Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Bezpečné čaje v tehotenstve? Skúste z týchto!

24 nov Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Bezpečné čaje v tehotenstve? Skúste z týchto!
Bezpečné čaje v tehotenstve? Skúste z týchto!
 

Nie všetky bylinky sú v tehotenstve v poriadku, práve naopak, mnohé z nich môžu vyvolať problémy a neodporúčajú sa piť. Podobne škodí i väčšie množstvo kávy či zeleného alebo čierneho čaju, ostať by sme mali pri jednej či maximálne dvoch šálkach. Mnohé budúce mamičky preto často riešia problém – čo vlastne piť, okrem vody. Aké čaje sú bezpečné?dreamstime_xl_15066225

Žihľava
Kedysi sa hovorilo, že žihľava čistí krv, a preto sú všetky ženy, ktoré pijú žihľavový čas krásne. Čosi na tom bude, ale dôležitejšie sú účinky tohto čaju pre zdravie. Obsahuje železo, horčík, vápnik a ďalšie látky, ktoré tehotným len prospejú. Samozrejme, jedna šálka denne úplne postačí.

Mäta
Mnohé ženy vedia, že je skvelým pomocníkom v prípade nevoľností a zvracania. Mäta pomáha upokojiť žalúdok a uvoľňuje ho. Nepite však viac ako šálku denne. Vo veľkom množstve stimuluje maternicu.

Rooibos
Ďalším čajom, ktorý tehotné ženy môžu piť je rooibos, Obsahuje menej kofeínu, ale pritom má veľa horčíka, vápnika, antioxidantov. Podporuje trávenie. Jedna šálka denne je dostatočná, maximálne dve.

Zázvor
Zázvorový čaj v malých množstvách je vhodný i v tehotenstve. Prečo? Pretože ako máloktorý nápoj či potravina zaberá na tehotenské nevoľnosti. Jednu šálku si môžete bez obáv dopriať, navyše tak posilníte aj svoj imunitný systém a podporíte trávenie.  Dbajte však na to, aby bol zázvor, z ktorého čaj robíte čerstvý a nemal známky plesní, čo, žiaľ, nebýva v niektorých našich predajniach výnimkou.

Šípky
dreamstime_xxl_45594161Šípkový čaj pôsobí osviežujúco a dodá vám potrebný vitamín C. Vhodné sú i ďalšie ovocné čaje, ale najlepšie je vyberať si v lekárni čaje určené pre budúce mamičky a dojčiace ženy – tým nikdy nič nepokazíte.

Ostružina malinová – áno, ale len v treťom trimestri
Čaj z ostružiny malinovej má mnoho výhod pre naše zdravie, veľmi prospešný je ako prevencia pred ochoreniami, či v čase prechladnutia, ale ku koncu tehotenstva pomáha aj budúcim mamičkám. Je dokázané, že znižuje riziko popôrodného krvácania, obsahuje horčík a vápnik, minerály, ktoré sú v tehotenstve veľmi žiaduce. V prvých mesiacoch tehotenstva môže vyvolať sťahy maternice, takže v tomto období ho nepite. Môžete si ho dopriať po 30. týždni tehotenstva.

Púpavové listy – tiež ku koncu tehotenstva
Podobne ako čaj z ostružiny, i čaj z púpavových listov by mali piť iba ženy v neskorej fáze tehotenstva. Je pomocníkom pri opuchoch, pretože má jemný, ale účinný diuretický vplyv. Obsahuje tiež veľa draslíka. Opäť je namieste miera – jedna šálka denne je dostačujúca, nikdy neprekročte dávku dve šálky.

Tieto čaje radšej nie
Kvôli vysokému obsahu kofeínu by ste mali obmedziť pitie čiernych a zelených čajov (špeciálny zelený čaj matcha piť môžete, ale maximálne 4 g denne – to sú dve šálky tohto skvelého čaju). Z bylinkových sú nevhodné tieto: ľubovník bodkovaný, angelika čínska, ženšen, rebríček, palina, chvojnik nevadský, sladké drievko. Neužívajte aloe, fenikel, ďatelinu, lapacho, levanduľu, šalviu, bazu, alechemilku, pastiersku kapsičku.
Ak si doprajeme denne viac ako 200 mg kofeínu, môže to mať negatívny vplyv na pôrodnú hmotnosť plodu. Kofeín taktiež zvyšuje krvný tlak, vo veľkom množstve môže poškodiť plod.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

Sú mobdreamstime_xl_59133231ilné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

dreamstime_xl_16553806Pozor: Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

Týmdreamstime_xl_26060447, čo jeme, tvoríme deťom budúcnosť!
Už dávno vieme, že strava, ktorú prijíma žena počas tehotenstva, ovplyvňuje aj zdravie dieťatka v jej brušku. Pri výskumoch však zväčša šlo o súvislosť s alergiami. Jedna rozsiahla štúdia ukázala veľmi zaujímavý fakt: strava tehotných mamičiek zvyšuje citlivosť plodu na chute a vône podľa toho, čo konzumujú, ale tiež fyzické zmeny v mozgu priamo ovplyvňujú to, čo bude dieťa jesť a piť v budúcnosti. Tým pádom aj jeho zdravotný potenciál.

 

Facebook