Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Využite silu rastlín v boji proti škodcom

30 nov Odoslal v Harničárová Lucia, Záhrada | Komentáre vypnuté na Využite silu rastlín v boji proti škodcom
Využite silu rastlín v boji proti škodcom
 

Bylinky voňajú, chutia, liečia, skrášľujú a zároveň chránia záhradu. Myslite však na to, že rastlinné postreky sa prioritne používajú len ako prevencia výskytu chorôb a škodcov. Nežiaduci hmyz dokážu dostať pod kontrolu tak, aby neškodil, ale zároveň zostal súčasťou zdravého ekosystému.

dreamstime_xl_60904848Na výrobu ekopostrekov môžete použiť nielen pestované rastliny, ale aj tie, ktoré v záhrade rastú ako burina, čerstvé či sušené nazberané do zásoby. Prírodné postreky nie sú také agresívne ako chemické prípravky a ich aplikáciu treba niekoľkokrát zopakovať. Dostupných je veľa zaručených receptúr. Líšia sa množstvom použitých surovín, časom namáčania či pomerom riedenia. Postupne však sami prídete na to, čo vašim rastlinám vyhovuje najlepšie.

CESNAK ŠKODLIVÉMU HMYZU NEVONIA
Postrek z cesnakového extraktu pôsobí proti strapkám, voškám, moliciam i roztočcom. Jeho insekticídne účinky poznali už v stredoveku, protipožerové sa dajú dobre využiť v boji s húsenicami motýľov a larvami pásavky zemiakovej.
─ Nahrubo nasekajte 100 g strúčikov, pridajte 50 ml rastlinného oleja a za občasného premiešania macerujte 24 hodín. Potom pridajte 950 ml vody a 10 ml tekutého mydla. Postrek narieďte vodou v pomere 1 : 19. Listy rastlín by ste mali kvapalinou celkom zmáčať. Pretože nie všetky druhy môžu takýto postrek tolerovať, najskôr radšej otestujte ich citlivosť.

dreamstime_xl_24541267PRASLIČKA ROĽNÁ RASTLINY POSILNÍ
Vďaka kyseline kremičitej, ktorú vo veľkom množstve obsahuje. Ak budete rastliny pravidelne postrekovať pripraveným roztokom, lepšie odolajú tlaku hubových chorôb.
─ Kilogram čerstvej alebo 150 g sušenej prasličky zalejte 10 l vody. Zmes varte asi pol hodiny, nechajte vychladnúť a sceďte. Pred použitím rieďte v pomere 1 : 5. Priľnavosť roztoku zvýšite pridaním jednopercentného vodného skla (kremičitan sodný).

ZAUJÍMA VÁS VIAC?
Tento príspevok je z časopisu Záhradkár špeciál BYLINKY A LIEČIVKY, ktorý vyšiel v septembri tohto roku. Inšpirujte sa receptami na prírodné postreky. Rastliny si v boji proti škodcom dokážu navzájom pomôcť. Skvelé návody na ich prípravu nájdete na www.izahradkar.sk/prirodnepostreky.

___________________ MÁTE UŽ KNIHY DO VRECKA? ___________________

KOMPLETNÁ EDÍCIA KNIHY DO VRECKA
Od 25. novembra sme pre vás pripravili skvelú akciu v spolupráci s vydavateľstvom Plat4M Books. Novú edíciu knižiek sme sa rozhodli ponúknuť v obmedzenom množstve v jednom balíku a za bezkonkurenčnú cenu 20,99 €, pričom ušetríte takmer tri eurá oproti predajnej cene. Objednávajte TU.

Katarína Horáková: Krása prichádza zvnútra, Plat4M Books, 2016, 3DKatarína Horáková: Patogény a parazity, Plat4M Books, 2016, 3DJana Vančová, Henrieta Karabová, Kúzelné recepty na čarovný život, Plat4M Books, 2016, 3D

Ivan Hričovský, Lucia Harničárová, Boris Horák: Ovocná záhrada: Práce podľa mesiacov, Plat4M Books, 2016, 3D

 

 

 

 

________________________________________________________

Banner_Hricovsky_radi2

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna. Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

zavaranie banner 566x133

Facebook