Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Tehotenstvo a ročné obdobia: Pozor na extrémne teploty!

04 okt Odoslal v Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Tehotenstvo a ročné obdobia: Pozor na extrémne teploty!
Tehotenstvo a ročné obdobia: Pozor na extrémne teploty!
 

Väčšina mamičiek si nevyberie, kedy otehotnejú. Navyše tak ako tehotenstvo v zime, i to v lete má svoje plusy a mínusy. Vypočula som si rozhovor dvoch mamičiek, ktoré nadávali na to, že počas leta budú v najvyšších štádiách tehotenstva – že to nestihli už skôr, aby prípadne boli už fit do plaviek a mohli si bez ostychu za svoje telo užívať slniečko… Ale verte tomu, že ani zimné mamičky nemajú na ružiach ustlané.

To, ako bude samotná mamička znášať tehotenstvo v lete, či v zime, v prvom rade závisí od jej vlastného vzťahu k týmto ročným obdobidreamstime_xl_11658594am. Ak neznášate horúčavy všeobecne, nebudete sa v lete dobre cítiť ani tehotná. Ak však pre vás teplo a slnko znamená relax a prílev energie – pokojne to tak môže zostať aj počas tehotenstva. Samozrejme, veľmi dôležitým faktom je aj to, v akom mesiaci tehotenstva sa v letných mesiacoch nachádzate.

Čo robia horúčavy s našim telom?
Rovnako je dosť náročné hodnotiť a najmä zovšeobecňovať vplyv leta, či zimného chladu na tehotenstvo. Pozrime sa najskôr konkrétne, čo robia horúčavy s ľudským organizmom:
* rozširujú sa cievy, čím dochádza k poklesu krvného tlaku – môže sa prejaviť únavou, malátnosťou, ale aj bolesťami hlavy a mdlobami,
* vzniká veľké riziko dehydratácie, preto fľaša vody by mala byť povinnou výbavou každej tehotnej kamkoľvek ide,
* môžu sa zhoršiť problémy s vysokým tlakom a opuchy, preto tehotné s takýmito stavmi by sa mali horúčavám úplne vyhýbať.

Radšej opatrne
Slneniu by ste sa mali vyhnúť, treba myslieť na to, že opáliť sa dá aj pod slnečníkom a obliekať sa vzdušne a voľne. Nezabudnite na pokrývku hlavy a slnečné okuliare. U tehotných žien v posledných fázach tehotenstva môžu celodenné a najmä nočné horúčavy vyvolať problémy s dýchaním, so spaním. Pozor! Nie je vhodné ochladzovať sa studenou sprchou, ani veľmi studenými nápojmi – vždy voľte vlažnú vodu a pri sprche, či kúpaní ani bruško nevystavujte horúcej, či naopak studenej vode a ich striedaniu!

Pozor na prudké teplotné zmeny
Klimatizácie sú fajn, ale pozor na to, aby rozdiel teploty v aute či v interiéri a vonku nebol vyšší ako 6 stupňov Celzia. Prudké a veľké zmeny teploty môžu spôsobiť organizmu teplotný šok, čo rozhodne neprospeje ani vám, ani plodu. Okrem toho myslite na to, že silný prúd z ventilátorov alebo klimatizácie môže spôsobiť prechladnutie, ochorenie hrdla a prínosných dutín, ale aj močových ciest. Zle udržiavanou klimatizáciou sa môžu prenášať aj rôzne bakteriálne ochorenia, ktoré tehotné ženy rozhodne nepotrebujú, napríklad pľúcne chlamýdie.

Nepríjemné pre tehotné sú aj prudké výkyvy teplôt, zmeny atmosférického tlaku, najmä ak patríte k meteosenzitívnym ľuďom. Niektorédreamstime_xl_23924570 ženy majú problém pred búrkou, kedy sa im ťažšie dýcha i pohybuje – cítite sa akoby vás niečo tlačilo k zemi.

Môžu horúčavy ublížiť plodu?
Máloktorá mamička uvažuje nad tým, či môžu vysoké alebo naopak priveľmi nízke teploty uškodiť jej plodu. Je to škoda, pretože mnohé úplne zbytočne vystavujú rizikám ako svoj plod, tak aj seba. Keďže už aj u nás teplomer zvykne ukazovať v lete aj cez 35 stupňov, je dôležité vedieť o možných rizikách a chrániť sa.

Riziko predčasného pôrodu
Nová štúdia publikovaná v odbornom časopise Environmental Health Perspectives, ktorá vyplynula zo skúmania 223 375 pôrodov na 12 klinikách ukázala, že priveľké teplo alebo chlad môžu zvýšiť riziko predčasného pôrodu. Extrémne vysoké alebo extrémne nízke teploty sú najnebezpečnejšie v prvých siedmych týždňoch tehotenstva. Ženy, ktoré boli počas tehotenstva vystavené extrémnym teplotám počas väčšiny tehotenstva mali tiež vyššiu pravdepodobnosť predčasného pôrodu.

Negatívny vplyv na placentu a prísun krvi
I keď podľa vedcov nie je úplne jasné, prečo extrémne teploty vedú k predčasnému pôrodu, predpokladajú, že je to spôsobené stresom, ktorý vyvolávajú veľmi vysoké alebo veľmi nízke teploty. Ten môže brániť rozvoju pldreamstime_xl_48507365acenty alebo zmeniť prietok krvi do maternice – oboje vedie k predčasnému pôrodu.  „Naše výsledky ukazujú, že je dobré byť opatrnými a počas tehotenstva a minimalizovať vystavenie sa extrémnym teplotám,“ prízvukuje Dr. Pauline Mendola z Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, jedna z autorov štúdie.

Kedy je pôrod považovaný za predčasný?
Za predčasný pôrod je považovaný pôrod pred 37. týždňom tehotenstva a spolu s ním rastie riziko úmrtia dojčiat, astma a pľúcne problémy novorodeniatok, ak aj riziko dlhodobého zdravotného postihnutia.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

Tehotdreamstime_xl_46386537enské nevoľnosti: Čo ich spôsobuje? Dá sa im predchádzať?
Takmer všetky ženy počas tehotenstva prekonávajú nejaký druh nevoľností – či už sú to klasické ranné nevoľnosti spojené so zvracaním počas prvých troch mesiacov tehotenstva, pálenie záhy na konci tehotenstva alebo iné. Prečo však majú niektoré ženy tieto sprievodné tehotenské problémy jednoduchšie, prípadne úplne zanedbateľné, a iné nimi trpia podstatne viac?
Približne jedna zo sto žien trpí počas tehotenstva akútnymi nevoľnosťami, pri ktorých je zvyčajne nevyhnutný pobyt v nemocnici.

Rýchlmrkvovo-hraskova polievka s mungo klickamia vitamínová bomba: Mrkvová polievka s hráškom a mungo klíčkami
Vitamínová bomba v podobe tejto polievky je neodolateľná. Obsahuje mnoho živín, ktoré nám dodajú energiu, vrátia úsmev na tvár a príjemne osviežia. Je jedno z najobľúbenejších mojej dcérky. Ja sa pripájam. Dúfam, že bude chutiť aj vám. Navyše –  je chutná aj v studenej podobe.
A mungo? Za zmienku stojí, že už v rokoch okolo 2 500 až 3 000 pred našim letopočtom poznali túto zdravú potravinu v Číne a konzumovali ju vo forme klíčkov. Vedeli prečo. Viete to aj vy?

Materstvo posilňujdreamstime_xl_29611887e mozog, neoslabuje ho!
Nie je to tak dávno, čo boli mnohí laici i odborníci presvedčený o tom, že ženským mozog počas materstva utrpí výraznú stratu. Mamička predsa musí naraz stíhať množstvo vecí, a tak nečudo, že zabúda, nedokončí, čo chcela a vôbec – je zmätená, jej činy sú často nelogické… O zábudlivosti sa hovorí už počas tehotenstva. Áno, je to skutočne tak, že v tomto období sme zábudlivejšie, lenže to nie je spôsobené degeneráciou mozgu, či nejakými poruchami, ale tehotenskými hormónmi. Rovnako nie je pravdou, že ženský mozog materstvom utrpí a že sa zníži jeho kapacita, ako sa predpokladalo.

 

Facebook