Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Vhodné tehotenské cvičenie? Napríklad joga!

20 dec Odoslal v Deti, Materstvo, O knihe, Rozhovory, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Vhodné tehotenské cvičenie? Napríklad joga!
Vhodné tehotenské cvičenie? Napríklad joga!
 

Kedysi nebolodreamstime_xl_30942667 tehotným vôbec odporúčané cvičiť vôbec. Našťastie, neskôr odborníci prišli na to, že cvičenie, ak nie je prudké, intenzívne, nehrozí pri ňom pád, ohrozenie mamičky ani bábätka neprináša. Jedným z odporúčaných cvičení je tehotenská joga. Joga môže byť podľa odborníkov pre tehotné prospešná, a to i v neskorších fázach tehotenstva, navyše vám dokáže pripraviť na pôrod. Samozrejme, rizikové prípady treba zvažovať individuálne a poradiť s lekárom i v prípade tohto cvičenia, či je pre vás vhodné a akým polohám sa treba vyhýbať. Tiež je veľmi dôležité, aby ste si vybrali certifikovanú cvičiteľku s bohatými skúsenosťami a pozitívnou reputáciou.

Pružnosť a svaly sú dôležité pri pôrode
Cvičenie jogy počas tehotenstva pomáha ženám udržať pružnosť a svalový tonus. Vďaka nej sa naučíte dýchacie techniky, ktoré vám pomôžu pri pôrode. Štúdie tiež ukázali, že pri žiadnej polohe tehotenskej jogy sa nemení frekvencia srdcového tepu plodu, a to ani v najvyšších štádiách tehotenstva. Znamená to že plod nie je ohrozený. Žiadna z pozorovaných žien nezaznamenala ani zníženie pohyblivosti plodu, či únik plodovej vody, vaginálne krvácanie alebo iné prejavy rizika. Všetkydreamstime_xl_26946825 polohy, i tie, pri ktorej žena ležala na chrbte a ďalšie, kedysi považované za možné nebezpečenstvo boli vyhodnotené za dobre tolerované.

Vyberajte s lekárom
Každá žena je individuálna a každé tehotenstvo je iné. Navyše vy ste boli inak navyknutá pred otehotnením športovať ako vaša kamarátka, či známa, preto je dôležité vyberať podľa seba, nie podľa toho, čo sedí kolegyni. Porozprávajte sa o výbere vhodného športu so svojim gynekológom. Špeciálne sa bavte o rizikových športoch pre vás konkrétne. V prípade rizikového tehotenstva je väčšina cvičení nevhodná – záleží však aj od spôsobu, akým je tehotenstvo rizikové. Rýchla chôdza a veľa prechádzok však väčšine tehotných rozhodne neuškodí, takže vzdajme sa predstavy, že tehotná musí len sedieť alebo ležať. Samozrejme, ak nemáme na to jasné zdravotné dôvody.

Ako si vybrať?
Dôležité okrem druhu tehotenského cvičenie je aj výber kvalitného kurzu. Vždy si overme, kto je cvičiteľom, lektorom kurzu, aké má skúsenosti a certifikáty – nikdy sa neprihlásme naslepo. Samozrejme, úplne nevhodné v tehotenstve sú všetky druhy cvičení, ktoré vyžadujú ľah na bruchu. Ak zistíme, že nám pri cvičení niektorý z cvikov nerobí dobre, alebo máme obavy, necvičme nasilu a dajme si prestávku. To, že ste za lekciu zaplatili neznamená, že musíte cvičiť za každú cenu. Najviac odporúčané odborníkmi sú v tehotenstve relaxačné cvičenia, dýchacie cvičenia, regeneračné postupy a praktiky zamerané na spevnenie tela. Cvičte tak, aby vám to bolo príjemné a aby to zbytočne nezaťažovalo váš organizmus.

Zbytočne to nepreháňajte
Nepokračujte v cvičení, kedreamstime_xl_40795424ď cítite priveľkú únavu, točenie hlavy, ste zadýchaná. Vyhnite sa tiež všetkým druhom cvičení, pri ktorých sa môžete zraniť – korčuľovanie, bicyklovanie, skákanie na trampolíne sú jednoznačne nevhodné. Nevhodné sú aj cviky, ktoré vyžadujú polohy dole hlavou – stojky na rukách, hlave a akékoľvek polohy a cviky, pri ktorých hrozí pád či pošmyknutie. Možno je smiešne, že to spomíname, ale verte či nie, i také budúce mamičky sa nájdu…

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

Tehotndreamstime_xl_27548061á? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín. V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa. Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch. Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?

 

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

dreamstime_xl_16553806Pozor: Jód v tehotenstve je dôležitý!
Vždy sa nájdu hlasy za i proti, tak je to i v prípade užívania doplnkov výživy počas tehotenstva. Podstatné je, čo obsahujú a v akej miere. Rovnako je dôležité poznať svoj zdravotný stav – na základe viacerých faktorov vám váš lekár odporučí vhodný. Niektorí lekári však zastávajú názor, že nie je nevyhnutné užívať multiminerálové a multivitamínové prípravky, skôr odporúčajú na mieru jednotlivé prvky a vitamíny. Dôležitým minerálom, ktorý je pre zdravé tehotenstvo nevyhnutný je jód.

Facebook