Close

Nie ste zaregistrovaný? Zaregistrujte sa a začnite používať.

lock and key

Prihláste sa do svojho účtu

Account Login

Zabudli ste heslo?

Jedálniček, ktorý vám pomôže zvládnuť chrípku!

26 máj Odoslal v Autori, Pre ženy, Radíme si navzájom, Recepty, testy, Zavarská Sabína, Zdravie | Komentáre vypnuté na Jedálniček, ktorý vám pomôže zvládnuť chrípku!
Jedálniček, ktorý vám pomôže zvládnuť chrípku!
 

Naša strava na nás vplýva, či sme zdraví alebo chorí. Mnohí si neuvedomujeme, že i to, čo dáme do žalúdka môže ovplyvniť ako rýchlo nad chorou zvíťazíme. Ponúkam vám niekoľko zaujímavých trikov na stravovanie pri chrípke. Vyskúšajte, určite sa čoskoro budete cítiť omnoho lepšie!

www.zelenyjezko.skNajdôležitejšia je hydratácia
Základným pravidlom pri akomkoľvek ochorení je hydratácia a uchovanie aspoň nevyhnutného energetického príjmu. Samozrejme, ak pociťujeme tráviace problémy, je to veľmi náročné. Riešením je prijímať číre tekutiny po malých dúškoch – až kým problém s trávením neustúpi.

Posilňujúce menu, ktoré pomáha pri chrípke
Keď naše telo už zvládne jedlo, spravme si takéto proti chrípkové menu posilňujúce imunitu:

Raňajky: ovsené vločky a banán
Premiešame ½ šálky ovsených vločiek – pozor nie ochutených, sladených, či inak upravovaných a ½ nakrájaného banánu. Môžeme zvláčniť plnotučným bielym jogurtom, najlepšie typu natural.
Prečo ovsené vločky? Ovos obsahuje beta-glukán, teda druh vlákniny, ktorá môže urýchliť hojenie a spevniť náš imunitný systém. Banány mám zase dodajú draslík, minerál, ktorý o ktorý horúčkou a vracaním prichádzame.

Desiata: čerstvé za studena lisované šťavy
Ak nedokážeme skonzumovať dostatočné množstvo ovocia, doplňme si živiny z nich popíjaním za studena lisovaných ovocných alebo zeleninových štiav. Čerstvé šťavy obsahujú v koncentrovanej forme množstvo živín a antioxidantov, ktoré posilnia náš imunitný systém. Nedávna štúdia dokonca preukázala, že antioxidanty pomáhajú odraziť zápal pľúc súvisiaci s chrípkou.

Nápoj: kokosové mlieko
Cauliflower on a table and in a wicker basket, knife, dill, parsley, napkin on wooden boardKokosové mlieko vynikajúco hydratuje a dokáže doplniť elektrolyty, o ktoré sme prišli kvôli horúčke alebo poteniu. Pre špeciálne posilnenie imunity vitamínom C si do tejto šťavy pridajme ešte šťavu z limetky.

Obed: dusený karfiol alebo karfiolová polievka (1 až 2 šálky)
Nenechajme sa zmiasť tým, že sa hovorí o prospešnosti farebnej zeleniny a ovocia. Napriek tomu, že karfiol je biely, je v ňom ukrytých veľa pozitív. Karfiol je bohatý na zlúčeninu, ktorá zosilňuje hladinu glutatiónu a podporuje jeho tvorbu. Glutatión je silný antioxidant, ktorý pomáha imunitnému systému zvládnuť chrípku. Je považovaný za najcennejšiu látku pre posilnenie imunity. Nájdeme ho aj brokolici, ružičkovom kely, ale aj v kapuste.

Olovrant: kefír (1 šálka)
Rovnako ako jogurt, aj kefír je fermentovaný mliečny nápoj plný probiotík. „Je ľahko stráviteľný, priaznivo pôsobí na žalúdok i črevá a zároveň pomáha dopĺňať užitočnú bakteriálnu flóru v čreve.

Večera: jahodový koktail z mandľového mlieka
Šálku nesladeného mandľového mlieka rozmixujeme so šálkou mrazených alebo čerstvých jahôd.

Vitamín C, zinok a vitamín E sú veľmi dôležité pre zdravie nášho imunitného systému. Takéto smoothie je skvelý spôsob, ako dostať všetky tri spomínané dôležité živiny do tela. Jahody nám dodajú vitamín C, mandle sú bohaté na zinok a vitamín E. O

dreamstime_xl_37141486

bsah bielkovín dosiahneme pridaním bieleho plnotučného grécky jogurt alebo kopčekom proteínového prášku.

Nápoj: harmančekový alebo zázvor čaj

Obaja z týchto čajov nám pomôžu pri problémoch s trávením, pôsobia protizápalovo a zmierňujú príznaky chrípky.

SABÍNA ZAVARSKÁ

____________________________________________

ĎALŠIE ČLÁNKY:

Nebedieťa child toy hračkazpečenstvo pre dieťa? Môže ním byť kozmetika i niektoré rastliny!
Kým ste nemali dieťa, isto vám ani vo sne nenapadlo, čo všetko môže byť pre jeho existenciu a zdravie nebezpečné. Žiaľ, napriek všemožným snahám, ktorými sa pokúšame vytvoriť pre nášho potomka ten najbezpečnejší domov, je stále mnoho detí, ktoré si niečím vážne ublížia. Napriek tomu, že pozatvárame ostré predmety a iné nebezpečné látky na nedostupné miesta, zaslepíme zástrčky, oblepíme ostré hrany, lieky a chemikálie umiestnime pod zámok, môže sa stať, že ak naše dieťa nemáme neustále pod dohľadom, spapá niečo, čo do úst nepatrí…

 

Veď sú to len bylinky…? Aj tie môžu škodiť!dreamstime_xl_44391609
Povieme si, že na bylinkách nemôže byť nič zlé a siahneme po nich pri rôznych zdravotných problémoch alebo preventívne. Myslíme si, že sú neškodné a nemajú žiadne (alebo len minimálne) vedľajšie účinky. Avšak mnoho bylinkových preparátov je k dispozícii v predajniach zdravej výživy alebo na internete, či na trhu bez toho, aby boli na nich uvedené informácie pre bezpečné používanie. Viete, ktoré bylinky a koreniny by sme mali určite vynechať v tehotenstve a počas dojčenia a prečo?

 

Loving affectionate nude young heterosexual couple in affectionate sensual kiss after taking shower. Mid adult Caucasian men in late 30s and young Latina woman in early 20s

Lepší intímny život? Takto si intimitu užijete!
Precvičte si všetky svaly! Nestačí len sem-tam ísť na prechádzku. Cvičenie povzbudzuje telo aj mozog a pomáha spaľovať kalórie. Skvelý na cvičení je fakt, že sa vám už po 15-20 minútach začnú uvoľňovať endorfíny, ktoré vyvolávajú pocity šťastia, spokojnosti. Optimálne je precvičovať pravidelne všetky svaly, a to i tie, na ktoré netreba posilňovňu, ani športový areál! Aké? Svaly panvového dna. Kegelove cviky pomáhajú zlepšiť celkový zdravotný stav, zlepšia našu kontrolu nad močovým mechúrom a močovými cestami, i črevnými funkciami.

Facebook