Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Dosádzame jahody

13 apr Odoslal v Komžík Marián, Pre ženy, Radíme si navzájom, Záhrada | Komentáre vypnuté na Dosádzame jahody
Dosádzame jahody
 

dreamstime_xl_14814813Rozvíjajúca jar s pribúdajúcou vegetáciou odhaľuje postupne aj škody, ktoré nám v ovocnej záhrade zima spôsobila. Jednými z najbežnejších sú hluché miesta v poraste jahôd.

Článok sme prebrali z aprílového vydania
časopisu Doma v záhrade
Autor článku: Marián Komžík 

Jahody dokážu uhynúť z viacerých dôvodov, pričom zimné vymrznutie je jedným z najbežnejších. Týka sa jahôd v ktoromkoľvek vekovom štádiu, najčastejšie však mladých sadeníc, ktoré sa nestihli ešte poriadne zakoreniť a ktoré mráz doslova „vytiahne“ z pôdy. Vďaka ich úhynu sa jahodový porast stáva neuceleným, pôsobí nepekne a popri sťaženej a predraženej agrotechnike je pre nás i menej ekonomický. Preto ho treba dosadiť.

strawberry planting výsadba jahodyDobrou správou je, že záhradné centrá aj v jarnom období stále ponúkajú sadenice jahôd. Dostupné sú prevažne v pomerne širokom sortimente, čo nám umožňuje vybrať si tie najvhodnejšie odrody. V každom prípade by ste však mali dodržať pravidlo, že pri dosadbe si zabezpečíme zásadne tú odrodu, ktorú sme použili pri výsadbe. Každá odroda má totiž špecifické nároky na ošetrovanie, čo je pri zmiešaných výsadbách prakticky nemožné zohľadniť.

PRIPRAVME SA NA LETNÚ VÝSADBU JAHÔD. Najviac osvedčená výsadba jahôd v záhradkách je v auguste – okolo 20. Ukončiť by sa mala do 15. septembra. Takto vysadené jahody vytvoria ešte do príchodu zimných mrazov životaschopnú koreňovú sústavu s novou ružicou listov. Kliknite na obrázok a môžete si prečítať tento článok od profesora Ivana Hričovského.

Prečo multiplato
Dosaba je obdobná ako samotná výsadba. Na miestach, z ktorých sme odstránili uhynuté rastliny, si vykopeme drobné jamky. Do tých opatrne vysadíme zakúpené sadenice a to tak, aby bol koreňový kŕčok na úrovni pôdy, prípadne jemne pod ňou (pôda nám ešte uľahne). Pôdu okolo vysadených sadeníc dôkladne utlačíme a porastu doprajeme výdatnú zálievku. Na záver skontrolujeme aj ostatné rastliny v poraste. Pokiaľ niektoré z nich mráz vytiahol vyššie, ako majú byť, jemne ich zatlačíme hlbšie do pôdy, aby sme koreňový kŕčok dostali do výšky, v akej má byť.

Často sa pestovateľ pasuje so situáciou, že načo mu bude celé multiplato jahôd, keď jemu vypadli z porastu napríklad len tri sadenice. Berte to proste ako fakt, tento typ sadeníc sa predáva po desiatkach a nestojí zas majetok. V takomto prípade vám môžeme poradiť niekoľko možností. Buď si pridajte do porastu ďalší rad, alebo si zvyšné sadenice vysaďte kdesi na okraj skleníka či fóliovníka. Počas nasledujúcich rokov si takto prirýchlite úrodu aj o pár týždňov. Tým, ktorí by chceli experimentovať, možno odporučiť tiež výsadbu jahôd do hrantíkov. Medzi muškátmi na okne terasy je to veľmi príjemné osvieženie.

_________________________
Ivan Hričovský, Boris Horák: Osvedčené rady do záhrady, Plat4M Books, 2015EDÍCIA PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM. Tí, ktorí hľadáte odpovede na rôzne záhradkárske otázky týkajúce sa ovocnej, zeleninovej i okrasnej záhrady, ale aj vinohrtadu, biologickej ochrany, či trávnika alebo výživy záhradných plodín, môžete ich nájsť v knihách z edície Praktické rady záhradkárom. Objednať si ich so zľavou môžete TU. Nájdete tam knihy, ktoré by nemali chýbať v žiadnej záhradkárskej rodine. V publikácii Osvedčené rady do záhrady je viacero dobrých rád, ktoré sa venujú priamo výsadbe a pestovaniu jahôd. Nachýbajú rady ako urýchliť dozrievanie jahôd, ako pestovať previslé jahody, vo voľnej prírody či v nádobách,. Nájdete tam aj ďalšie zaujímavé odpovede na otázky čitateľov – o mesačných jahodách, či sa môžu jahody sadiť na jar, prečo sme mali slabšiu úrodu jahôd, ako chrániť jahody pred náletmi vtákov a podobne.

Doma v záhrade, Petit Press, apríl 2016_________________________
NOVÉ ČÍSLO UŽ NA STÁNKOCH.
Mnoho zaujímavých a poučných článkov si môžete prečítať v najnovšom čísle časopisu DOMA V ZÁHRADE, ktorý nájdete na všetkých novinových stánkoch iba za 0,60 €. Časopis Doma v záhrade si môžete objednať aj telefonicky na čísle 02/323 777 77 alebo emailom na predplatne@petitpress.sk, alebo poštou na adrese: Petit Press, a. s., distribučné oddelenie, Lazaretská 12, 814 64 Bratislava. Predplatné je iba 6,60 € na celý rok.

_________________________
ČÍTAJTE VIAC

  • Všetci sa tešia na jahody – V júni nás síce potešia svojimi plodmi viaceré ovocné druhy, ale všetci sa určite tešia na dozrievanie jahôd. Ich zber trvá približne mesiac a asi nikdy sa ich nenasýtime.
  • Jahody účinné pri redukčnej diéte – Liečivé účinky jahôd  sa využívajú v ľudovom liečiteľstve už po stáročia. Plody i listy týchto sladkých bobúľ sa oddávna používali najmä pri tráviacich ťažkostiach a na prečistenie organizmu.
  • Liečivé účinky ovocia – Konzumovať ovocie by mala byť naša každodenná samozrejmosť. Popri tom, že ide o najchutnejšie plody na svete, pôsobia nutričné látky v nich obsiahnuté výnimočne blahodarne na ľudský organizmus.
Facebook