Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Skoré odrody malín

17 júl Odoslal v Komžík Marián, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Skoré odrody malín
Skoré odrody malín
 

Maliny rozdeľujeme do dvoch základných skupín – sú klasické a remontantné. Tieto dve skupiny sa zvyknú tiež, podľa odlišného termínu dozrievania, nazývať skoré a neskoré.

Článok sme prebrali
z mesačníka Doma v záhrade 
Autor článku: Marián Komžík

maliny žlté červené red yellow raspberryRemontantné odrody malín sú hitom najmä ostatných 20 rokov, venovali sme sa im v minulosti aj v našom mesačníku Doma v záhrade. Vďaka svojmu špecifickému rastu dokážu ich výhony zaplodiť ešte v tom istom roku, v ktorom vyrástli. S tým je spojený logicky aj ich neskorší začiatok tvorby plodov.

Prvé plody remontantných odrôd začínajú dozrievať na prelome júla a augusta, výhony následne plodia až do mrazov. Veľkou výhodou je následné jednoduché ošetrovanie. Vyrodené výhony sa po ukončení zberu jednoducho skosia pri zemi, z ktorej v jarnom období opäť zopakujú svoj rastovo-rodivý cyklus. Vďaka týmto vlastnostiam remontantné odrody takmer vytlačili z našich záhrad odrody klasické, ktorých plodnosť je na dvojročných, čiže vlaňajších výhonoch.

035 Svadba a iné slávnostné príležitostiÚstupu klasických odrôd dopomohla tiež skutočnosť, že ich sortiment bol pomerne zastaralý a preto moderné veľkoplodé remontantné odrody s úspechom a pomerne bezproblémovo na trhu pretláčali. Súčasný sortiment však situáciu opäť významne mení, súčasné moderné odrody klasických odrôd sa už môžu pochváliť skvelými superlatívmi, medzi ktoré patria najmä veľkosť a pevnosť plodov, ale tiež ich chuť či výška úrod. Predstavíme si najdostupnejšie a súčasne najperspektívnejšie z nich.

Glen Ample
Odroda patrí bez akejkoľvek debaty medzi to najpôsobivejšie, čo súčasný trh ponúka. Patrí medzi stredne skoré odrody, tvorí silné vitálne kry s beztŕňovými výhonmi. Vykazuje veľmi vysokú odolnosť proti hubovým chorobám i proti mrazu.

Odroda je veľmi úrodná. Guľaté plody sú veľmi veľké, považované boli donedávna za najväčšie na svete. Vynikajú výbornou chuťou, odolnosťou proti hnilobám (neprekáža im ani niekoľkodňový dážď) a vhodnosťou na transport.

Laszka
Novšia moderná poľská odroda. Rastie klasicky, čiže rodí na vlaňajších výhonoch. Tie sú vzpriamené, stredne silné, dosahujú výšku do 180 cm. Plodiť začína už v prvej polovici júna, je veľmi úrodná. Plody sú nadpriemerne veľké, pevné, uniformné vo veľkosti, atraktívneho srdcovitého tvaru, v chuti veľmi dobré. Odroda je spoľahlivo odolná proti nízkym teplotám a proti odumieraniu výhonov.

Radziejowa
Veľmi perspektívna odroda maliny s veľkou budúcnosťou. Táto právne chránená odroda rodiaca na dvojročnom dreve pochádza z ovocinárskeho inštitútu sídliaceho v poľskom meste Brzezna. Kry rastú stredne intenzívne, tvorba výhonov je stredná. Výhony sú stredne hrubé, riedko obsypané krátkymi tŕňmi. Plodonosné sekundárne výhony sú strednej dĺžky. Odroda patrí medzi skoré, dozrievať začína od začiatku do polovice júna, približne týždeň pred odrodou Laszka. Plody sú veľké, atraktívnej červenej farby s jemným voskovým povlakom, veľmi chutné.

Tulameen
Tulameen raspberry malinaPatrí medzi najkvalitnejšie odrody malín na svete. Dosahuje strednú výšku, výhony sú vzpriamené a husto obrastené plodonosným obrastom. Rodivosť je vysoká a pravidelná – v anglických registračných skúškach mala najvyšší počet plodov na výhon a najvyššiu váhu plodu spomedzi 124 skúšaných odrôd! Plody sú veľké, žiarivo červené, lesklé, kužeľovitého tvaru, pevné, sladkej aromatickej chuti a s dobrou oddeliteľnosťou od plodového lôžka. Priemerná váha plodu je 4,5g. Znáša tiež krátkodobé skladovanie a prepravu.

Odroda je celoeurópsky odporúčaná pre ovocinárov a domáce záhradky, stanovuje nový štandard, patrí medzi najkvalitnejšie odrody v celosvetovom meradle.

Viac o malinách
Viac o malinách nájdete aj TU.

Banner_figa2

ĎALŠIE ČLÁNKY

Antioxidanty sú zdravé
Život v meste, každodenné a často stresujúce pracovné prostredie, nie úplne ideálne stravovacie návyky. Takto by sme mohli charakterizovať život moderného človeka v dnešnej uponáhľanej dobe. Hovoríme si, že každodenné povinnosti nám nedovoľujú dostatočne sa o seba starať. Výhovorka, vážení. Pravdou je, že na to, aby sme pre seba urobili možné maximum, stačí niekedy skutočne málo. V tomto prípade napríklad aj prekonať vrodenú pohodlnosť a prečítať si dostupné …

 žena nadváha hmotnosť chudnutieIdeálna hmotnosť sa s vekom zvyšuje
Názory na telesnú hmotnosť sú zatiaľ sporne. Niektorí autori tvrdia, že index telesnej hmotnosti – BMI – by v dospelom veku nemal stúpať, iní sú toho názoru, že úmrtnosť starých ľudí s vyšším BMI je priaznivejšia. Odpoveď na túto otázku sa snažili nájsť desiatky štúdii vykonaných v USA i v Európe. Ich cieľom bolo zistiť vzťah medzi BMI a úmrtnosťou. Jedna zo štúdii v USA sledovala v rokoch 1984 – 1990 súbor zahrňujúci 7 000 mužov a žien vo veku 70 rokov a viac.

9 druhov najlepšej jarnej zeleniny a korenia sezóny
Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, hrachové sladké lusky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase ich zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky – upozorňuje profesorka Katarína Horáková, autorka viacerých knižných bestsellerov. Svojím pôsobením človeku zvestujú jar. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše. Vybrali sme tie druhy zelenín a korenín, ktoré majú božské zloženie, lebo …

Facebook