Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Tehuľky pozor! Kedy naposledy ste boli u zubára?

15 nov Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Tehuľky pozor! Kedy naposledy ste boli u zubára?
Tehuľky pozor! Kedy naposledy ste boli u zubára?
 

Pokazené a zanedbané zuby alebo choré ďasná môžu vyvolať predčasný pôrod

Každá tehotná by mala dostať od svojho gynekológa informáciu, že aspoň dvakrát v priebehu tehotenstva má navštíviť zubného lekára. Nie je to len tak – pre krásu. Okrem toho, že zuby sa počas tehotenstva zvyknú kaziť, či lámať, mnohé mamičky majú tiež skúsenosti s uvoľňovaním plomb, iným sa výrazne zvýši krvácavosť ďasien. To však stále nie je všetko. Zanedbaný zápal alebo zlý stav chrupu, i ten, ktorý nemusí byť viditeľný, môže poškodiť vašej tehotnosti, i vášmu plodu.  

Fokusy žiadna nepotrebuje
dreamstime_xl_23690949Neošetrený chrup sa môže ľahko stať fukusom – zápalom, neraz skrytým, čo je v tehotenstve zbytočnou hrozbou. Preto by sme mali počas tehotenstva navštíviť zubára aspoň dvakrát – prvýkrát v rámci prvého trimestra a druhý ku koncu tehotenstva, v poslednom trimestri. Samozrejme, v prípade akýchkoľvek problémov, nehovoriac o bolesti je nevyhnutné bezodkladne navštíviť odborníka.

Plak a kameň
Dôležité je nielen liečenie chorých zubov a ďasien, ale aj odstraňovanie plaku a dôkladná dentálna hygiena, najlepšie realizovaná odborníkom. V plaku sa totiž množia škodlivé baktérie a stoja za pôvodom mnohých ochorení a infekcií ústnej dutiny. Dôkladným pravidelným odstraňovaním nahromadeného zubného kameňa z blízkosti ďasien sa zase znižuje riziko závažného ochorenia ďasien. I keď zatiaľ nie je úplne jasné, prečo a ako môže ochorenie ďasien spôsobiť predčasný pôrod, je dokázané, že zlepšenie starostlivosti o ústnu dutinu a jej zdravie znižuje riziko predčasného pôrodu, a tým nepriamo zvyšuje šance nenarodeného dieťaťa na zdravie. Infekcia v ústnej dutine môže totiž spôsobiť zvýšenú tvorbu chemických látok, ktoré vyvolávajú pôrod. Ide napríklad o produkciu prostagladínov.dreamstime_xl_27092936

Predčasný pôrod
O predčasnom pôrode hovoríme vtedy, ak sa bábätko narodí skôr ako v 37. týždni tehotenstva. Ak v začiatkoch tehotenstva, optimálne ešte pred ním, absolvujeme jednoduchú liečbu zubov alebo ďasien u zubára a navštívime aj odborníka na dentálnu hygienu (respektíve nám ju urobí zubár) riziko nášho predčasného pôrodu klesne podľa odborníkov až o 34 percent. Samozrejme, sú aj iné rizikové faktory predčasného pôrodu, napríklad užívanie niektorých liekov, fajčenie, konzumácia alkoholu počas tehotenstva, ale aj niektoré zdravotné problémy. V každom prípade z toho vyplýva, že udržiavanie zdravia našej ústnej dutiny je počas tehotenstva mimoriadne dôležité.

Zbytočné stresy?
Na druhej strane nemôžeme stopercentne očakávať alebo tvrdiť, že žena, ktorá má úplne zdravé zuby a ďasná a pravidelne absolvuje dôkladnú dentálnu hygienu, bude mať zaručene pôrod v termíne, nie predčasný. Zanedbávať svoje ďasná a zuby by sme však rozhodne nemali. Možno si poviete, že dnes už dokážu lekári vypiplať aj dieťa, narodené v 25. týždni, tak načo sa stresovať. Počuli sme už aj názor, že ošetrením u zubára počas tehotenstva nenarodené dieťa stresujeme. Nuž, tieto myšlienky rozhodne netreba považovať za hodnoverné. Fakt je len jeden jediný: zlým stavom chrupu ohrozujeme seba i plod a bez odborného vyšetrenia lekárom nemôže nikto stopercentne vyhlásiť, že má zuby i ďasná úplne zdravé.

Článok bol v pôvodom znení uverejnený tu: https://www.woman.sk/deti/deti-tehotenstvo/chore-zuby-a-dasna-sposobuju-v-tehotenstve-problemy/.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

Pozor ndreamstime_xl_66774179a repelenty v tehotenstve! Môžu poškodiť plod!
Chemické repelenty a rôzne prípravky na likvidáciu a odohnanie hmyzu môžu byť kvôli svojmu zloženiu nebezpečné pre tehotné ženy a malé deti. Mali by ste sa im vyhýbať aj vtedy, keď dojčíte. Ak je to nevyhnutné, použite radšej prírodné prostriedky, poradíme vám niektoré z nich. Ešte lepšie je však úplne sa vyhýbať miestam, kde sa hmyz v nadmerných množstvách vyskytuje. Môže totiž prenášať aj nebezpečné ochorenia a rôzne nákazy. Počas tehotenstva radšej nenavštevujte miesta, kde je zvýšený výskyt hmyzu.

Pozodreamstime_xl_16553806r: Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

Tým,dreamstime_xl_26060447 čo jeme, tvoríme deťom budúcnosť!
Už dávno vieme, že strava, ktorú prijíma žena počas tehotenstva, ovplyvňuje aj zdravie dieťatka v jej brušku. Pri výskumoch však zväčša šlo o súvislosť s alergiami. Jedna rozsiahla štúdia ukázala veľmi zaujímavý fakt: strava tehotných mamičiek zvyšuje citlivosť plodu na chute a vône podľa toho, čo konzumujú, ale tiež fyzické zmeny v mozgu priamo ovplyvňujú to, čo bude dieťa jesť a piť v budúcnosti. Tým pádom aj jeho zdravotný potenciál.

Facebook