Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Zavárame pre maškrtné jazýčky

06 sep Odoslal v Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Záhrada, Zdravie | Komentáre vypnuté na Zavárame pre maškrtné jazýčky
Zavárame pre maškrtné jazýčky
 

Radi si pochutnávate na doma zaváraných dobrotách z ovocia a zeleniny? Zavárajúcim majstrom, ale aj neskúseným nováčikom, ponúkame chutné tradičné i menej známe recepty na tie najlepšie domáce kompóty, džemy, ovocné šťavy či kyslé a pikantné zeleninové variácie.

Aby sa zaváranie vydarilo
Ak nechceme, aby naša práca vyšla nazmar, dbáme predo­všetkým, aby všetky nádoby a pomôcky boli sterilne čisté. Niekedy stačí malá špinka na viečku a celý obsah pohára splesnivie. Na zatváranie preto použijeme vždy nové viečka, ktoré ešte pred nasadením vyvaríme. Aj zaváracie poháre dôkladne umyjeme, opláchneme horúcou vodou a necháme 10 minút vyvariť, prípadne ich vložíme na niekoľko minút do rúry vyhriatej na 100 °C. Sušíme ich obrátené hore dnom na čistej utierke. Dobrý výsledok ovplyvňuje aj výber ovocia. Musí byť bezchybné, nikdy nepoužívame nahnité ovocie, ho­ci by sme aj hnilé časti povykrajovali. Na zaváranie je najvhodnejšie ovocie z vlastnej záhrady alebo zo zdroja, ktorý poznáme, vieme, že je stopercentne čerstvé a nie je chemicky ošetrované. Preto nie je vhodné ovocie alebo zeleninu na zaváranie kupovať v super­marketoch.

Banner_figa2

Kompóty tradičné i menej známe
Na kompót používame zrelé, no tvrdé ovocie, ošúpané a odkôstkované. Príliš mäkké prezreté plody spracujeme na džem alebo lekvár. Tradičný spôsob zavárania je zaliať ovocie v pohári cukrovým nálevom pripravenom zvarením vody s cukrom v pomere podľa druhu ovocia. Pri veľmi šťavnatom ovocí nalejeme vodu alebo sirup len do polovice zaváracieho pohára, pretože ovocie pustí vlastnú šťavu.

Jablkový kompót
kyslasté jablká, celá škorica, klinčeky, 1 chemicky neošetrený citrón, 1 l vody, 600 g kryštálového cukru, kyselina citrónová

Umyté jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a pokrájame na štvrtiny až osminky. Aby nezhnedli, držíme ich pred plnením vo vode s kyselinou citrónovou. Na nálev zvaríme vodu s cukrom a lyžičkou kyseliny citrónovej. Necháme vrieť a miešame, kým sa cukor rozpustí. Dáme vychladnúť. Jablká vyberieme, na site ne­cháme odkvapkať a poukladáme do pohárov asi 1 cm pod okraj. Do každého vložíme plátok citróna, malý kúsok škorice a 2 – 3 klinče­ky. Zalejeme vychladnutým nálevom a sterilizujeme pri teplote 80 až 85 °C od 15 do 25 minút.

Hrušky s hrozienkami
3 kg malých zrelých hrušiek, 500 g hrozienok, 300 g kryštálového cukru, šťava z 1 citróna, 1 celá škorica, 1 celá vanilka, 1 l vody
Cukor zvaríme s vodou, citrónovou šťavou a škoricou. Do vriaceho nálevu vložíme ošúpané celé hrušky a necháme ich chvíľu lúhovať. Potom ich vyberieme, dáme odkvapkať a úhľadne na­ ukladáme do zaváracích po­hárov. Umyté a presušené hrozienka rovnomerne rozdelíme do všetkých pohárov a do každého pridáme aj kúsky celej vanilky a škori­ce. Hrušky zalejeme vychladnutým cukrovým nálevom, uzavrieme a sterili­zujeme pri teplote 90 °C od 25 do 30 minút.

Slivky so zázvorom
4 kg sliviek, 4 lyžice kandizovaného zázvoru, 250 ml červeného vína, 300 – 400 g hnedého cukru, 1 vanilkový struk, 750 ml vody
Umyté, osušené slivky vykôstkujeme a spolu s nadrobno pokrájaným zázvorom úhľadne poukladáme do zaváracích pohárov. Vodu, víno, cukor a vanilku za stáleho miešania necháme zovrieť, až kým sa cukor celkom nerozpustí. Va­nilkový struk vyberieme, sirup necháme vychladnúť a rozlejeme ho do všetkých pohárov. Uzavrieme viečkami a sterilizujeme pri teplote 75 °C 30 minút.

Marhuľový kompót so sherry
Na 4 poháre (720 ml) potrebujeme: 2 kg marhúľ, 600 g kryštálového cukru, 1 l vody, 50 ml sherry
Marhule umyjeme, rozpolí­me a vykôstkujeme. Poukladáme ich do pohárov a pri­dáme aj zopár jadierok. Z vody, cukru a sherry uvaríme sirup. Vychladnutým sirupom marhule zalejeme a poháre uzavrieme. Vo vyhriatej rúre 20 minút sterilizujeme pri teplote 90 °C.

Jednoduchšie je naplniť pohár ovocím asi dva centimetre pod okraj, zasypať ho 3 – 4 lyžicami kryštálového cukru a zaliať vodou. Ak chceme mať ovocie vo vlastnej šťave, vodu vynecháme. Nakoniec pevne uzavrieme viečkom. Poháre sterilizujeme v zaváracom hrnci alebo v rúre. Pri tomto spôsobe rúru zohrejeme na 160 °C, poháre pokladieme na plech, vložíme do rúry na spodnú mriežku a na­ plníme do dvoch centimetrov vodou. Keď sa v pohároch začnú tvoriť bublinky, rúru vypneme a necháme zatvorenú ešte 30 minút. Dĺžka varu a teplota je pri každom ovocí rôzna a treba postupovať podľa receptu.

Najmä bobuľovité plody môžeme sterilizovať varením v horúcom sirupe. Vo väčšom hrnci zvaríme cukrový sirup (na jeden zavárací pohár potrebujeme 200 – 400 g cukru – podľa predpisu) a do vriace­ho sirupu postupne vsypeme ovocie, vždy len množstvo na jeden pohár. Mäkké ovocie vyberieme hneď ako sirup opäť začne vrieť, tvrdšie chví­ ľu varíme, kým nezmäkne. Ho­ rúcim ovocím naplníme po­hár (aby sklo neprasklo, postavíme poháre do hrnca s horúcou vodou), nesterilizujeme, ale horúce uzavrieme viečkom a pohár položíme na podložku hore dnom. Prikryjeme dekou alebo uterákom a necháme vychladnúť.

Sladké a pikantné bubuľoviny

Jahody vo vlastnej šťave – na jeden kilogram jahôd asi štyristo gramov cukru. Zrelé jahody dôkladne umyjeme a až potom odstopkujeme. Dáme do misy, zasypeme cukrom a premiešame. Vložíme do menších pohárov, uzavrieme a sterilizujeme dvadsaťpäť minút na 85 °C.

Ríbezle vo vlastnej šťave – ríbezle umyjeme, odstopkujeme a nasypeme do zaváracích pohárov. Poháre občas zľahka potrasieme, aby sa rí­bezlí čo najviac zmestilo. Presypeme tromi lyžicami cukru. Uzavrieme a sterilizujeme asi 30 minút pri teplote 80 °C.

Brusnicový kompót – na 1 kilogram brusníc potrebujeme 200 g cukru, 250 – 300 ml vody, kúsok škorice a cit­rónovú kôru. Cukor s vodou a koreninami dáme zovrieť, prisypeme brusnice a krátko povaríme až kým zmäknú. Horúci kompót rozdelíme do malých pohárikov, uzatvorí­me a už nesterilizujeme.

Marmelády, džemy, rôsoly
Niet nad domáce džemy, lek­váre a rôsoly. Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Džem obsahuje kúsky ovocia a podiel ovocia na 1 kg by mal byť 350 – 450 g.

Želé je číry rôsol jasnej farby, získaný z ovocnej šťavy, ktorá sa varí s dostatočným množstvom cukru a prostried­kom na zahustenie. Na 1 kg želé by mal byť podiel ovocnej šťavy 350 – 450 g.

Lekvár je hladká ovocná kaša, bez ovocných kúskov a z celkovej váhy tvorí ovocie asi jednu pätinu.

Marmeláda má hladkú redšiu konzistenciu. Lekvár sa dlhšie varí a je hustejší ako marmeláda či rôsol. Používa sa na pe­čenie, pretože sa nerozteká. Rýchlo a spoľahlivo pripravíme džem pomocou želírovacích prípravkov, ktoré obsahujú pektíny z citrusových plodov a jabĺk. Ovocná masa sa tak varí len niekoľko minút a zachová si svoju prirodzenú chuť. Označenie 2:1 a 3:1 na želírovacom cukre znamená, aký má byť pomer ovocia k cukru.

Banner_Oddelena-strava_books

Zeleninové sladké variácie

Mrkvový džem
1 kg najemno nastrúhanej mrkvy, 250 g hrozienok, 750 g kryštálového, prípadne želírovacieho cukru, šťava z 3 citrónov a kôra z 2 citrónov, 2 lyžičky mletého ďumbiera, 500 ml vody
Nastrúhanú mrkvu a hrozienka zalejeme vodou, privedieme do varu, potom znížime teplotu a na miernom ohni varíme do zmäknutia asi 15 minút. Potom pridáme cukor, citrónovú šťavu a kôru a za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí. Ďalej pomaly varíme do zhustnutia asi 1 hodinu. Častejšie premiešame, aby džem neprihorel. Nakoniec pridáme mletý ďumbier, zamiešame, plníme do zaváracích pohárov a pevne uzavrieme.

Detská výživa
1 kg mrkvy, 3 kg jabĺk, 1 kg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 lyžička kyseliny citrónovej.
Očistenú mrkvu nakrájame, zalejeme vodou tak, aby bola zakrytá a varíme do zmäknutia. Pridáme očistené nakrájané jablká a za stáleho miešania spolu povaríme, kým sa jablká nerozvaria. Pridáme kryštálový a vanilkový cukor a kyselinu citrónovú. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom ručným elektrickým mixérom hmotu dohladka rozmixujeme. Horúce pyré nalejeme do malých pohári­kov a sterilizujeme na 80 °C asi 20 minút.

Ovocné šťavy

Ríbezľový sirup
2 kg ríbezlí (červené, biele, čierne), 500 g kryštálového cukru

Ríbezle umyjeme a odstopkujeme. Vsypeme do 1 l vody a necháme prevrieť. Ručným mixérom rozmixujeme a prelejeme cez napnutú gázu. Necháme dobre odkvapkať. Šťavu opäť necháme zovrieť a varíme, kým sa obsah zredukuje asi o polovicu. Potom primiešame cukor a varíme za stáleho miešania asi tri minúty. Horúce nalejeme do dvoch litrových fliaš, uzavrieme a necháme vychladnúť. Šťava vydrží asi tri štvrte roka.

Malinová šťava
3 l malín, 2 l vody, 40 g kyseliny citrónovej, 3 kg kryštálového cukru
Maliny zmiešame s vodou a kyselinou citrónovou. Necháme zakryté 24 hodín odstáť, aby ovocie pustilo šťavu. Potom maliny aj s vodou prelejeme, najlepšie cez gázu, netlačíme, len necháme voľne prekvapkať. Do scedenej šťavy pridáme cukor a miešame, až kým sa celkom nerozpustí. Pe­nu zbierame. Čistú šťavu zlejeme do fliaš, uzavrieme a od­ložíme na chladnom mieste.

Eshop Zelený ježko

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna. Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

Facebook