Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Kvalita ovzdušia je pre vývoj plodu dôležitá!

10 jan Odoslal v Autori, Deti, Materstvo, Rodičovstvo a výchova, Tehotenstvo, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Kvalita ovzdušia je pre vývoj plodu dôležitá!
Kvalita ovzdušia je pre vývoj plodu dôležitá!
 

Ak si môžete vybrať a je to reálne i z hľadiska vášho pracovného života, lepšie je žiť v oblastiach s čistejším ovzduším ako vo veľkomestách plných škodlivín. Žiaľ, aj škodliviny z ovzdušia môžu negatívne ovplyvniť tehotenstvo a vývoj plodu. Samozrejme, je to záležitosť, ktorú teraz hneď nevyriešime, ale máme dôvod na to, aby sme pristúpili k ochrane prírody tak, ako je to v našich silách možné. Veď ide o budúcnosť našich detí.

O 30 percent vyššie riziko!dreamstime_xl_33367887
Výskum kalifornských vedcov ukázal, že znečistenie ovzdušia (najmä polycyklickými aromatickými uhľovodíkmi) súvisí s až tridsaťpercentným nárastom počtu predčasných pôrodov, a že koncentráciu toxických látok v ovzduší ovplyvňujú ročné obdobia a poloha lokality. Odborníci z University of California si zobrali pod lupu 100 000 pôrodov a hodnotili informácie o znečistení ovzdušia z monitorovacích staníc, ktoré merali koncentrácie vzdušných toxických látok. Ich štúdia bola zverejnená v odbornom magazíne Environmental Health.

Najnebezpečnejšie škodliviny
Výsledky výskumu zneli: celková expozícia kritickým znečisťujúcim látkam, napríklad polycyklickým aromatickým uhľovodíkom, viedla až k tridsaťpercentnému zvýšeniu rizika predčasného pôrodu. Ďalšie toxické látky – napríklad benzén a jemné častice z naftových plynov súvisia s desaťpercentným nárastom rizika predčasného pôrodu. Jemné častice dusičnanu amónneho spôsobujú 21-percentné zvýšenie rizika predčasného pôrodu. Najvyššie koncentrácie týchto znečisťujúcich látok boli zaznamenané v zime a v nižších oblastiach. Veľkú úlohu v rozptyle škodlivín zohrávalo miestne počasie.

Slovo odborníka
„Je známe, že znečistenie ovzdušia súvisí s nízkou pôrodnou hmotnosťou a predčasným pôrodom. Naše výsledky ukazujú, že s dopravou súvisiace polycyklické aromatické uhľovodíky sú znečisťujúce látky, ktorých je treba sa zvlášť obávať, a že aj ďalšie zdroje týchto látok, okrem dopravy, prispievajú k predčasnému pôrodu,“ hovorí podreamstime_xl_14813267dľa stránky ScienceDaily Dr. Beate Ritz. Škodliviny z ovzdušia negatívne ovplyvňujú tiež celkové zdravie nenarodených detí.

Cesty k riešeniu
Preto vedci vyzývajú k tomu, že je nevyhnutné znížiť vplyv týchto látok na zdravie a do snáh o čistejšie ovzdušie by sa mali zahrnúť aj miestne a regionálne priestorové a časové danosti, ako aj špecifické podnebie. Jednoducho povedané – väčšia urbanizácia by mala byť vybudovaná na miestach s lepšou cirkuláciou vzduchu, aby sa zabránilo vysokým koncentráciám škodlivín. Na to, aby sa dal tento model dôsledne uplatniť, by však bolo potrebné zbúrať už existujúce mestá, čo je nereálne. Dôležité je teda znížiť vylučovanie škodlivín dopravou, čo by sa mohlo stať obmenením dopravného parku za elektromobily.

SABÍNA ZAVARSKÁ


Ďalšie články:

dreamstime_xl_74829300Obezita v tehotenstve ohrozuje priamo srdce plodu! Našťastie už dávno sú vyvrátené mýty, že tehotná má jesť za dvoch a treba poriadne priberať. Každý lekár vám dnes povie, že úplne stačí pribrať okolo 10 kilogramov. Tehotenstvo neospravedlňuje žiadnu mamičku v konzumácii nezdravej stravy a v prejedaní. Navyše si treba uvedomiť, že mnohé jedlá, z ktorých priberáme sú nutrične takmer prázdne, plodu neprinesú potrebnú výživu a paradoxne, hoci mi sa zaguľacujeme ono môže mať nedostatok potrebných živín.

dreamstime_xl_30942667Vhodné tehotenské cvičenie? Napríklad joga! Kedysi nebolo tehotným vôbec odporúčané cvičiť vôbec. Našťastie, neskôr odborníci prišli na to, že cvičenie, ak nie je prudké, intenzívne, nehrozí pri ňom pád, ohrozenie mamičky ani bábätka neprináša. Jedným z odporúčaných cvičení je tehotenská joga. Joga môže byť podľa odborníkov pre tehotné prospešná, a to i v neskorších fázach tehotenstva, navyše vám dokáže pripraviť na pôrod.

 

Tehotndreamstime_xl_27548061á? Tieto zásady stravovania neporušujte!
Stále je dosť žien, ktoré tehotenstvo berú ako ospravedlnenie prejedania sa a konzumácie množstva nezdravých potravín. V prvom rade by sme však mali myslieť na to, že tým, čo jeme, ovplyvňujeme zdravie dieťaťa. Rovnako už dávno neplatí, že tehotná by mala jesť za dvoch. Viete, aké zásady stravovania je veľmi dôležité v tehotenstve dodržiavať?

 

Sú mobidreamstime_xl_59133231lné telefóny v tehotenstve bezpečné?
Možno si pamätáte na video, ktoré ukazovalo, ako žiarenie z mobilných telefónov ovplyvňuje náš mozog pri dlhom telefonovaní, či používaní mobilu. Je možné, že by vyvíjajúci sa plod nijako neovplyvnil? Mamičky, ktoré počas tehotenstva obmedzujú kontakt s mobilom a nenosia ho v blízkosti bruška robia dobre. Súvisia mobily s poruchami správania detí? Modernú techniku používame dnes už takmer nonstop a nevieme si predstaviť bez nej ani chvíľku. Negatíva sa vynárajú postupne.

Facebook