Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Obezita v tehotenstve ohrozuje priamo srdce plodu!

03 jan Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravá výživa, Zdravie | Komentáre vypnuté na Obezita v tehotenstve ohrozuje priamo srdce plodu!
Obezita v tehotenstve ohrozuje priamo srdce plodu!
 

Obezita v tehotenstve je zlá, ešte horšia je v kombinácii s fajčením – ničí srdce budúceho bábätka

Našťastie už dávno sú vyvrátené mýty, že tehotmá jesť za dvoch a treba poriadne priberať. Každý lekár vám dnes povie, že úplne stačí pribrať okolo 10 kilogramov. Tehotenstvo neospravedlňuje žiadnu mamičku v konzumácii nezdravej stravy a v prejedaní. Navyše si trdreamstime_xl_74829300eba uvedomiť, že mnohé jedlá, z ktorých priberáme sú nutrične takmer prázdne, plodu neprinesú potrebnú výživu a paradoxne, hoci mi sa zaguľacujeme ono môže mať nedostatok potrebných živín.

Obezita v tehotenstve je nebezpečná nielen pre matku samotnú, ale aj jej plod. Ešte horšia je však kombinácia obezity v tehotenstve a fajčenia. Tvárime sa, že to neexistuje, pritom by sme sa čudovali, koľko budúcich mamičiek neraz potajme šlukuje aspoň pár „hltov“ cigarety! Takáto mamička môže svojmu dieťaťu priniesť priamo riziko poškodenia vývoja srdca. Informáciu zverejnil on-line magazín Heart.

Najčastejšie vrodené chyby
Možno neviete, že vrodené srdcové chyby sú najčastejšími chybami pri narodení detí. Rodí sa s nimi osem z tisíc detí. Problémom je, že príčina týchto vrodených chýb je odhalená len v 15. percentách prípadov. Štúdia, ktorej výsledky priniesli stránky Science Daily analyzovala takmer 800 detí a plodov, ktoré sa v rokoch 1997 a 2008 narodili s vrodenými srdcovými abnormalitami, ale nemali žiadne iné problémy. Tieto deti porovnávali s 322 deťmi a plodmi, ktoré sa narodili s chromozomálnymi abnormalitami, ale bez srdcových chýb.

dreamstime_xl_39559691Analýza ukázala, že kombinácia nadváhy, respektíve obezity a fajčenia má ešte škodlivejšie účinky, ako keď sa každý z týchto faktorov vyskytuje osamote. U mamičiek, ktoré počas tehotenstva fajčili a zároveň mali BMI 25 a viac vedci zistili až 2,5-násobne vyššiu pravdepodobnosť, že ich dieťa bude trpieť vrodenou srdcovou chybou, ako u detí matiek, ktoré počas tehotenstva buď fajčili alebo boli obézne. Samozrejme, ideálne je vyhnúť sa obom problémom.

Poruchy cholesterolu
„Tieto výsledky potvrdzujú, že fajčenie a nadváha budúcej mamičky sa môžu podieľať na vývoji vrodených srdcových chýb,“ píšu autori, podľa stránok ScienceDaily. Aj keď presný mechanizmus tohto vplyvu nie je jasný, poukazuje na poruchy cholesterolu, ktoré nezávisle súvisia s obezitou i fajčením. Oba tieto neduhy majú za následok nižšiu hladinu „dobrého“ cholesterolu a vyššiu hladinu „zlého“ cholesterolu.

Neriskujte zbytočne
Určite viete, že fajčenie počas tehotenstva a rovnako i zbytočná nadváha sa spájajú s rôznymi problémami a komplikáciami, ako sú tehotenská cukrovka, metabolické problémy, ale aj potrat, pôrod mŕtveho dieťaťa, oneskorený rast dieťaťa, predčasný pôrod a podobne. Ak teda chcete urobiť pre vaše dieťatko to najlepšie – o čom nepochybujeme – mali by ste sa fajčenia vzdať už pred tehotenstvom a rovnako dôležité je dbať na zdravú výživu a primerané priberanie. Nezabúdajte na dostatok zeleniny, ovocia a hodnotných výživných potravín – nie kaloricky, ale obsahom živín, minerálov a vitamínov.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_30942667Vhodné tehotenské cvičenie? Napríklad joga! Kedysi nebolo tehotným vôbec odporúčané cvičiť vôbec. Našťastie, neskôr odborníci prišli na to, že cvičenie, ak nie je prudké, intenzívne, nehrozí pri ňom pád, ohrozenie mamičky ani bábätka neprináša. Jedným z odporúčaných cvičení je tehotenská joga. Joga môže byť podľa odborníkov pre tehotné prospešná, a to i v neskorších fázach tehotenstva, navyše vám dokáže pripraviť na pôrod.

 

Tehotndreamstime_xl_27548061á? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín. V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa. Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch. Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?

 

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

 

Facebook