Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Presádzať morušu na jeseň?

11 júl Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Presádzať morušu na jeseň?
Presádzať morušu na jeseň?
 

Čoraz častejšie prichádzajú na facebookový profil profesora Ivana Hričovského Rady do záhrady otázky súvisiace s pestovaním a výsadbou moruší. Podobnú otázku zaslala aj pani Andrea Adika Gulasová: Chcela by som sa opýtať, či je vhodné na jeseň presadiť trojročnu morušu.

moruša mulberryA ďalej pokračovala: Veľmi sa bojím, že to neprežije, ale je zasadená na nevhodnom mieste a musí čím skôr preč. Ak áno, ako ju správne zasadiť. Veľmi pekne dakujem za Vašu radu.

Presádzanie stromu a jeho vytvarovanie
Na jeseň morušu môžeme presadiť. Ideálne je, keď samotný akt presádzania robia dvaja silnejší chlapi. Každý z jednej strany moruše rýľom vyberie tento strom s celým koreňovým balom a už pred týmto úkonom majme pripravenú jamu, kam ho chceme presadiť. Strom položíme na fóliu a prenesieme ho do pripravenej jamy. Moruša sa určite uchytí. Keďže tento úkon presádzania robíme na jeseň, súčasne môžeme urobiť rez – skrátenie konárov, ktoré sú hore, čím vytvarujeme strom podľa našich potrieb.

Z reakcií čiateľov

Rado van Sensel Rado van Sensel: Presádzal som 7-ročnú morušu minulú jeseň. Prežila, no mal som trochu radikálnejšie orezať korunu. Tento rok nasadila veľmi malé lístky, plody jej zaschli a jednoročné výhony sú veľmi malé. Kvôli tomu, že som jej dosť ubral z koreňového systému. Našťastie vďaka slabej zime a zimným mrazom a veľmi vlhkej jari to prežila a už hádam to zvládne.

Autor snímky: Rudolf PalušRudolf Paluš: Trojročná moruša má sotva dvojcentimetrový kmeň, má veľa koreňov, určite sa prijme, po zasadení ju dobre polejte. Na fotke trojročné stromky moruše, asi to máte už kúpené tri roky, to už budú šesťročné.

Iveta Babiaková: Jáj, to je moje detsvo u starkých na lazoch. Starká to i zavárala na sladko, i lekvár robila, mňam, boli to pekné detské časy. Odvtedy som už taký strom nikde nevidela.

Štefan Jaško: Moruša s čiernymi plodmi bola v našom dvore môj najobľúbenejší strom. Sedával som na nej, i keď nemala plody. Sú to už len spomienky.

Števa Stefany Antalová: My sme túto jar kúpili moruše aj bielu i čiernu a už sa neviem dočkať kedy budeme oberať. Obe sú ešte malé, ale vidieť rozdiel, sú síce pekné zelené, no jedna je o dosť väčšia. Tiež sme moruše najprv nevedeli nikde zohnať, ale nakoniec sme ich kúpili cez internet.

PRÍSPEVKY O MORUŠIACH
Kedy rezať moruše?
Úžasné plody moruše

O morušiach a ich pestovaní a výsadbe sa dočítate v publikácii Osvedčené rady do záhrady a Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana. Autori tam odpovedajú na viaceré otázky súvisiace v slovenských záhradách čoraz viac pestovanými a obľúbenými morušami:
ablaktácia pridájanie vrúbľovanie– Ktoré moruše sa oplatí viac pestovať – biele či čierne?
– Aké majú moruše osožné zdravotné účinky?
– Ako dopestovať semenáč moruše?
– Prečo musí zostať tráva pod stromami moruše?
– Aké stromy sa môžu vysádzať na bývalé pole?
– Prečo sa ablaktácia používa pri ťažko sa rozmnožujúcich sa drevinách ako je čierna moruša?

Banner ríbezle red currant

ĎALŠIE ČLÁNKY

Invázia slimákov a slizniakovslimák snail slug
V tlači sa v posledných dňoch objavili správy o tom, že sa môžeme “tešiť” na najväčšiu inváziu slimákov a slizniakov za posledné roky. Všetci vieme, že sa tieto útoky v tomto storočí opakujú takmer každý rok a nie sú už ničím výnimočným. Príspevok na stránke profesora Hričovského vyvolal veľkú odozvu medzi jeho priaznivcami. Mnohé sú poučné a kopírujú ich skúsenosti. Radi tieto praktické skúsenosti dávame do pozornosti všetkým, ktorých slizniaky a slimáky trápia v záhradách. Zaručených návodov …

Zakladáme predzáhradkuzáhrada žena kvety flowers woman
Záhradka pred domom je akousi vizitkou ľudí, ktorí si spokojne nažívajú za plotom a múrmi domu. Možno si to ani neuvedomujete, ale každá návšteva či okoloidúci na nej spočinú zrakom. A ak ste povestní sezónnou výzdobou, okolitý svet bude aj tento rok očakávať od vašej predzáhradky niečo extra. Ak ste sa práve presťahovali do vidieckeho domčeka alebo ste konečne po zime dokončili všetky práce vo svojej novostavbe, začínate s čistým štítom. Najskôr zistite, kadiaľ presne vedú inžinierske siete a urobte …

Prečo pestovať černicečernice blackberry drobné ovocie
Černice patria medzi výnimočné druhy drobného ovocia. Napriek tomu bolo ich pestovanie v záhradách ešte donedávna rozšírené len v teplejších oblastiach Slovenska. Mohol zato nedostatočný výber odrôd. Tie dostupné boli síce chuťovo príbuznejšie lesným černiciam ako tie súčasné, boli však charakteristické menšími plodmi. Veľkoplodé odrody zas boli zväčša tŕnisté alebo málo odolné voči zimným či jarným mrazom. Táto situácia v sortimente sa však časom postupne menila, vďaka čomu máme dnes …

___________________ MÁTE UŽ KNIHY DO VRECKA? ___________________

KOMPLETNÁ EDÍCIA KNIHY DO VRECKA
Od 25. novembra sme pre vás pripravili skvelú akciu v spolupráci s vydavateľstvom Plat4M Books. Novú edíciu knižiek sme sa rozhodli ponúknuť v obmedzenom množstve v jednom balíku a za bezkonkurenčnú cenu 20,99 €, pričom ušetríte takmer tri eurá oproti predajnej cene. Objednávajte TU.

Katarína Horáková: Krása prichádza zvnútra, Plat4M Books, 2016, 3DKatarína Horáková: Patogény a parazity, Plat4M Books, 2016, 3DJana Vančová, Henrieta Karabová, Kúzelné recepty na čarovný život, Plat4M Books, 2016, 3D

Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov, Plat4M Books, 2016, 3D

Facebook