Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Júl – najbúrlivejší mesiac v ovocnej záhrade

09 júl Odoslal v Hričovský Ivan, Litvák Ján, Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Júl – najbúrlivejší mesiac v ovocnej záhrade
Júl – najbúrlivejší mesiac v ovocnej záhrade
 

Júl je najteplejší a často i najbúrlivejší mesiac aj v ovocnej záhrade. Spája sa s vrcholom letného obdobia. Toto sú slová profesora Ivana Hričovského v najnovšom júlovom vydaní mesačníka DOMA V ZÁHRADE. Priemerná teplota 18 stupňov je o niečo vyššia ako v júni. V nížinách sa teplota pôdy zvyšuje na 23 stupňov Celzia. V júli bývajú aj najvyššie dažďové zrážky, pravdaže, v závislosti od oblastí. Aj keď na konci mesiaca bude deň o hodinu kratší, užijeme si slnka až 15 percent z celoročného súčtu.

Aké práce nás čakajú v ovocnej záhrade?
V júli oberáme neskoré odrody čerešní, chrupky, višne, marhule, skoré odrody broskýň a po 15. júli aj letné odrody hrušiek a jabĺk a tiež skoršie odrody sliviek, napríklad Katinka, a, samozrejme, černice, ktoré v tomto roku dozrievajú o niečo skôr.

tvarovanie rez cutRez čerešní
Vysoké koruny čerešní, ktoré sa ťažko oberajú, môžeme po obratí plodov znížiť rezom na prevod až o tretinu. Rany zatierame voskom.

Nová výsadba jahôd
Zakladáme novú výsadbu jahôd. Základom je dobre pripravená pôda a zdravé sadenice vybraných odrôd.

Dodatočná prebierka
V korunách ovocných stromov môžeme urobiť ešte dodatočnú prebierku. V mnohých záhradách som zistil, že doteraz prebierku mnohí ešte nerobili, či už z nedostatku času, alebo možno aj z neznalosti.

Banner_Ribezle1Hnijúce ovocie
Hnijúce ovocie pravidelne zbierame a dávame do asanačnej jamy, vykopanej na vhodnom mieste záhradky. Tam ho posypeme práškovým vápnom a ihneď zasypeme zeminou.

Černice a maliny
Letorasty černíc priväzujeme ku konštrukcii. Súčasne regulujeme počet výhonov pre budúci rok. Počet výhonov regulujeme aj pri malinách.Odrodené malinové výhonky jedenkrát rodiacich odrôd úplne odstránime pri zemi a necháme priestor mladým letorastom, ktoré budeme skracovať asi o sedem, osem púčikov okolo 15. februára. Využijeme priaznivé počasie na vetranie skladovacích priestorov.

zálievka polievať wateringVrúble a zalievanie
Na prevrúbľovaných stromoch opäť odstraňujeme obrast pod ujatými vrúbľami. Za sucha zavlažujeme. Polievame menej často, ale výdatne, najmä pri novovysadených stromčekoch. Pôdu pod korunkou kypríme, odburiňujeme a podľa možností nastieľame pokosenou trávou.

Podopierame konáre
Koncom mesiaca oberáme orechy na zaváranie, oberáme ručne, aby sme nepoškodili plody, ktoré nechávame dozrieť. Ovocné stromy, ktoré majú väčšiu násadu plodov, včas podopierame, predídeme lámaniu konárov.

Doma-v-zahrade_logo

NOVÉ ČÍSLO NA STÁNKOCH. Magazín Doma v záhrade si môžete kúpiť v najbližšom novinovom stánku alebo objednať na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava; e-mailom na: predplatne@petitpress.sk alebo telefonicky na čísle 02/323 77 777. Cena predplatného na rok je len 6,60 eura.

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna. Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

 

zavaranie banner 566x133

Facebook