Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Rýchla vitamínová bomba: Mrkvová polievka s hráškom a mungo klíčkami

10 sep Odoslal v Deti, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Rýchla vitamínová bomba: Mrkvová polievka s hráškom a mungo klíčkami
Rýchla vitamínová bomba:  Mrkvová polievka s hráškom a mungo klíčkami
 

Vitamínová bomba v podobe tejto polievky je neodolateľná. Obsahuje mnoho živín, ktoré nám dodajú energiu, vrátia úsmev na tvár a príjemne osviežia. Je jedno z najobľúbenejších mojej dcérky. Ja sa pripájam. Dúfam, že bude chutiť aj vám. Navyše – čo je v lete neoceniteľnou výhodou, je chutná aj v studenej podobe.

Čo potrebujeme?
4-5 kusov stredne veľkej mrkvymrkvovo-hraskova polievka s mungo klickami
1 pohár zeleného hrášku, môže byť aj mrazený – ten necháme polhodinu pred varením odstať pri izbovej teplote
1 PL masla alebo kokosového oleja
1,5 dcl kokosového mlieka (ak nemáte radi exotické chute, môžete nahradiť klasickým kravským alebo sójovým mliekom)
soľ alebo prírodná vegeta podľa chuti
1 ks zeleninový vývar alebo bio bujón
naklíčené mungo fazuľky – podľa chuti

Postup:
Všetky mrkvičky umyjeme, očistíme, nakrájame na kolieska, ktoré opražíme na masle alebo oleji. Zalejeme vodou s vývarom alebo bujónom a varíme domäkka. Uvarenú mrkvu rozmixujeme do hladka, pridáme hrášok a varíme ešte približne päť minút. Potom prilejeme kokosové alebo iné mlieko a ešte raz necháme prejsť varom. Pridáme soľ. Servírujeme a doplníme klíčkami z mungo fazuľky.

Ako naklíčime mungo?
Najlepšie je na naklíčenie mungo fazuliek a iných dobrôt používať na to určené misky – určite sa oplatí do nich investovať, ak máte snahu o zdravý životný štýl. Čerstvé klíčky domácej výroby sú kedykoľvek a na čokoľvek k dispozícii a vy máte istotu, že nikde dlho nestáli a neobsahujú škodliviny. Ak nemáte misky, ponorte na jednu noc fazuľky do vody, potom ich prepláchnite cez sitko a položte do plytkej nádoby vystlanej namočenou vatou. Každé ráno preplachujte. Klíčky sú pripravené na konzumáciu zvyčajne po dvoch troch dňoch, keď výhonky dosahujú 1,5 až 2 centimetre. Takto môžete dať naklíčiť azuki, čiernu fazuľku, ale aj šošovicu – odporúčam opäť čiernu, či hrášok.carrot

Čo získame touto polievkou?
Okrem toho, že jej príprava netrvá dlho a určite získame aj nejaký čas nazvyš, je to úžasná vitamínová a minerálová bomba pre zdravie aj krásu, dokonca aj pre vylepšenie nálady.

Začnime mrkvou: Tá obsahuje vitamíny A, B, C, D, E, H a K, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síra a betakarotén. Pomáha správnemu tráveniu a pravidelnému vyprázdňovaniu – proti zápche. Chráni pred voľnými radikálmi, a tým vypudzuje toxické látky z tela. Eliminuje bujnenie rakovinových buniek, posilňuje srdcovocievny systém, znižuje vysoký cholesterol v krvi. Pomáha aj pri kožných ochoreniach, zabezpečuje pevnosť kostí a zubov. Dodáva telu vitamín A, ktorý potrebujeme pre dobrý zrak a pokožke pevnosť proti starnutiu.

Hrášok: skvelý zdroj vitamínov E, K, C a skupiny vitamínov B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje trávenie a zbavuje telo jedovatých látok. Znižuje hladinu cholesterolu. Z minerálov obsahuje fosfor, kremík, mangán, horčík, draslík, železo a zinok. Zinok spolu s vitamínom E zvyšujú pružnosť pokožky, pevnosť vlasov a nechtov. Nezanedbateľný je aj pre mozog, ponúkajme ho deťom – pri vývoji mozgu je veľmi dôležitý. Hrášok tiež dokáže stabilizovať hladinu cukrov v krvi.

A konečne klíčky mungo fazuľky: Za zmienku stojí, že už v rokoch okolo 2 500 až 3 000 pred našim letopočtom poznali túto zdravú potravinu v Číne a konzumovali judreamstime_xl_51132840 vo forme klíčkov. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, sacharidy, horčík, vápnik, železo, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, selén, omega-3, omega-6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu pantoténová a kyselinu listová. Je doslova nabitá pre zdravie potrebnými živinami.

Chutné klíčky mungo fazuľky podporujú imunitu, chránia telo pred voľnými radikálmi, zvyšujú obranyschopnosť pred infekciami či vírusmi, podporujú trávenie, zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie, detoxikujú organizmus. Zároveň tým podporujú chudnutie a pôsobia preventívne proti rakovine. Normalizujú hladinu cukru v krvi a sú skvelým doplnkom výživy tehotných a kojacich mamičiek. Veľmi vhodné sú aj pre diabetikov a celiatikov.

SABÍNA ZAVARSKÁ

——————————————————————————————–

Ďalšie články:

Čierčernice blackberry drobné ovociene je zdravé! Prečo?
Tmavá farba väčšiny plodov je spôsobená obsahom antokyánov. Takéto ovocie alebo zelenina majú červenú, fialovú, purpurovú, či až černastú farbu. Platí, že čím viac týchto látok plod obsahuje, tým je tmavší. Tmavšia farba znamená zároveň dreamstime_xl_35308396aj silnejšie účinky na zdravie. Antokyány patria do skupiny flavonoidov, ich názov pochádza z gréčtiny a znamená oceľovo-modrý kvet – (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo-modrý.

Jankaplachy_details22 Vančová, Yka Hricková, Sabína Zavarská: SVADBA A INÉ SLÁVNOSTNÉ PRÍLEŽITOSTI
Knižná novinka, ktorá nemá konkuenciu. Nie je len obyčajným návodom na použitie, i keď tu nájdete množstvo praktických tém k príprave svadby, cirkevných slávností, stužkovej a ďalších rodinných udalostí. Cennou je aj vďaka obrazovému materiálu v hlavnej kapitole. Je dielom známeho svadobného a rodinného fotografa – Jána Plachého, ktorý bol v roku 2014 zaradený medzi TOP 100 svadobných fotografov sveta.

šikana detiKedy (ne)funguje „výchovná po zadku“? S trestami opatrne! Trestáte dieťa a nikam to nevedie? Môže to ešte pohoršiť!
Čoraz častejšie sa hovorí o tom, že by sme dieťaťu nemali zabraňovať v jeho aktivitách a už od najútlejšieho detstva mu dovoliť takmer všetko, čo nie je nebezpečné, aby si k nám vytvorilo dôveru a získalo potrebné sebavedomie a istotu. Avšak väčšina z vás, ktorí ste už aspoň jedno dieťa vychovali, bude isto súhlasiť s tým, že niekedy treba dieťaťu dať aj „výchovnú”. Nevyhnutné je však poznať niekoľko pravidiel a dodržiavať

 

Facebook