Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Čo by mal obsahovať dobrý projekt?

02 jún Odoslal v Bukvová Iva, O knihe, Radíme si navzájom | Komentáre vypnuté na Čo by mal obsahovať dobrý projekt?
Čo by mal obsahovať dobrý projekt?
 

Čo by mal obsahovať dobrý projekt? Je jedna z mnohých zodpovedaných otázok v novej knižnej publikácii z nášho vydavateľstva Plat4M Books, ktorá vyšla na konci mája 2014.

Dobrý projekt by mal obsahovať, okrem profesionálne spracovaných technických náležitostí, „pocity“ budúceho užívateľa domu. Pod dobrým projektom je „podpísané“ dostatočné sebavedomie majiteľa budúceho domu. V opačnom prípade konštatujeme, že sa množia prvky tirolskej či „južanskej“ architektúry a upadajú do nenávratna prekrásne prvky slovenskej ľudovej architektúry, tvoriace sa na našom území tisícky rokov. Technické náležitosti projektu sú väčšinou zhodné, sú tvorené architektonicko-stavebnou časťou a potrebnými technickými inštaláciami. Do rodinného domu, ak v ňom chceme pekné bývať, musíme premietnuť aj individuálne náležitosti – to čo cítime, čo sa nám páči, čo nám robí dobre a podobne. Snahou dobrého projektanta je pri tvorbe projektu zapracovať do neho čo najpresnejšie pocity, poznatky, námety, pripomienky – možno aj spomienky – a všetko premietnuť do výsledného vyhotovenia dokumentácie.

Eshop Zelený ježko

Iva Bukvová: Staviame a obnovujeme rodinný dom (Plat4M Books, 2014)Treba brať na vedomie napríklad počet členov domácnosti s perspektívou na niekoľko rokov. Každý člen domácnosti musí mať svoje súkromie – každý si ho predstavuje inak, čo môže byť niekedy problém, vyhovujúci pre všetkých musí byť priestor využívaný spoločne. Do dispozičného riešenia sa premietajú koníčky aj životospráva.

Odpoveď na otázku Čo by mal obsahovať dobrý projekt? nie je jednoznačne jednoduchá. Okrem uvedeného, a najmä tých „pocitov“ jeho budúcich majiteľov, a okrem súladu s typom pozemku a jeho okolím, možno zdôrazniť jedno – aby bol individuálny (aj pri zmenách typového projektu) a aby sa nestal novodobým hradom realizovaným nie s citom pre krásu, ale s „citom“ pre vznešenosť a mamonárstvo. A v prvom rade, aby bol pri dodržaní technických náležitostí v súlade so stavebným právom a jednoznačne účelný. Dobrý rodinný dom by sa mal zvnútra páčiť predovšetkým nám a zvonku by mal ladiť s okolím.

Príspevok je súčasťou knihy Iva Bukvová: Staviame a obnovujeme rodinný dom. Knihu si môžete objednať TU.

 

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna.
Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

Facebook