Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Letné ovocné a zeleninové kúry

Letné ovocné a zeleninové kúry
 

V lete bývajú nadbytočné kilogramy hmotnosti zvlášť nepríjemné. Napriek tomu, že neraz robíme všetko pre to, aby sme ich stratili, predsa sa nám to nedarí. Prečo? Často je to následok odpadov, ktoré sa pevne viažu v tkanivách a bunkách, čo sa dá aj jednoducho vysvetliť.

Vieme, že ak spálime drevo v kozube alebo pri táboráku, ostáva popol, ktorý musíme nakoniec odstrániť. Podobne ako pri horení ostávajú odpadové látky i v procese trávenia. Ak sa pri trávení dostatočne neodstránia, ukladajú sa v tele. Stáva sa to napríklad pri jednostrannej výžive (priveľa mastných jedál, sladkostí a múčnych koláčov). Telu v takom prípade chýbajú dôležité biolátky, aby mohlo prebiehať optimálne trávenie, teda spaľovanie. Bunky sa upchávajú odpadom a vznikajú tukové vankúše. Ako sa ich zbaviť?

Využime plody leta a zaraďme do nášho jedálnička na jeden až tri dni len živú, surovú stravu. Po konzumácii iba „živej stravy“ skúsenosti ukázali, že ak pociťujeme únavu vtedy, keď sme niečo prehnali, naša energetická hladina sa obnoví takmer okamžite. Ak sme mali menšie ťažkosti a bolesti, tie začnú miznúť, nadváha sa stráca, slabé nechty zosilnejú, vlasy dostanú lesk, pleť sa očistí a oči sa vyjasnia.

Ovocie a zelenina sú prameňom vláknin, ktoré naviažu na seba odpady, a tak nás zbavia nepríjemnej záťaže. „Dni štíhlosti“ s letným ovocím a zeleninou úplne vyčistia všetky bunky a tkanivá sa zbavia odpadu. Samozrejme, že sa pritom konečne stratia aj nadbytočné kilogramy. V lete je dostatok rôzneho čerstvého ovocia a zeleniny s obsahom životne dôležitých výživných látok (vitamíny, minerálne látky, antioxidanty, nerozpustné i rozpustné vlákniny a pod.). Hoci má väčšina ovocných plodov sladkú chuť, ovocie obsahuje relatívne málo kalórií ( joulov), preto je vhodné pre každého, kto sa usiluje schudnúť. Najnižšiu energetickú hodnotu v 100 g hmotnosti čerstvého ovocia majú melóny –16 kcal (67 kJ), ananás – 24 kcal a citrusové plody – 23 až 30 kcal, najvyššiu čierne ríbezle a šípky – 73 kcal (306 kJ). Energetická hodnota väčšiny ovocia sa pohybuje medzi 36 – 60 kcal (151 – 251 kJ).

Tento príspevok je z knihy Katarína Horáková: Detoxikácia organizmu. Ďalej autorka uvádza rôzne recepty pre čisto ovocný, zeleninový alebo zmiešaný ovocno-zeleninový deň. Predstavuje i svoj recept na zeleninovú šťavu pre štíhlu postavu. V tejto časti knihy sa zaoberá aj letným pitným režimom a letnou očistou obličiek.

_________________________
ZACHOVAJME SI ZDRAVIE. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne zdravotné otázky týkajúce sa srdca, ciev, mozgu, detoxikácie organizmu, redukčnej či zoštíhľovacej diéty, ale aj mnohých ďalších tém zdravého životného štýlu a kuchárskych receptov, môžete ich nájsť v knihách z vydavateľstva Plat4M Books. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej rodine.

Facebook