Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Skorý rez ovocín

07 jún Odoslal v Hričovský Ivan, Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Skorý rez ovocín
Skorý rez ovocín
 

Aj keď by sa mohlo zdať, že jún je z hľadiska rezu nezaujímavý mesiac a nožnice môžeme nechať odpočívať, opak je pravdou. Skúsený záhradkár vie, že rez sa vykonáva prakticky počas vegetácie, jún nevynímajúc.

peach broskyňaJedným z prvých rezov je očistenie kmienka. Ten už od skorej jari začína obrastať mladými výhonmi. Sú z hľadiska stavby štruktúry koruny do budúcna nepotrebné, preto ich treba čo najskôr z kmienka odstraňovať. V opačnom prípade by odoberali vodu a živiny, ktoré sa dajú lepšie využiť v perspektívnych častiach koruny. Pokiaľ ste tieto výhonky doteraz neodstránili, urobte to čo najskôr. Najjednoduchšie sa odstraňujú jednoduchým ručným vyštipnutím.

Večné výmladky
Podobnými konkurentmi v boji o vodu a živiny sú tiež výmladky vyrastajúce z podpníka. Ich intenzita rastu je priamo závislá od použitého podpníka, nie každý podpník má inklináciu k tvorbe týchto výmladkov. Podpníky so sklonom k ich tvorbe obrastajú každoročne a často aj intenzívne. Aby nekonkurovali ušľachtilej naštepenej časti, odstraňujeme ich čo najskôr po zistení ich výskytu. Odstraňujú sa rezom od najnižšej bázy.

Zeleny-jezko_banner01

Rez v korunke
V korune stromov sa už v tomto období nachádza veľké množstvo mladých neperspektívnych výhonov. Za také pokladáme všetky, ktoré aktuálne neplnia žiaden účel, pre ktorý ich treba zachovať a s ktorými sa do budúcna nepočíta pri tvorbe koruny. Ide najmä o zahusťujúce výhony, výhony konkurenčné, rastúce do vnútra koruny či vlky a podobné príliš vertikálne rastúce výhony. Zmysel ich skorého odstránenia je rovnaký ako v predchádzajúcich prípadoch – zamedzenie ich konkurencie plodom a perspektívnym výhonom. V prehustených korunách dochádza navyše k intenzívnejšiemu šíreniu hubových chorôb, čo nie je žiaduce. Nemožno zabúdať ani na fytosanitárne rezy. Tie vykonávame v ovocných výsadbách celoročne, jún preto rozhodne nie je výnimkou. Ich zmyslom je čo najskoršie odstránenie konárov či výhonov, pri ktorých došlo k mechanickému napadnutiu alebo k nezvratnému poškodeniu hubovou chorobou. Typickým príkladom sú moníliovou spálou spálené výhony či múčnatkou napadnuté konce mladých výhonov, ktoré rezom odstraňujeme okamžite po ich zaznamenaní. Takisto sú to konáre, pri ktorých došlo k nalomeniu vplyvom vetra či neopatrnej manipulácie v ovocnej záhrade.

tvarovanie rez cutTvarovanie broskýň
Skoré letné rezy sú dokonca súčasťou celoročných postupov tvarovania niektorých ovocných druhov. Typickým príkladom sú broskyne, ktoré vďaka ich veľmi bujarému rastu režeme bežne niekoľkokrát ročne, z toho aj 3-4-krát počas vegetácie. Podobne je to so skorými rezmi letorastov na čapík, ktoré slúžia na oslabenie rastu silnejšie rastúcich výhonov a súčasnú podporu sekundárneho rozkonárenia. Typickým príkladom je Šittov rez marhúľ (ale aj iných kôstkovín) alebo skorý letný rez odrôd jabloní rodiacich na dlhom dreve.

Dvojstupňový sektorový rez
V neposlednom rade je priebeh júna vhodný aj na vykonanie druhého stupňa tzv. dvojstupňového sektorového rezu, ktorý slúži na dosiahnutie lepšieho odklonu letorastov od terminálu. Prvý stupeň tohto rezu sa robí počas zimného rezu a to vykonaním rezu na vnútorný púčik. Tento rez vedie k vertikálnemu rastu výhonu rastúceho z ponechaného vnútorného terminálneho púčika a výraznejšiemu horizontálnemu rastu vonkajšieho púčika položeného pod ním. Po čiastočnom zdrevnatení jeho bazálnej časti, čo je práve v priebehu júna, odstránime rezom na prevod vrchný vertikálny výhon, čím presmerujeme rast na spodne položený a vhodne smerujúci výhon. Výsledkom je otvorenejšia a vzdušnejšia korunka s dobre položenými perspektívnymi výhonmi.

Osvedčené rady do záhrady banner

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu, či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravotnému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna. Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

Facebook