Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Ako postupovať pri voľbe vykurovacieho systému?

14 jan Odoslal v Bukvová Iva | Komentáre vypnuté na Ako postupovať pri voľbe vykurovacieho systému?
Ako postupovať pri voľbe vykurovacieho systému?
 

Ako postupovať pri voľbe vykurovacieho systému? Je jedna z mnohých zodpovedaných otázok v novej knižnej publikácii z nášho vydavateľstva Plat4M Books, ktorá vyšla na konci mája 2014.

V súvislosti so zvyšovaním sa cien elektrickej energie a zemného plynu stojíme pred rozhodnutím, pre aký druh paliva či energie vykurovacieho systému sa rozhodneme. Dodávatelia vykurovacích systémov pri prezentácii svojich výrobkov väčšinou „chvália svoje perie“. Preto musíme zvažovať mnohé faktory a vyberať z viacerých ponúk a možností optimálneho vhodného vykurovania.

Základom pre výber konkrétneho vykurovacieho systému môžu byť rôzne porovnania nákladov na jednotlivé druhy vykurovania. Niekedy sú však tieto porovnania tendenčné, poznačené komerčnosťou jednotlivých výrobcov a dodávateľov a niekedy sú veľmi zjednodušené. Najčastejšie sa porovnávajú náklady na vykurovanie a ohrev vody plynom alebo pevnými palivami s celkovými nákladmi na elektrinu, obsahujúcimi tiež ostatnú spotrebu v domácnosti – na osvetlenie, chladenie a mrazenie, pranie, vysávanie atď.

Na objektívne porovnania výhodnosti jednotlivých vykurovacích systémov treba započítať aj zriaďovacie náklady nielen na vlastný vykurovací systém, ale aj náklady na podmieňujúce investície – napríklad na vybudovanie plynovej či elektrickej prípojky, na úpravu (vyvložkovanie) komína pri vykurovaní plynom, na vybudovanie skládky pri kúrení pevnými palivami a podobne. Na výšku prevádzkových nákladov majú vplyv aj náklady na údržbu a servis.

Pri voľbe vykurovacieho systému rozhoduje tiež dostupnosť palív a energie v danej oblasti a prenosové možnosti elektrických, prípadne plynových rozvodných sietí a prevádzkový režim domácnosti. Treba tiež poznať tendencie vývoja cien jednotlivých druhov palív a energie – čo je však v súčasnosti u nás zložité – a zámery rozvoja miest, obcí a distribučných spoločností v danom regióne.

Iva Bukvová: Staviame a obnovujeme rodinný dom, Plat4M Books, 2014Najspoľahlivejším meradlom výberu vykurovacieho systému býva cena. Vykurovanie musí byť ekonomické, energeticky úsporné a musí zabezpečovať istý komfort pri minimálnych prevádzkových nákladoch. Pritom by sa mal vylúčiť negatívny dopad zdrojov tepla na životné prostredie. Z perspektívneho hľadiska však treba konštatovať, že cena nie je rozhodujúce kritérium pre optimálne riešenie. O pár rokov môžeme zistiť, že sme neinvestovali dobre, pretože sa zvýšili ceny niektorého média a budeme nútení hľadať nové možnosti.

Vzhľadom na uvedené je vhodné pri návrhu vykurovacieho systému orientovať sa na kombinované teplovodné systémy (napríklad podlahové vykurovanie a konvektory), prípadne v lokalite kde nie je dostupný zemný plyn je riešením kombinácia zmiešaného elektrického vykurovania (podlahové s konvektormi alebo sálavými panelmi) s teplovzdušným krbom na palivové drevo. V každom prípade musíme pristupovať k voľbe vykurovacieho systému individuálne. Treba posúdiť všetky faktory, pretože jeden systém vykurovania môže byť v jednom prípade výhodnejší, za iných okolností nevýhodný.

Príspevok je súčasťou knihy Iva Bukvová: Staviame a obnovujeme rodinný dom. Knihu si môžete objednať TU:

Eshop Zelený ježko

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna.
Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

Facebook