené kyslíkom. Kyslé pH môže znížiť dostupnosť množstva kyslíka k bunkám natoľko, že nastáva ich poškodenie až smrť.

Ďalej profesorka Katarína Horáková vysvetľuje príčiny prekyslenia v kapitolách Aké sú príčiny prekyslenia?Príčina prekyslenia tela spôsobená stravouTelo si kyseliny vyrába neustále aj samo (Čo sa vtedy deje v našom tele). Pokračuje opisom prejavov prekyslenia (Prvé varovné signály prekyslenia telaVarovné signály dlhotrvajúceho prekyslenia tela) a vysvetľuje význam kyselino-zásaditej rovnováhy. A zdôrazňuje, že mŕtvica a infarkt sú neraz posledné reakcie prekysleného tela. Autorka predstavuje strážcov kyselino-zásaditej rovnováhy v našom tele, vysvetľuje prečo je farba moču dôležitým ukazovateľom a opisuje príčiny narušenia rovnováhy. Všetko nájdete v publikácii – Katarína Horáková: Varovné signály tela, ktorá vyšla vo vydavateľstve Plat4M Books v roku 2011. Objednať si ju môžete TU.

Facebook