Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Veľa soli zdraviu škodí

26 nov Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Pre ženy, Radíme si navzájom, Zdravie | Komentáre vypnuté na Veľa soli zdraviu škodí
Veľa soli zdraviu škodí
 

Je skutočne soľ nad zlato?
Soľ – druhý z troch bielych jedov v našej strave

Jedno z ôsmich odporúčaní v súvislosti s diétou, ktorou možeme znížiť riziko rakoviny, a čo mnohí prehliadame, je téma tohto článku: SOĽ! Pozrime sa, čo odporúča Americký inštitút pre výskum rakoviny (AICR). Pokiaľ ide o soľ, zdôrazňuje: „Obmedziť konzumáciu slaných potravín, potravín spracovaných soľou, a tak znížiť príjem sodíka.” Prečo? Po chemickej stránke je kuchynská soľ vlastne chlorid sodný (NaCl), ktorý tvorí jeden atóm sodíka (Na) a jeden atóm chlóru (Cl). Sodík má v organizme nezastupiteľnú funkciu, ale iba ak ho konzumujeme v rozumnom množstve. Drvivá väčšina – asi 77 % – sodíka pochádza zo spracovaných potravín a potravín skonzumovaných mimo domova.

90 % času svojej existencie sa človek adaptoval na diétu, ktorá pozostávala z potravy získanej lovom zvierat a rýb, jedol ovocie a zeleninu, orechy a semená. Tisíce rokov jedol stravu, ktorá mala nízky obsah sodíka – 2 g na deň, a vysoký obsah draslíka – okolo 12 g na deň. Soľ sa objavila v diéte človeka, až keď sa usadil a objavil, že soľou môže potravu konzervovať. Súčasne tiež zistil, že soľ dodáva potrave dobrú chuť. Odvtedy sa diétny pomer sodíka a draslíka postupne menil v neprospech draslíka. V posledných dekádach prežívajú boom hotové jedlá, ktoré sú „dobre solené“, a súčasne veľmi klesá spotreba surových čerstvých produktov. V súčasnosti moderný človek prijíma 3- až 5-krát viac sodíka ako draslíka – v priemere zje denne 10 g sodíka, niekedy aj viac, a prijíma menej ako 2 g draslíka.

Naša diéta sa teda zmenila radikálne, ale čo my? Naše telo funguje presne tým istým spôsobom, ako u našich prapredkov. Navyše, keďže naša prehistorická diéta obsahovala málo soli, máme geneticky naprogramovanú schopnosť reabsorbovať sodík: 95 % sodíka sa znova získa späť obličkami, ak je jeho zásoba nedostatočná. Naopak, telo nie je vybavené žiadnym systémom, ktorý by chránil draslík. Ak raz draslík prehltneme, telo ho ihneď príjme; potom sa filtruje cez obličky a vylúči močom. Z fyziologického hľadiska má táto nerovnováha medzi sodíkom a draslíkom spätnú reakciu. Tieto dva minerály sú úzko späté, a ak nie sme zásobení v správnom pomere, skôr či neskôr sa objaví obezita a rôzne choroby, vrátane rakoviny.

Kuchynská soľ, a v nej nachádzajúci sa sodík, zvyšuje príjem cukru
Najväčšie nebezpečenstvo soli je, že zvyšuje absorpciu glukózy v tenkom čreve. Toto vedci objavili pred niekoľkými rokmi: glukóza sa prijíma výstelkovými (epitelovými) bunkami v tenkom čreve prostredníctvom tzv. kotransportu. Vtedy spolu s jednou molekulou glukózy prejdú do bunky aj dva ióny sodíka. Glukóza z bunky prejde do krvi pasívnou difúziou, premení sa na glykogén a uloží v pečeňových a svalových bunkách, alebo sa premení na tuk a ukladá v tukových bunkách.
Okamžite možno zaznamenať, že čím viac sodíka je v tenkom čreve, tým viac molekúl cukru sa viaže na sodík, a výsledkom je vyššia absorbcia glukózy. Podobne, čím viac sacharidov zjeme, tým viac glukózy sa nachádza v tenkom čreve, a absorbuje sa viac soli.
Tento začarovaný kruh má závažné účinky na naše zdravie, a aj na našu hmotnosť.

Soľ zastaví metabolizmus bunky
Je to následok veľkého množstva sodíka a nedostatku draslíka v našej strave, a to sa (po dlhšom čase) prejaví i na našom zlom zdravotnom stave. Mnohí sa určite pri čítaní týchto riadkov v duchu spytujú, prečo? Tu je vysvetlenie.
Kniha 029 bannerPozostávame z miliárd buniek, ktoré spoločne prispievajú k nášmu životu. Tieto bunky však majú aj svoj vlastný život. Sú obklopené membránou, ktorá definuje ich vnútorné prostredie, a izoluje ich od vonkajšieho prostredia, krvi a lymfy. Všetky potrebné živiny buniek cirkulujú v krvi a v lymfe: kyslík, glukóza, aminokyseliny, vitamíny, minerály (ako fosfor, horčík), a samozrejme, draslík. Ako sa tieto živiny dostanú do buniek? Membrány našich buniek majú kanály, cez ktoré môžu živiny prenikať. Väčšinou však potrebujú prenášača, ktorý uľahčí ich vstup. Takým prenášačom je práve sodík. Teda vždy, keď preniká živina do bunky, sprevádzajú ju aj 2 atómy sodíka.
Avšak, kým sa väčšina bunkou prijatých živín premení (glukóza na oxid uhličitý, aminokyseliny na proteíny), ak príjmeme veľa soli, sodíkové atómy sa nahromadia, a po určitom čase ich je v bunke prebytok. Zvyšovaním koncentrácie sodíka začne bunka prijímať vodu, „napučí“ sa a zastaví prijímanie ďalších živín, napriek tomu, že ich potrebuje. Tak sa dostáva do stavu pomalého pohybu, akoby sa dusila. Postupne sa zastavia jej vitálne funkcie. Často dokonca nastáva smrť bunky!

Negatívnou stránkou nadmerného množstva sodíka v bunke je, že sa:
1. Zníži spotreba energie. Bunka sa nachádza v stave zásobovača, a spotrebuje málo energie. Na úrovni celého tela sa to prejavuje naberaním hmotnosti a zjavným nedostatkom energie, ktorý sa u obéznych často prejavuje únavou.
2. Hromadí voda. Keď veľa solíme, vedie to k nadmernému hromadeniu vody v dolných končatinách, v tvári, alebo v rukách. Jedno jediné slané jedlo môže zadržať a udržať 1 liter vody v tkanive brucha. Existujú zúfalí vrcholoví športovci, ktorí napriek mučivej potnej kúre pri tréningu, „nestrácajú“ brucho. Čo považujú za tuk, ktorý sa nedá odstrániť, je v skutočnosti voda. Títo ľudia príliš solia.

Ako sa dá odstrániť nadbytok sodíka?
Asi pred 50 rokmi bola dokázaná existencia série biochemických procesov v bunkovej membráne, ktorá umožňuje odstránenie sodíkových iónov z bunky, a ich nahradenie draslíkovými iónmi. Vo všetkých telových bunkách sa nachádzajú membránové proteíny, ktoré pracujú podobne ako pumpa. Neustále odstraňujú z buniek sodík, ktorý nahradia draslíkom: tri sodíkové ióny (Na+) idú von a dva draslíkové ióny (K+) prejdú do bunky. Tieto sodíkovo-draslíkové pumpy (Na/K pumpy) sú životne dôležité. (Dôležitosť ich objavu a funkcie potvrdzujú udelené Nobelové ceny za chémiu v rokoch 1997 a 2003.) Zabezpečujú neustály príjem živín. Ak pumpy prestanú pracovať, znamená to smrť bunky. Aby však pracovali presne, bunky musia mať dostatočný prísun draslíka z krvi. A táto krv sa zásobuje tým, čo jeme, teda z našej stravy. Aby naše bunky mohli odstrániť sodík, potrebujeme dostatok draslíka v krvi. Ovocie, zelenina a orechy sú hlavnými zdrojmi draslíka.

Mnohonásobné zdravotné následky
Ak sa bunky dostanú do stavu žitia v pomalom pohybe, má to spätný účinok na celé telo. Nielen chudnutie sa stáva problémom, ale môže spôsobiť rôzne ochorenia. Napríklad, ak bunky obsahujú príliš veľa sodíka, nepokračujú v prijímaní glukózy. Týmto sa glukóza hromadí v krvi, čo vedie k cukrovke. Alebo ak bunky napučia v cievach (následkom prebytku sodíka), tlak týchto buniek vedie k zvýšeniu krvného tlaku. Dr. Max Rombi vo svojej knihe XXL syndróm konštatuje, že neuveriteľné dysfunkčné stavy, ktoré medicína nazýva ako cukrovka, vysoký tlak, osteoporóza, depresia, únava, astma, Alzheimerova choroba atď., majú spoločnú príčinu – zastavenie metabolizmu vo všetkých bunkách nášho tela. A v podstate je to priamy dôsledok prebytočného sodíka a nedostatku draslíka v našich bunkách.

Soľ majstrovsky diriguje naberanie hmotnosti
A to na všetkých úrovniach tohto procesu: v prvom rade podporuje ukladanie tuku, a súčasne spomaľuje výdaj energie. Týmto podmienkam telo ťažko odoláva, a tak ručička na váhe ide zlým smerom… Odpoveď, prečo, odhalili štúdie, ktoré sa zaoberali činnosťou iónových púmp. Výskumníci zistili, že normálne Na/K pumpy spotrebujú 20 až 50 % energie z bazálneho metabolizmu bunky. Ak sa obmedzí práca týchto púmp, zníži sa priamo výdaj energie. A tým, ako sa energetická rovnováha dostáva do deficitu, kilá sa navršujú. Jednou z primárnych príčin obezity je fakt, že činnosť Na/K púmp v červených krvinkách obéznych je znížená o 22 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí majú normálnu hmotnosť. Súčasne výskumníci zistili zvýšenú koncentráciu sodíka vo vnútri buniek. Preto, kto trpí na nadváhu, a chce schudnúť, nutne sa uňho musia oživiť všetky tieto bunky, čím sa opätovne naštartuje spotreba energie. Teda – zvýšme spotrebu draslíka, a tým docielime zvýšenú činnosť našich Na/K pump, a následne nastáva aj lepšie spaľovanie živín.

Vzťah medzi soľou (sodíkom) a rizikom rakoviny
Väčšina ľudí vie, že zvýšenou konzumáciou soli v potrave, sa môže zvýšiť krvný tlak a riziko ochorenia srdca. Soľ môže tiež zvýšiť riziko rakoviny, najmä rakoviny žalúdka. Odborníci z Amerického ústavu výskumu rakoviny (AICR) zistili, že kuchynská soľ a soľou konzervované potraviny, zvyšujú nielen pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka, ale aj rakoviny nosa a krku.
Keďže rakovina žalúdka je v niektorých krajinách stále najbežnejšou rakovinou, prevencia je jedným z najdôležitejších aspektov stratégie jej kontroly. Z výsledkov mnohých epidemiologických štúdií vyplýva, že vysoký príjem soli v potrave je významným rizikovým faktorom pre rakovinu žalúdka v prítomnosti infekcie Helicobacter pylori. Vysokým príjmom soli sa totiž obnaží sliznica žalúdka. To vytvára vhodné podmienky, zvyšuje sa pravdepodobnosť infekcie H. pylori, alebo sa môže zhoršiť infekcia. Ďalej sa zistilo, že soľ zvyšuje účinok H. pylori.
Štúdie ukázali, že chronická infekcia H. pylori je úzko spojená s príjmom soli, a baktéria je hlavným rizikovým faktorom pre rakovinu žalúdka, pretože môže viesť k zápalu a vzniku žalúdočných vredov, ktoré sa môžu končiť až rakovinou žalúdka.

Dosiahnuť zníženie príjmu soli, je pre mnohých veľmi ťažká úloha
Existuje však aj iná možnosť – zvýšiť príjem draslíka, aby sa v našej diéte pomer K/Na vyrovnal. Podľa niektorých expertov výživy, by mal byť optimálny pomer 5/1, aby bunka znova nadobudla normálnu veľkosť a získala späť svoju energiu. Teda, mali by sme prijímať 5-krát viac draslíka ako sodíka, aby sa dosiahol optimálny pomer 10/1 vo vnútri našich buniek. Prvým krokom na dosiahnutie tohto cieľa, je: siahnuť po jodidovanej morskej soli, alebo po tzv. kardiosoli – jodidovanej soli so zníženým obsahom sodíka (dostať ju v lekárňach a v biopredajniach).
 Morská soľ obsahuje (na úkor chloridu sodného – kuchynskej soli) vyše 30 minerálnych látok a stopových prvkov, potrebných pre zdravú výživu.
 Kardiosoľ má v porovnaní s kuchynskou soľou znížený obsah chloridu sodného – o 60 %. Nahradzuje ho jodičnan a chlorid draselný. Urobíme dobre, ak uprednostníme takúto soľ pred kuchynskou soľou, ktorá je vhodným doplnkom chutnej a zdravej výživy.
Tí, ktorí sa dlhšie stravujú podľa princípov oddelenej stravy, majú chuťové poháriky citlivejšie, a pri dodržiavaní uvedených odporúčaní sa im jedlo nebude zdať fádne. Ostatní sa musia pripraviť na boj so svojími chuťovými pohárikmi.

Víťazstvo nad soľou, je nad zlato!

ĎALŠIE ČLÁNKY

dreamstime_xl_57059169Ovocná koža: pochúťka pre veľkých i malých!
Keďže sa blíži leto, ktoré bude plné čerstvého ovocia a zeleninky, ponúkam vám jeden skvelý recept. Je čisto ovocný – ale vyskúšať môžete aj zeleninovú verziu, milujú ho veľkí i malí. Môžete ho konzumovať kedykoľvek, v akomkoľvek množstve. Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, antioxidantov, podľa druhu použitého ovocia alebo zeleniny. Sušené ovocie z obchodu či kioskov v hypermarketoch je často „obohatené“ cukrom a inými pre zdravie nie najvhodnejšími prísadami a zdravému životnému štýlu nevyhovuje ani …

 trvalky záhrada kvetyTrvalky sú základným pilierom každej záhrady
Rodovo i druhovo sem patrí najviac rastlín, pochádzajúcich z rôznych kontinentov z oblastí rozdielnych klimatických a pôdnych podmienok. Na pôvodných stanoviskách sú súčasťou rôznych rastlinných spoločenstiev. Základný výber pri ich pestovaní podmieňuje práve znalosť pôvodných stanovísk, ktoré si môžeme premietnuť do našich pestovateľských oblastí. Slovensko má veľmi diferencovaný bioklimatický ráz a je predpoklad, že na našom území môžeme pestovať vybrané druhy trvaliek …

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

Lepší intímnypár žena muž život? Takto si intimitu užijete!
Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna.
Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými …

Facebook