Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rez ríbezlí v záhradách

12 júl Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Rez ríbezlí v záhradách
Rez ríbezlí v záhradách
 

Každý rok dostávam otázky súvisiace s rezom ríbezlí, hovorí profesor Ivan Hričovský na svojom facebookom profile Rady do záhrady. Pár informácií a odporúčaní poskytujeme.

ríbezle currantPo zbere úrody
Rez ríbezlí odporúčam robiť po zbere úrody a najmä v čase vegetačného pokoja. Môže sa začať po opadnutí listov, pokračovať v zimnom období až do začiatku vegetácie, nie však neskôr ako do 15. marca. Cieľom rezu je správne formovanie kra alebo stromčeka.

Po jesennej výsadbe
Po jesennej výsadbe ríbezlí režeme jednoročné výhonky v predjarnom období na 2 až 3 púčiky. V prvom roku ponecháme 5 až 6 hrubších výhonkov. Treba, aby boli na kre symetricky rozložené a vzájomne si neprekážali. Na stromčeku ponechávame 3 až 4 výhonky.

Na druhý a tretí rok
Na druhý rok ponecháme v závislosti od vitality krov o 5 až 6 i viac jednoročných výhonkov. Rovnakým spôsobom postupujeme i v nasledujúcom roku, pričom počet trojročných konárikov určujeme v závislosti od celkovej kondície kríkov. Ak je ker dobre vyvinutý, počet trojročných konárikov môže byť štyri až päť i viac. Koncom tretieho roka od vysadenia majú mať dobre tvarované kry po päť až šesť jednoročných, päť až šesť dvojročných a tri až päť trojročných konárov. Väčší počet zvyšuje nebezpečenstvo poškodenia konárov pri mechanizovanom oberaní. Viac nájdete v knihách profesora Ivana Hričovského Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana a Osvedčené rady do záhrady.

Viac o ríbezliach
Viac o ríbezliach nájdete aj TU.

Banner_figa2

ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxidanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné …

 žena nadváha hmotnosť chudnutieIdeálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje
Názory na telesnú hmotnosť sú zatiaľ sporne. Niektorí autori tvrdia, že index telesnej hmotnosti – BMI – by v dospelom veku nemal stúpať, iní sú toho názoru, že úmrtnosť starých ľudí s vyšším BMI je priaznivejšia. Odpoveď na túto otázku sa snažili nájsť desiatky štúdii vykonaných v USA i v Európe. Ich cieľom bolo zistiť vzťah medzi BMI a úmrtnosťou. Jedna zo štúdii v USA sledovala v rokoch 1984 – 1990 súbor zahrňujúci 7 000 mužov a žien vo veku 70 rokov a viac.

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré majú božské zloženie, lebo …

HĽADÁTE INFORMÁCIE O REZOCH?
Viac informácií nájdete na týchto linkoch:
Šiitov rez
Je najlepší čas na rez orecha
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Rez štíhleho vretena jablone
Rez ríbezlí v záhradách
Výsadba a rez figovníka
Kotlovitý rez broskyne
Pravidlá pri nákupe stromčekov
Skorý rez ovocín
Aktuálne letné rezy

Facebook