Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Malé prehrešky si môžeme dovoliť

17 jún Odoslal v Chudneme, diéta, Horáková Katarína, Pre ženy, Zaujímavosti, Zdravie | Komentáre vypnuté na Malé prehrešky si môžeme dovoliť
Malé prehrešky si môžeme dovoliť
 

Každý určite niekedy prežíva chvíle, keď ho pochytí chuť „na niečo dobré“, no diéta mu nedovolí občasný „prehrešok“. Je to nerealistické. Chvíľka malého pôžitku rozhodne neznamená, že by sme sa tým vzdávali našich predsavzatí. Tvrdí to autorka kníh z vydavateľstva Plat4M Books Varovné signály tela a Detoxikácia organizmu profesorka Katarína Horáková.

Jednoducho si na tejto našej maškrte pochutnajme. Ale či už ide o čokoládu, sladké zákusky alebo hranolčeky, nemali by sme ich jesť skôr než štyri hodiny po konzumovaní bielkovinového jedla, rovnako ako ani kus syra už o hodinu po škrobovom obede.

Rozhodne tým nechcem tvrdiť, že si kedykoľvek, ak dostaneme chuť na zákusok, môžeme zájsť do cukrárne. Je pravda, a každý sa môže presvedčiť na vlastnej skúsenosti, že po určitom čase praktizovania oddeleného, teda kombinovaného stravovania sa nám to nebude ani žiadať. Čím dlhšie budeme zdravo jesť, tým menej nás budú sužovať dramatické zvraty hladiny cukru v krvi, ktoré majú za následok neovládateľnú chuť na sladké, záchvaty prejedania a zmeny nálad. Práve tie nás priťahujú k rôznym sladkým či slaným sušienkam alebo k alkoholu.

Ani jedlo doma, u známych či v reštaurácii pri slávnostných príležitostiach ako sú narodeniny, výročie alebo len priateľské posedenie, nemôže byť prekážkou. Pozvanie môžeme radostne prijať a pochutnať si na každom súste jedla. Druhý deň však opäť ostaňme pri našej harmonickej výžive, na ktorú sme si už zvykli. Jedno nevhodné jedlo predsa nemôže „zničiť“ náš zdravý životný štýl.

Ak nás teda pozvú priatelia na slávnostnú večeru, nemusíme sa tohto pôžitku zrieknuť len preto, že nechceme priberať alebo chceme dokonca schudnúť. Stačí, ak ten deň namiesto obeda zjeme len chutný zeleninový šalát a krehký chlieb. Potom môžeme v spoločnosti okúsiť ponúkané kulinárske pochúťky a nemusíme sa obávať o svoju líniu. Nikto nemusí ani zbadať, že máme problémy s líniou. Nič nie je totiž otravnejšie ako žena, ktorá stále rozpráva o diéte a o svojej hmotnosti.

Facebook