Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Čo vedeli už naši predkovia o rakytníku?

29 okt Odoslal v Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Čo vedeli už naši predkovia o rakytníku?
Čo vedeli už naši predkovia o rakytníku?
 

Rakytník rešetliakový je tradičná liečivá rastlina v mnohých ázijských a európskych krajinách. Gréci boli prví, ktorí objavili jeho liečivé pôsobenie. Legendy o rakytníku hovoria, ako ho Starí Gréci používali na kŕmenie svojich koní, čím dosiahli, že ich srsť sa jagala a hmotnosť obdivuhodne narástla. Tomuto fenoménu sa pripisuje aj odvodený latinský botanický názov Hippophae – lesknúci sa kôň.

Podľa inej legendy sa listy rakytníka stali preferovanou potravou lietajúceho koňa – Pegasa. Liečivá a výživová hodnota rakytníka sa však uvádza nielen v starodávnych gréckych textoch, ktoré sa prisudzujú eophrastusovi a Dioskoridovi, ale našli sa aj v klasických tibetských medicínskych textoch datovaných do čias dynastie Tang (618 až 907 n.l.). Využitie plodov rakytníka má dlhú históriu v tibetskej a mongolskej medicíne na liečbu kašľa, na zlepšenie krvného obehu a na funkciu tráviaceho systému. Na Ďalekom východe sa rakytník používal ako liečivo na poškodenú pokožku, zápaly, žalúdočné ťažkosti, kašeľ a choroby mukozovej membrány lemujúce tráviaci a urogenitálny trakt. Odtiaľ sa šírilo využitie rakytníka cez Rusko a Ukrajinu do Európy.

Čo vieme dnes
V 40. rokoch minulého storočia ruskí vedci začali prví skúmať aktívne zložky v listoch a plodoch rakytníka. V početných štúdiách potvrdili nielen všetky jeho dávno známe liečebné vlastnosti, ale zistili tiež, že rakytník rešetliakový patrí medzi rastliny s najväčšou výživovou hodnotou na svete. Obsahuje okrem vitamínu C nevídané množstvo vitamínu E, K, provitamín D, 40 karotenoidov vrátane beta-karoténu, 18 aminokyselín, 24 minerálnych solí, jedinečnú kombináciu polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín (omega-3, 6, 7 a 9), organické kyseliny, fl avonoidy, fytoncídy, steroly, triesloviny.

Nemeckí vedci potrvrdili, že obsahuje všetky vitamíny B, vrátane vitamínu B12 (v množstve nachádzajúcom sa v pečeni), a to vďaka činnosti špeciálnych symbiotických baktérií.

Opodstatnenie tradičného použitia rakytníkového oleja na liečenie rôznych kožných chorôb sa potvrdilo aj v moderných klinických štúdiách. Kým sa u nás liečivé účinky tejto rastliny ešte stále prehliadajú, v Rusku a v Číne úspešne používajú rakytníkový olej priamo v nemocniciach na zotavenie poranenej kože, na liečbu preležanín, popálenín, ekzémov a poškodení po radiačnom žiarení. Blahodárne účinky rakytníka sa využívajú aj v ruskej kozmonautike. Jeho plody sú súčasťou diéty kozmonautov a olej zapracovaný do krému ich chráni pred solárnym žiarením. Rakytník veľmi pomohol i obyvateľom Černobyľu po havárii atómového reaktora v roku 1986. Vo Fínsku ho vysoko oceňujú, bol tu vyhlásený za „Rastlinu roka 2005“. Veľký boom zažíva aj v USA, kde sú známe prvé pozitívne výsledky pri liečbe rakoviny maternicového kŕčku.

Článok je z knihy Katarína Horáková: Varovné signály tela – Srdce a cievy v ohrození, Ktorá sa úspešne vypredala.

_________________________________________

FB bannerAk máte naďalej záujem o knihu, ktorá Vám pomôže využiť Matku prírodu vo Váš prospech, navštívte náš ESHOP a určite nájdete tú pravú.

Facebook