Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Melóny v kontajneroch

14 júl Odoslal v Hričovský Ivan, Radíme si navzájom, Záhrada, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Melóny v kontajneroch
Melóny v kontajneroch
 

Zaujali ma nedávno informácie o pestovaní červených a iných melónov v kontajneroch, hovorí na svojom profile profesor Ivan Hričovský. Vedeli ste, že táto šťavnatá maškrta vlastne nie je ovocie, ale je to zelenina? Vodový melón obsahuje až neuveriteľných 90 percent vody v závislosti od odrody! Dužina obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Najdeme v nej vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, ďalej draslík, fosfor, jód, magnézium, mangán, vápnik, zinok a železo.

Melón watermelon container kontajnerNechýbajú ani v nej ani bioaktívne látky s veľmi pozitívnym vplyvom na naše zdravie. Znižuje vysoký krvný tlak, pomáha pri erektilnej dysfunkcie u mužov a ochoreniach srdca. Dokonca má preventívne účinky pri rakovine prostaty. Odporúča sa konzumovať melóny aj cukrovkárom.

Menšie odrdy na začiatok
Pestovať melóny chcú aj ľudia, ktorí bývajú v apartmánoch alebo majú iba malý pozemok okolo domu. Nie je to nemožné. Na začiatku odporúčam pestovať menšie cukrové odrody – žlté či u nás zriedkavejšie s bielou, zelenou, žltou až oranžovou dužinou.

Melón watermelon container kontajnerVýber kontajneru
Nevyberte príliš malý kontajner, v ktorom budete pestovať melóny. To je u začiatočníkov väčšinou najväčšia chyba. Kúpte si veľký kontajner a pripravte si pôdu, ktorou ho vyplníte. Pravidelne pridávajte hnojivá. Pri výbere kontajnera môžete hľadať aj taký typ, ktorý je vhodný pre vacero druhov rastlín.

Výsadba
Semená zasadíme priamo do kontajnera. Vhodná je pôda do kvetináčov, tu sa poraďte s odborníkov v kvalitnom záhradníctve.

Umiestnenie
Kontajner po zasadení semien melóna dobre polejeme a umiestnime na slnečné miesto. Melóny polievame pravidelne a nesmieme pôdu okolo rastliny nikdy nechať úplne vyschnúť. Melóny potrebujú veľa vody. Môžeme pridať každých 30 až 60 dní hnojivo, ktoré obsahuje fosfor. Šľahúne budú rásť, treba im postupne pripraviť pevnú oporu, aby nepadali von z kontajnera.

Kedy je melón zrelý?
Odborníci to cítia podľa vône, najmä pri žltej odrode. U iných je vhodné melón uchopiť oboma rukami a pevne ho stlačíme. Ak praská, tak to znamená, že je už isto zrelý. Ďalším znakom je aj stopka, pri zrelom melóne je uschnutá a stočená.

Melón yellow melon container kontajnerMenej známe odrody
Patria sem melóny s rôznymi farbami dužiny a chuťou. Napríklad dužina malého melóna Galia pripomína chuťou nektarinky. Marhuľovú farbu dužiny má odroda Charentais s chuťou pripomínajúcou papayu a ananás. Výrazne žltú kôru a zelenú dužinu má odroda Honeydew. Melón má sladkú, medovú príchuť. Ananásovú príchuť má odroda Kantalup, pričom melón sa veľmi podobá na tradičný vodný melón. Jeho vnútro je výrazne žlté.

Proti slnečným popáleninám
Menej známa je schopnosť melóna pomáhať lepšie znášať spáleniny od slnka. V takomto prípade môžeme melón nakrájať na tenké plátky a prikladáme ich na popáleniny. Výrazne sa postihnutému uľaví.

Melón watermelon container kontajnerChudneme s melónom
Je známe, že melónové kúry pomáhajú redukovať hmotnosť. Odporúča to aj profesorka Katarína Horáková vo svojej knihe Oddelená strava: Recepty a diéty. Popri rôznych návodoch a receptoch hovorí: Takýto diétny melónový deň je ideálny vtedy, keď je veľmi horúco. Vodové a cukrové melóny občerstvia, obsahujú veľa draslíka (vyháňa prebytočnú vodu) a vitamín C (zvyšuje spaľovanie tukov). S týmto plánom štíhlosti schudneme v priebehu dvoch dní o kilogram.

A rada pre pánov
Americkí bádatelia prišli na úžasný poznatok. Muži, ktorí majú problémy s erekciou, sa majú poriadne najesť melóna. Ten obsahuje látky, ktoré pôsobia na mužské telo ako niektoré stimulujúce prípravky a pomáhajú pri milostnom živote.

Banner_Hricovsky_radi2

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna. Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

 

zavaranie banner 566x133

Facebook